Kotimaa

Leo Lastumäki palasi Putkinotkoon

Näyttelijä-ohjaaja Leo Lastumäki käy läpi Putkinotko-näytelmää Simon Wanhan Pappilan kesäteatterissa mummoa esittävän Sirkka-Liisa Leskisen kanssa. KUVA: Kiuru Arto
Kotimaa 2.8.2008 0:00
Arto Kiuru
Leo Lastumäki nousee ulos autostaan ja alkaa kävelykeppeihin nojaten hitaasti kävellä kohti ravintola Wanhan Pappilan kesäteatterin katsomoa Simon Simonniemessä.

Limingassa syntynyt ja Oulun Kastellissa varttunut mies muistelee tehneensä harrastajateatterin parissa "aivan hirveästi töitä" jo 1950-luvulla.

"Lampaansyöjiä kävi aikoinaan katsomassa yli kolmesataa tuhatta katsojaa, mutta niin sitä ollaan taas pienessä kylässä Putkinotkoa tekemässä", harmaapartainen järkäle heittää.

Lastumäki on ollut jo useamman viikon Simonniemessä ohjaamassa Joel Lehtosen Putkinotko-näytelmää.

Kuusikymmentä vuotta kestäneen näyttelijän uransa aikana yli neljässäkymmenessä elokuvassa näytellyt ja suomalaisen televisiotoiminnan alkutaipaleella kolossaalista hahmoaan niin lastenohjelmiin kuin sketsipitoiselle televisioviihteelle lainannut mies on 81-vuotiaana elämänsä kunnossa.

"Kari Väänäsen ohjaaman Taivaan tulet -sarjan seuraavan kauden yhdessä jaksossa piipahdan karhun salakaatajana", nykyisin Kemissä asuva viihteen jättiläinen vihjaa.

Ensimmäisen kosketuksensa teatterin tekemiseen Lastumäki sai Oulussa Koskelankylän Valolla sotien jälkeen, parikymppisenä. Elokuviin oli poika ehtinyt karata vanhemmiltaan salaa ensimmäisen kerran jo 12-vuotiaana.

"Limingan Lapinkankaalla pienessä mökissä ei ollut mitään kontakteja teatteriin tai varsinkaan elokuviin. Muistan kuitenkin monet kerrat leikkineeni lapsuuteni elokuvasankareita", Lastumäki kertoo.

Lastumäki laskee keppinsä ja rysähtää rennosti tuolilleen, jonka suojaksi on katettu päivänvarjo.

Ohjaajan edessä aukeaa 1920-lukulainen maalaismiljöö saunoineen, aittoineen ja heinäpaaleineen.

"Ensimmäisen kerran olin mukana tekemässä Putkinotkoa viisikymmentä vuotta sitten, ja silloin näyttelin kemiläisessä harrastajateatterissa Juutas Käkriäisen osan", Lastumäki muistelee.

Putkinotkon kansanomainen kieli nappaa näyttelijän koukkuunsa yhä.

"Kun perheen Ananias-poika ampuu humalapäissään haulikolla, toteaa hänen isänsä, että poika sihtasi erehdyksessä huuhkajaa puun latvaan. Ei tarkka korva kyllä voi noin rehevää kieltä kuullessaan liikuttumatta olla", hän jatkaa.

Lastumäen aivan ensimmäinen rooli oli Aarne Tarkaksen vuonna 1954 ohjaamassa väkevässä moraliteetissa Olemme kaikki syyllisiä. Lastumäki esitti siinä junaan astelevaa, elokuvassa kasvottomaksi jätettyä poliisia.

1960-luvulla hän puolestaan näytteli TV2:n lastenohjelmissa suosittua Petteri Pyörittäjää.

"Petteri Pyörittäjä oli kova valehtelija, jota ei kukaan uskonut. Hän saattoi selittää ohjelmassa lapsille, kuinka hän oli vastikään ollut taivaan kannella linnunrataa oikomassa", Lastumäki naurahtaa.

1960-luvun lopussa alkoi myös yhteistyö näyttelijä Heikki Kinnusen kanssa. Parivaljakko esiintyi sarjoissa kuten Ilkamat, Heksa ja Leksa sekä Ällitälli. Parhaiten rempseä kaksikko muistetaan kuitenkin Veikko Huovisen Lampaansyöjät -kirjan pohjalta vuonna 1972 ohjatusta elokuvasta. Elokuvalla oli seurauksensa.

"Lampaansyöjät oli niin suosittu, että ihmiset alkoivat sen nähtyään oikeasti varastella lampaita. Se jatkui vielä parina syksynä ensi-illan jälkeen."

Leo Lastumäen ja Päivi Vuotin
ohjaaman Putkinotkon ensi-ilta
ravintola Wanhan Pappilan kesä-
teatterissa Simossa tänään kello 19. Liput 17, 15 ja 12 euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image