Kotimaa

Les­ta­dio­lais­ten hoi­to­ko­kouk­set jatkuvat

Lapin yliopiston tutkija Aini Linjakumpu on tutkinut vanhollis- lestadiolaisten herätyskokouksia ja niiden jättämiä jälkiä. Tutkijan mukaan hoitokokousten jättämät jäljet on selvitettävä. KUVA: Kaisa Sirén
Kotimaa 26.4.2012 6:11
Minna Akimo

Vanhoillislestadiolaisten hoitokokoukset eivät ole loppuneet, vaan ne jatkuvat edelleen. Enää ei voida puhua 1970-luvun kaltaisesta hoitokokousaallosta, mutta hoitokokousten idea ei ole kadonnut.

Tutkija Aini Linjakumpu Lapin yliopistosta sanoo, että liikkeen johdon pitämissä erilaisissa keskusteluissa ja puhutteluissa on pohjimmiltaan kyse samasta asiasta. Nykyisissäkin hoitokokouksissa yhteisö puuttuu yksilön uskonnollisiin käsityksiin ja mielipiteisiin.

”Näissä on kyse julkisesta sielunhoitotilanteesta, jotka eivät tapahdu yksilön omasta aloitteesta, vaan yhteisön johdon aloitteesta”, Linjakumpu sanoo.

Lue lisää 26.04.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (124)

Mihinkäpäs ne olisivat loppuneet, valitettavasti näitä veljen vartioita on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin toivon ja rukoilen että jos minä joskus alkaisin hämärtyä uskossani ja kuunnella näitä "viisaita ja järkeviä" neuvojia, niin tulisivat toiset uskon sisaret ja veljet hoitamaan minua. Etten kadotukseen joutuis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niin,että pitää uskoa sokeasti,ajatella ei saa?Maapallo on suuri kuomaseni ja täällä asuu aika paljon ihmisiä.Vainko sinun uskosi johtaa hyvään ja kaikki muut maapallon toisinajattelevat johonkin pahaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se näin vain on, kuten Raamattukin ilmoittaa:
Ef. 4:5
"Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste!"

Jo Raamatun alkulehdiltä Kainista lähti tämä väärä hengellisyys eli väärä usko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sen uskovien porukan tätyy pikkasen laajempi olla,kun aatellaan koko maapallon väkeä,ei riitä pelkät lestadiolaiset tai helluntalaiset tai jehovalaiset.Onhan olemassa hindulaisia,budhalaisia,islamilaisia...ja sadoittain eri uskonsuuntia.Ei voi olla mitenkään mahdollista,että vain yksi suuntaus on ainoa oikea.Minutkin on kastettu ja minun Jumala ei ole pikkumainen vaan hyvin avarakatseinen ja tärkein ohjenuora on se,että kohtele lähimmäisiäsi niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan.Mitkään ulkoiset seikat,oli hiukset sitten kiharrettu tai värjätty,eivät vaikuta ihmisen uskoon.Vain se miten hän käyttäytyy ja miten hän huomioi muut ihmiset,myös erilailla ajattelevat, on tärkeää.Tämmönen on minun Jumala ja minusta tuntuu,että kaikkein lähimmillään Hän on metsässä, ei missään pitkäveteisessä saarnatilaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noan aikana pelastui vain kahdeksan sielua ja Raamattu sanoo, että maailmanlopulla tilanne on verrattavissa Noan aikaan:

Matt. 24:37
"Mutta niinkuin Noan ajat olivat, niin pitää myös Ihmisen Pojan tulemus oleman."
Luuk. 18:8
"Minä sanon teille: hän hankkii heille oikeuden viipymättä. Mutta kun Ihmisen Poika tulee, löytääkö hän uskoa maan päältä?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvostan suuresti ihmisiä, jotka elävät kunnollista elämää ja noudattavat rakkauden kaksoiskäskyä. Ja täytyy myöntää, että itselleni kaikkein vaikeinta on hyväksyä se että Raamatussa sanotaan olevan yksi usko, yksi herra ja yksi kaste. Jeesushan sanoi:" Minä olen tie totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani." ja "Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni." ja vielä Pyhästä hengestä: "Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä." (poimintoja Johannes 14.luku)
Mutta tähän haluan uskoa, Raamatun ennustukset muutenkin toteutuvat yksi kerrallaan. Pyhä henki on kiertänyt pitkin maailmaa ja jossain vaiheessa mahdollisesti sotavankien mukana Norjaan ja Ruotsiin ja sieltä tullut myös Suomen Lappiin. Eivät uskovaiset ole aina kulkeneet nimellä vanhoillislestadiolaiset, vasta Lestadiuksen jälkeen. Joskus uskovaiset ovat olleet osa Lukijaisuutta. Näin on vanhempi, enemmän historiaa lukenut henkilö minulle kertonut. Ei se niin mene, että tässä viimeisten kymmenien vuosien aikana eläneet lestadiolaiset olisivat niitä ainoita koskaan eläneitä uskovaisia. Ihmisiä pelastuu kaikista heimoista, kaikista kielistä, kansoista ja maista.(Ilmestyskirja 5.luku, 9. jae)
Totta on tuo, että hiusten kiharrukset ja värjäykset ovat ihan sivuseikkoja yms. Usein vain uskovaisilla ei ole niin kauheaa tarvetta korostaa ulkonäköään vaan ajatellaan että Luojan luoma on sellaisenaan kaunista. Niin itsekkin ajattelen ja varmaan ajattelisin vaikka en uskoisi näin. Luontokin vain on sitä mitä on, eikä yritä olla mitään muuta ja silti se on kaunis, joskus jopa henkeäsalpaavan kaunis tai karun kaunis. Toki nykyajan ulkonäköihanne vaikuttaa yhtä lailla kaikkiin ihmisiin, enkä siksi ihmettele varsinkaan nuoria uskovaisia, jotka meikkaavat ja värjäävätä hiuksiaan. Mutta havaintoni on että usein se on aika ohimenevää kokeilua, toki on niitäkin joille se tulee sitten hyvinkin tärkeäksi.
Kaikki pitää aina suhteuttaa myös aikaan ja kulttuuriin, jossa eletään. Esim venäjällä uskovaisilla naisilla on korvakorut ja meikkiä, enkä silti heidän sydämmen tilaa epäile ja jossain afriikassa uskovaisella miehellä on kaksi vaimoa koska hänellä oli ne jo ennen parannuksen tekoa :)
Mielestäni saarnatilaisuudet eli seurat eivät ole pitkäveteisiä. Paitsi tietysti lapsena ne tuntuivat pitkiltä, mutta seurapenkkiin saa myös nukahtaa :) Joskus on ns. sanan nälkä ja joskus taas laiskottaa lähteä seuroihin mutta ikinä en ole lähtöä katunut..
PS. Kaikella kunnioituksella tämä kirjoitus, myös sinulla on oikeus tuohon omaan näkemykseesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää ottako lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisiä tutkimuksia kovin vakavasti. Nollatutkimuksia kautta linjan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vl-liikkeessä sisällä pitää sen yhteisöllisyys, vaikka usko sen oppeihin olisikin mennyt. Se häpeä ja halveksunta, minkä liikkeestä erotessaan saa sekä tietty, opittu elämäntyyli, pitää monet ihmiset siinä silti mukana. Kun olet lapsesta saakka tottunut tiettyihin kuvioihin elämässäsi ja tiettyyn käyttäytymistapaan liikkeen sisällä, siitä täytyy oikein opetella pois.

Myönnän, että vl-liikkeessä on tiettyjä positiivisiakin asioita, mutta hoitokokouksia, pedofiliaa ym. kauheuksia en voi sulattaa mitenkään. Se, mikä minut sai vihdoin 10 vuotta sitten virallisesti lähtemään liikkeestä, oli sen perusoppi, joka ei salli minkäänlaista kyseenalaistamista tai omilla aivoilla ajattelemista. Epäilyt ja omien aivojen käyttö oli pakko uskoa anteeksi, vaikkei olisi halunnutkaan. Myöskin kolminaisuusoppi yleensäkin kristinuskossa on järjelleni käsittämätön. Miten yksi jumala voi olla kolmessa muodossa? Tähän vl-ihminen sanoisi, että sinun täytyy vaan uskoa ja tämä on uskon asia ja sitä ei saa epäillä.

Toivon tosiaan, että liikkeen toiminta olisi paljon läpinäkyvämpää ja että ihmisille sallittaisi itsenäinen ajattelu ja kyseenalaistaminen. Hoitokokoukset ovat mielestäni ihmisoikeuksien loukkaamista. Ja vaikka sanotaan, että voit erota liikkeestä halutessasi, olet siinä kuitenkin päänuppiasi myöten tahmassa, josta on todella hankala päästä irti. Voin sen itse kokemuksestani sanoa. Ja uskon, että jokainen liikkeestä eronunnut voi sen allekirjoittaa. Olen iloinen, että olen päässyt liikkeestä eroon ja voin nyt henkisesti paljon paremmin kuin silloin aikoinaan kaksoiselämää kauan eläneenä.

Loppukommenttina haluan kuitenkin sen sanoa, että minulla ei ole mitään tavallista vl-henkilöä vastaan, joka käyttäytyy yhteiskunnan sääntöjen mukaan. Liikkeen oppi ja rikosten peittely ovat ne, mikä tässä asiassa pahiten nyppii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kyllä olen yli 60 vuotta saanut ajatella omilla aivoilla vaikka olenkin parjattu uskovainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos uskominen alkaa ihmisestä tuntumaan sääntöjen noudattamiselta ja siitä puuttuu kokonaan uskomisen ilo ja rauha, niin ei uskon ymmärrystä enää ole. Eikä silloin tietenkään ole järkevää väkisin elää tietyllä tavalla. Itse kuitenkin koen että saan myös kyseenalaistaa, mutta en usko että viime kädessä minulta kysytään sitä että muistinko olla tarpeeksi kriittinen uskovainen, vaan viime kädessä kysytään onko omat synnit anteeksi.
Hienoa että voit nyt hyvin, on kaikkien etu että mahdollisimman moni ihminen voi hyvin. Niin ja ei kyllä tulisi mieleeni halveksua ketään uskonsa kieltänyttä, on väärin jos joku sen takia halveksuu, vaikka olisikin uskovainen. Opetushan on rakastaa entisäkin enemmän sellaista joka ei enää usko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, tämä on niin hyvä ja ihana Jumalanlapsilauma ettei siitä haluta erota vaikka ajatsitten olisi jo usko mennyt ja ajauduttu kauas Jumalanvaltakunnasta. On se ihme että siinä pitää vain rimpuilla ja yrittää alkaa muuttamaan koko uskoa oman näkemyksen mukaiseksi. Ja usko ei mihinkään muutu vaikka kuinka sitä täällä yritetään väenvängällä muuttaa. Kaikilla Jumalanlapsilla on hyvä olla tässä valtakunnassa eikä mitään halua muuttaa sitä.
Enemmän, moninkertaisesti on tämän maailman meno, viina ja muu synti rikkonut ja surmannut ihmisiä kuin Jumalanvaltakuntaan "eksyneet sudet".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raamatun neuvo on, että katso ensin malka omasta silmästä, sitte voi neuvoa toista. Ensin huolehtia oman itsensä tila. Mutta se on suurta rakkautta lähimmäistä kohtaan, että rakkasti puhuttelee, jos huomaa toisen joutuvan syntiin. Jos lähimmäinen ei välitä puhuttelusta, ota vielä toinen tai kolmas uskovainen mukaan ja yhdessä kauniisti puhutelkaa häntä. Jos hän ei vielä sittenkään välitä, kerro asia seurakunnalle ja seurakunta puhuttelee vikaan joutunutta. Jos hän ei seurakuntaakaan kuule, suhtaudu häneen kuin pakanaan tai publikaaniin. Matt.18:15-16 Tähän perustuu uskovaisten toisistaan huolehtiminen. Siis Raamatun neuvo. On rakkautta toista kohtaan ettei hän joutuisi kadotukseen. Rietas on vain ovela, usuttaa kaikkea pahaa mieleen, panee miettimään, että onko asia todella niin. Maailman alusta asti on pettänyt ja pettää ja viekoittelee maailman loppuun asti. Eipä siis kannata sarvipäätä kuunnella ja uskoa. Kannattaa mennä seuroihin, siellä Luoja puhuu suoraan taivaasta puhujan suuta välikätenä käyttäen. Vastauksia tulee joskus suoraan ihmiselle mitä on miettinyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lestadiolaisten näkökulmasta lienee kysymys elämästä ja kuolemasta, ja enemmänkin. Siksi on ymmärrettävää, että "harhautunutta" ohjataan takaisin laumaan. Mutta vl piireissä ei ehkä oteta riittävästi huomioon Suomen yhteiskunnan yksilönvapauksia ja kristinuskon ytimenä olevaa ihmisen vapaata valintaa. Kuvatun kaltaiset hoitokokoukset tuntuvat luultavasti käytännössä hyvin painostavilta, vaikka tarkoitus olisi kuinka hyvä ja lempeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hoitelu kuului kuvaan ainakin vielä 90-luvulla. Kun sain viimein kerättyä tarpeeksi rohkeutta ja riuhtaistua itseni irti lapsuudenyhteisöstä n. 15 vuotta sitten, minua hoitamaan tuli 7 uskovaa. Hoito oli tosin varsin ystävällismielistä ja loppui hyvinkin lyhyeen. Itseasiassa jo pelkkä ihmettelyni siitä mitä tapahtuu kaikille afrikkalaisille tai vaikkapa Kiinalaisille, jotka eivät koskaan ole kuulletkaan ko. uskonnosta, riitti hoitajille. "Järki oli sumentanut uskon". Kuitenkin tilanne, jossa suuri joukko "huolestuneita" kuulustelee yhtä ihmistä on henkisesti rankka kenelle tahansa.

Mielestäni Turussa tapahtunut naispappeusepisodi , jossa julkisellakäsiäänestyksellä erotettiin yhteisön jäsen on "hoitoa" pahimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vain ihme miten ihmiset ovat kiinnostuneet lestatiolaisten asioista. Menisitte joskus niihin tilaisuuksiin kuuntelemaan, ei ne asiat miksikään muutu lehtien palstoilla. Aika surullista!! Eikö tämä potaskan kirjoittaminen jo riittä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskovaiseksi itsensä tunnustavilta puuttuu harmillisen usein kyky tarkastella elämää ja ilmiöitä laajemman ja monipuolisemman moraalikäsityksen kannalta. On vain se oman näkemyksen mukainen moraali ja maailmankuva, eikä nähdä että sekin on vain osa laajempaa kokonaisuutta, johon kaikki erilaiset ajattelutavat mahtuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskovaisen poliisin mukaan Maijan hyväksikäyttö oli jumalan tarkoitus, kertoo uutuus kirja, lukekaa Iltalehdestä
on siinä hoitokokousta kerrakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (124)

Uutisvirta

14:22
Viron poliisi: Tallink Siljan alukselta löytyi kaksi kuollutta nuorta suomalaista aikuista, ei merkkejä väkivallasta
13:48
Poliisi pysäytti Meri-Lapissa viikonlopun aikana seitsemän rattijuoppoa – Kemissä huumekuski jäi kiinni kortitta ajosta 22. kerran vuoden sisään
12:29
Syksyinen suo Suomussalmella, Oulujoen rannat ja aava meri – katso kuvia lukijoiden suosikkimaisemista
11:31
Turkki: Kurdijoukot tappoivat turkkilaissotilaan Pohjois-Syyriassa tulitauosta huolimatta – Erdogan luvannut ”murskata terroristien päät”, jos taukoa ei noudateta
11:22
Tänään vietetään kansainvälistä maisemapäivää – lähetä kuva suosikkimaisemastasi
10:52
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
9:45
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
88
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
32
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
26
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
23
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
14
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
13
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin
12
Britannian superlauantaista tulikin jälleen päivä, joka pitkittää EU-eroa – Mielenosoittaja: "Suututtaa, kun meitä ei kuunnella"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Kerrohan mitä olet maksanut moneen kertaan. Suomessa myydään maataloustuotteet alle tuottaja hinnoin. Kokeilehan kasvatt... Lue lisää...
Seppo Jokikokko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image