Kotimaa

Lepomäen irtiotto yllätti hal­li­tus­kump­pa­nit - "Miksi hän ei saanut suutaan aiemmin auki?"

Kokoomuksen Elina Lepomäki kertoi keskiviikkona aikovansa äänestää hallituksen sote-mallia vastaan.
Kotimaa 1.3.2018 10:34 | Päivitetty 1.3.2018 11:12
STT, Kaleva

Muissa hallituspuolueissa ihmetellään kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen sote-kritiikin ajankohtaa ja motiiveja. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että Lepomäen ilmoitus tuli epämiellyttävänä yllätyksenä.

– Lepomäen ulostulo tulee käsittämättömän myöhäisessä vaiheessa. On pakko ihmetellä, miksi hän ei ole saanut suutaan ryhmässään aiemmin auki, Kaikkonen sanoo STT:lle.

Lepomäki sanoi eilen, että hallituksen sote-malli ei tule saavuttamaan taloudellisia tavoitteita ja potilaiden hoitoonpääsy tulee jopa vaikeutumaan nykyisestä. Hän ilmoitti sen takia äänestävänsä hallituksen sote-pakettia vastaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että Lepomäki ei ole kolmen vuoden aikana tuonut kritiikkiään esiin.

Vapaavuori puolustaa Lepomäkeä

Sinisten ryhmänjohtaja Simon Elo sanoo, että irtiotto herättää kysymyksen kokoomuksen linjasta.

– Lepomäki on selvästi (Helsingin pormestari Jan) Vapaavuoren vasalli. Vapaavuoren kommenteista käy ilmi, että kyse ei ole yhdestä edustajasta vaan sisäisestä oppositiosta, Elo sanoo STT:lle.

Vapaavuori on kommentoinut Lepomäen ilmoitusta Twitterissä. Vapaavuoren mukaan on kaikki syy olettaa, että Lepomäki on kritiikissään oikeassa.

– Veikkaan, että Lepomäki saa lähipäivinä pyyhkeitä, mutta hänen pääargumenttejaan ei kukaan tule kumoamaan, Vapaavuori kirjoittaa.

Kaikkonen ja Elo eivät usko, että Lepomäen kritiikissä olisi kyse kokoomuksen suunnitelmasta, jolla liberaalien uudistusten ja leikkausten toteuduttua pysäytettäisiin keskustan vuosikymmeniä tavoittelema maakuntauudistus.

– En halua sellaista uskoa. Maakuntauudistusta tarvitaan myös sote-uudistuksen alustaksi. Se selkeyttää ja yksinkertaistaa hallintoa, ja on samalla sote-alueiden pohja, Kaikkonen sanoo.

– En siihen usko, että kokoomus voisi niin epäisänmaallisella tavalla toimia, Elo sanoo.

Äänestykset kesällä

Lepomäen mukaan useampikin kansanedustaja kokoomuksen ryhmässä on hänen kanssaan samalla kannalla. Maakuntamallin kriitikoihin lukeutuva kansanedustaja Harry Harkimo (kok.) sanoi eilen panttaavansa vielä kantaansa siihen, lähteekö Lepomäen leiriin.

– Katson nyt minkälainen siitä tulee, ja mietin sitten asiaa. Maakuntamallista en tykkää yhtään. Tulen sitten aikanaan kertomaan mielipiteeni, Harkimo sanoi STT:lle.

Mallia pitkin matkaa kritisoinut Susanna Koski (kok.) sanoi eilen, ettei hänellä ole vielä kantaa asiaan, koska vielä ei ole annettu hallituksen esitystäkään. Kovin moneen lipeämiseen hallituksella ei ole varaa, sillä hallituksella on takanaan 105 ääntä ja oppositiolla 94. Keskustan Kaikkonen ei usko, että Lepomäen takana olisi laajempaa ryhmää.

– En usko, että tämä mikään ryhmän suunnitelma on. Tuskin virike tähän on heidän eduskuntaryhmänsä sisältä tullut, Kaikkonen sanoo.

Koko sote- ja maakuntapaketti odottaa valinnanvapausesityksen tuomista eduskunnalle. Tämän on määrä tapahtua lähipäivinä. Paketista äänestetään aikaisintaan kesäkuun alussa.

– Kokoomukselta pitää kysyä, että jos edustaja irtaantuu hallituksen linjasta, irtaantuuko samalla myös hallitusryhmästä? Elo sanoo viitaten hallituspuolueiden noudattamaan ryhmäkuriin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Olen kuullut huhuja että kokoomuksesta äänestäis vastaan 12-edustajaa
keskustasta äänestää vastaan 14-edustajaa
siniset pysyvät linjassa ja kaikki äänestää puolesta

tv:Simoni Eloisa sin eloisa
pappi menneisyydestä ja opetuslapsi
viiden sakaran laps

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki on Vapaavuoren asialla.Vapaavuori on jäävi koko asiassa.Yltiökapitalistien asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs kauan se pakeetti sitten on ollut esim. Lepomäen mahdollista tutkia ja arvioida? Helppo sanoa että kolme vuotta on lahjahevosta kalikasta veistelty ja nyt kun se tuodaan framille niin kun joku sanookin sitä heinäsirkaksi - Kaikkonen sitten kommentoi että sitä ois pitäny arvostella hiukan ennen kun sitä ryhdyttiin veistämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan tervettä ajattelua Elinalta ja Jannelta.
Jos maakuntahallinnolla ei ole muuta tehtävää kuin tämä sote, on se aivan turha himmeli tähän hommaan, vaan miksi näitä soteja ei järjestetä samalla tavalla kuin aikaisemmin kuntien yhteenliittymänä eli sairaanhoitopiireittäin.

Ei kai sillä ole väliä, millä liittymällä homma hoidetaan, vaan sillä on väliä, että ei rakenneta turhia byrokratian himmeleitä. Tätä maakuntamallia on perusteltu sillä, että saadaan luottamusmiehetkin päättämään asioista. No, miten tämä on hoidettu kuntien sairaanhoitopiireissä/liitoissa. Eikö siellä ole ollut kuntien edustajat mukana? Toiseksi, maakuntien hallintoon on tulossa kansanedustajia täyteen, joten miten tämä edunvalvonta ja paikallisdemokratia toteutuvat silloin, kun kansanedustajat ovat sekä eduskunnassa, maakuntahallinnossa ja vielä kunnanhallinnossa. Kenen etua he silloin siellä ajavatkaan? Omia, omia ja omia! Jossakin vaiheessa voi tulla mieleen ja viimeistään vaalien alla, että kansalaisiakin on olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"X-malli" kirjoittaa: "No, miten tämä on hoidettu kuntien sairaanhoitopiireissä/liitoissa. Eikö siellä ole ollut kuntien edustajat mukana?"

Kunnat ja niiden asukkaat ovat hyvin epätasa-arvoisia lähipalveluista päätettäessä, kun LÄHIPALVELUISTA päätökset tehdään Manner-Suomen 20 sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuustossa. Niissä 20 valtuustossa voidaan päättää ainoastaan keskussairaaloista, jotka ovat yhteisiä kaikille alueen asukkaille. Lähipalveluista päätetään perustuslain kirjaimen mukaisissa kunnissa.

Perustuslakiasiantuntijat katsovat, että lähipalvelut ja perustuslailliset perusoikeudet eivät toteudu perustuslain edellyttämällä yhdenvertaisella tavalla lähipalveluista.

Toisin sanoen perustuslain vastaisesti: Lähipalveluja lakkautetaan kunnissa ja siirretään kauas suuriin kaupunkeihin; kuntien itsehallinto ei toteudu perustuslain mukaisesti, mistä seuraa että perustuslain 6 § ja 19 § edellyttämä perusoikeuksin yhdenvertaisuus ei toteudu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos vastauksesta ja asiallisesta kommentista!
Niin, eikö tätä ”sairaanhoitopiiriyhtymien” toimintaa voida kehittää? Miksi siihen tarvitaan vielä yksi instanssi väliin eli maakunnat? Eihän lähipalvelut ole kehittymässä tässä maakuntamallissakaan käsittääkseni. Ne ollaan viemässä aika kauas monen kuntalaisen kohdalta. Kyllä lääkäri viedään monelta 50 km:n päähän, kun se ennen oli 500metrin päässä.

No, onneksi tekniikka tulee tähän apuun tulevaisuudessa – toivottavasti. Monen pienten sairauksien kohdalta voidaan asiat hoitaa etänä eli käytännössä lääkäri on kotona päätteen ääressä. Mikä sitten luetaan perustuslain mukaan lähipalveluksi? Onko se etälääkäri päätteen ääressä tai liikkuva lääkäri, joka tulee kotiin.
Nämähän edellä kuvatut asiat ovat vain itse toimintaa, mutta miksi tähän tarvitaan maakunta tätä hommaa valvomaan ja johtamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu! Keskustalla ei ole mitään muuta päämäärää muin maakuntahallitus ja saada omia johtajia mahdollisimman paljon hyville palkoille että saavat yksinvalla itelleen!! Ei siellä kokoomuslaista politiikkaa ajavalla sipilällä köyhempiä ihmisiä ajatella yhtään! Röyhkeää toimintaa kepuloisilta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elina Lepomäki kirjoitti SOTE:sta erittäin hyvän kirjoituksen Uuteen Suomeen vuonna 2015. Otsikko on: "SOTE Meillä on vaihtoehtoja." Kannattaa lukea. Vai etteikö hän ole kritisoinut sote sotkua jo aiemminkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alussakin Sipilä puhui kustannusten nousun hillitsemisestä vuoteen 2029 mennessä. Eikö tätä yhtälöä oikeistolainen Lepomäki tajua. Jos sotea ja muutoksia ei tehdä , niin kustannukset karkaavat käsistä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän arvaukset eivät ole osuneet maaliin tähänkään mennessä vaikka ennusteita on annettu puolen vuoden sisällä. Nytkö pitäisi uskoa kun Sipilä sanoo, että kustannusten nousu loppuu 11 vuoden kuluttua!?! Et voi olla tosissasi :-) Yhdentoista vuoden kuluttua kustannusnousu voi katketa sen takia, että 11 vuotta jatkunut kustannusten nousu katkaisi kamelin selän. 11 vuotta annetaan yksityisten kansainvälisten sijoittajien omistamien terveydenhoitoyritysten kupata meidät kuiviin. Rahat on totaalisen loppu ja olemme korviamme myöden niin velkaisia, että on oikeasti pakko tehostaa toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että 11 vuotta annetaan kustannusten nousta ennenkuin alkaa tulla säästöä. Eiköhän anneta homma jollekin joka ihan oikeasti osaa sen tehdä. Kustannussäästöjä pitää alkaa tulla heti. Muuten ei ole mitään järkeä tehdä koko sote-muutosta. Sote-palveluita ei kannata muuttaa jos ne eivät tuo heti säästöjä. Eikä muutosta kannata tehdä vain sen takia, että on päätetty tehdä muutos. Taustallahan tässä on se, että päästetään yksityiset terv.hoitoyritykset rahastamaan ihmisten terveydellä. Kun julkinen puoli on ajettu alas, niin vain taivas on rajana hintojen nousulle. Laatu ei parane, koska sijoittajien pitää vetää osingot välistä. Osingot luodaan potilaitten ja hoidon laadun kustannuksella. Ei kai tämä pitäisi olla yllätys? Lepomäki on nostanut kissan pöydälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei pysty todistamaan, että sote- ja maakuntauudistus tuovat säästöjä. Kun alunperin säästöjä piti tulla 3 miljardia, joidenkin arvioiden mukaan kustannukset kasvavat jopa 6 miljardilla. Kun näin on, ei ole ihme, että kaikki kansanedustajat eivät voi painaa tällöin vihreää nappia.

Orpo on pelinpoliitikko, joka saa tulonsa poliitiikan kähminnästä. Lepomäki on taloudellisesti riippumaton toimija, jolla on varaa ja ryhtiä ajatella asioita pelkästään Suomen edun mukaisesti. Näitä toimijoita on liian vähän. Kokoomus valitsi väärän ja kyvyttömän puheenjohtajan, kun se valitsi Orpon. Hänellä ei ole moraalia eikä osaamista tuon tason tehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi myöhään kun ei milloinkaan. Kokoomuksen sipilä taas ei suostu tajuamaan vieläkään minkä sotkun on saamassa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinisten elolta pitäisi kysyä että jos loikkarikansanedustajat pettävät lupauksensa äänestäjille ja loikkaavat puolueesta olisiko silloin aika loikata pois eduskunnasta,varsinkin kun sinne ei ole äänestetty sellaista puoluetta kuin sininen puolue.Tuollaiset takinkääntäjät olisi ennen viety sinne k.......n n....n t...,mutta varmasti tulevat tuomionsa seuraavissa vaaleissa jo saamaan.Hätä tuntuu olevan jo suuri kun kysellään muilta puolueilta alkavatko vaaliliittoon sinisten kanssa.Lepomäki on aivan oikeassa ja siitä hatun nosto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitusyhteistyössä nyt ja tulevaisuudessa on kolme tärkeää juttua, luottamus, luottamus ja luottamus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiitikot ja nuo kolme tärkeää asiaa eivät taida nykyään samaan kontekstiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on tilanne kaupunki vastaan maaseutu,kaikki Tampereen eteläpuoli kaupunkia muu Suomi maaseutua.Lepomäki on Vapaavuoren kumppaneineen asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus huipulta alas asti yrittää kääntää huomion ja kansalaiskeskustelun pois tiedustelulaeista, ja eduskunnan salailun lisäämisestä, mitkä taas liittyvät S Niinistön salaiseen liittoutumispolitiikkaan, mitä yli 80 prosenttia suomalaisista ei halua. Kokoomus pyrkii pelaamaan journalistit pimentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten ihmetyttää Elinan esiintyminen oikeistolaisena kansanedustajana. Oikeistolainen ei lähde vasemmiston kelkkaan. Lepomäki on vapaavuorelainen siltarumpupoliitikko, joka kuvittelee olevansa joku Margaret Thatcher. Pelkkä jääräpäisyys ei tee poliitikosta Megiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

114
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
45
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
42
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image