Kotimaa

Les­ta­dio­lai­set pitävät Pohjois-Pohjanmaan väkiluvun kasvussa

Lestadiolaisten suviseurat on yksi kesän suurimpia tapahtumia.
Kotimaa 24.7.2002 12:03 | Päivitetty 24.7.2002 15:40
STT
Pohjois-Pohjanmaan alati kasvava väkiluku jatkaa nousuaan vielä kymmenien vuosien kuluttuakin lestadiolaisen herätysliikkeen ansiosta. Vuoteen 2030 mennessä monissa Pohjois-Suomen kunnissa käy armoton väestökato ja asukkaat ikääntyvät. Pohjois-Pohjanmaalla väkimäärä puolestaan lisääntyy, ja maakuntaan syntyy keskimääräistä enemmän lapsia.

Pohjois-Pohjanmaan poikkeavan runsaan syntyvyyden selittää vanhoillislestadiolaisten suuri määrä. Suomessa on noin satatuhatta lestadiolaista, joista kaksi kolmasosaa osuu Pohjois-Pohjanmaalla. Herätysliikkeeseen kuuluvista suurin osa on syntyvyyden säännöstelyä vastustavia vanhoillisia.

Erityisesti lestadiolaisuuden vanhoillista haaraa on kiittäminen siitä, että Pohjois-Pohjanmaan hedelmällisyysluku - 2,2 - on tällä haavaa Suomen korkein. Maakunnassa siis syntyy 2,2 lasta naista kohti, kun koko maan hedelmällisyysluku on 1,7.

Lestadiolaisuus ja suuri syntyvyys kulkevat käsi kädessä. Jokaisessa maakunnan seutukunnassa taas kokonaishedelmällisyys oli vuonna 2000 yli väestön uusiutumistason eli 2,1 lasta naista kohti. Eniten lapsia naista kohti syntyy Ylivieskassa, missä hedelmällisyysluku on koko maan korkein, 2,8.

Tilastokeskuksen väestöennustuksissa oletetaan, että hedelmällisyys säilyy tulevaisuudessa lähestulkoon nykyisissä lukemissa. Uskonnollisissa asioissa ei tapahdu nopeita käänteitä, joten Pohjois-Pohjanmaan myönteinen väestönkehitys lienee pysyvä ilmiö.

Lestadiolaisuutta tutkineen filosofian tohtori Seppo Lohen mukaan ei ole odotettavissa, että vanhoillislestadiolaisten perheiden koot pienenisivät.

"Perheet ovat tulevaisuudessakin suuria, sillä olosuhteet ovat hyvät ja synnyttäminen turvallista", Lohi ennustaa.

Myös tutkimusjohtaja Raija Volk Pellervon taloudellisesta tutkimuskeskuksesta uskoo, että Pohjois-Pohjanmaalla muhii lasten kasvattamo myös pitkällä tulevaisuudessa.

Syntyvyyden säännöstelyä ei vanhoillislestadiolaisten keskuudessa edes harkita.

"Vanhoillisuus on lestadiolaisuuden ainoa haara, jossa suhde syntyvyyden rajoittamiseen on ehdoton. Kaikissa muissa suuntauksissa vanha lestadiolainen identiteetti on tässä asiassa joustanut", Lohi kertoo.

Lohen mukaan syntyvyyden säännöstelemättömyys erottaa vanhoillislestadiolaisuuden selvimmin muista herätysliikkeistä.

"Jos säännöstelemättömyydestä luovuttaisiin, vanhoillislestadiolaisuus katoaisi viidenkymmenen vuoden sisällä."

Lestadiolaisen identiteetin säilyminen perheittäin alkoi lisääntyä 1950-luvulta lähtien. Sitä ennen lestadiolaisen kasvatuksen saaneet pysyivät herätysliikkeen piirissä ani harvoin. Tämän päivän lestadiolaisissa perheissä kasvaneista nuorista suurin osa ei irtaannu lapsuudenkodissa omaksutusta uskonhaarasta.

Seppo Lohen mukaan lestadiolaisen identiteetin pysyvyys on seurausta seuratoiminnan tehostumisesta ja lestadiolaisyhteisön kiinteytymisestä. Myös yhteiskunnassa yleisesti tapahtunut hajonta ja lisääntynyt turvattomuus ovat tiivistäneet lestadiolaisten rivejä.

"Lestadiolainen identiteetti antaa suojan kodille ja perheelle, ja lapset kokevat yhteisön turvalliseksi. Nuoret tarttuvat mielellään kiinni sellaiseen, joka tuntuu olevan pysyvää ja kestävää."

Lestadiolaiset pitävät osaltaan Pohjois-Pohjanmaata pystyssä, jos maakunnassa vain riittää työtä.

"Lestadiolaiset eivät muuta mielellään pois kotipaikkakunniltaan", Lohi sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image