Kotimaa

Len­to­ko­ne­vau­va saa tuskin Kazakstanin kan­sa­lai­suut­ta

Finnairin johtava ilmailulääkäri Olavi Hämäläinen kertoi tiedotustilaisuudessa Helsinki-Vantaan lentokentällä tyttövauvan syntyneen lentokoneessa Kazaksanin yllä. Reittilennolla Bangkokista Helsinkiniin oli historiallinen sillä Finnairin koneessa ei ole koskaan aikaisemmin koettu synnytystä. KUVA: Lehtikuva
Kotimaa 21.11.2008 14:36 | Päivitetty 21.11.2008 15:36
STT
Finnairin Bangkok--Helsinki-lennolla torstaina syntynyt tyttövauva saanee poikkeuksellisesta syntymäpaikastaan huolimatta ainoastaan Ruotsin kansalaisuuden.

Tulosalueen johtaja Kristiina Simonen Maahanmuuttovirastosta kertoo, että suomalaisessa lentokoneessa syntynyt lapsi saisi Suomen kansalaisuuden vain siinä tapauksessa, ettei hän olisi saamassa minkään muun maan kansalaisuutta. -- Jos esimerkiksi äidillä ei olisi kansalaisuutta ollenkaan, lapsesta tulisi Suomen kansalainen.

Ruotsin lakien mukaan ruotsalaisen äidin lapsi saa kuitenkin automaattisesti Ruotsin kansalaisuuden syntymäpaikasta riippumatta. Samalla tavalla suomalaisäidin lapsi saisi Suomen kansalaisuuden, vaikka syntyisikin ilmassa.

Useimmat maat ottavat Simosen mukaan kansalaistensa lapset kansalaisikseen, vaikka äiti ei synnyttäisikään kotimaassaan.

Lentokoneen sijainti ei vaikuta

Torstaina syntyneen vauvan ensimmäinen lento sattui olemaan syntymähetkellä Kazakstanin yllä. Simonen ei kuitenkaan usko, että lapsella olisi mahdollisuutta Kazakstanin kansalaisuuteen.

Kun lapsi syntyy ilmassa tai kansainvälisillä vesillä, hän saa yleensä saman kohtelun kuin jos hän olisi syntynyt siinä maassa, johon lentokone tai alus on rekisteröity.

Tällä logiikalla esimerkiksi Suomen ilmatilassa syntynyt ulkomaalaisen äidin lapsi ei saisi Suomen kansalaisuutta, jos hän ei sattuisi olemaan suomalaisyhtiön koneessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Suomalaisissa ilma-aluksissa ja laivoissa noudatetaan Suomen lakeja. Ne ovat myös Suomen aluetta. Alukset noudattavat liikkuessaan sen maan lakeja, joiden alueella ne ovat, mutta aluksen sisällä on voimassa Suomen laki. Jos alus on kansainvälisessä ilmatilassa tai kansainvälisellä vesialueella, niin ne noudattavat Suomen lakeja ja kansainvälisiä liikennöintisopimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh.. kohta kymmenet tuhannet Viron ns. muukalaispassia kantavat virolaiset synnyttävät amerikkalaisissa lentokoneissa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tähänkin asti kansalaisuus ja kotipaikka on määräytynyt sen mukaan missä vanhemmat ovat kirjoilla.Niin mites se nyt yx kax olisi muuttunut,että sillee.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image