Kotimaa

Lemmikki voi saada apua eläin­lää­kä­ril­tä videon välityksellä – moni saa suositun etä­lää­kä­ri­pal­ve­lun käyttöönsä vakuutuksen yhteydessä

Bordercollieitaan leikittävä Linda Siekkinen olisi valmis kokeilemaan etäeläinlääkärin palveluja. ”Hänelle voisi lähettää kuvia tai videoita jos ei ole varma, tarvitseeko lähteä lääkärin luo.” KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 5.11.2019 9:42
Petri Hakkarainen

Suosittu palvelu tuo vakuutusyhtiöille säästöjä.

Jo kauan ihmisten apuna ollut etälääkäritoiminta on tullut jäädäkseen myös eläinten terveysongelmien hoitoon. Potentiaalisia asiakkaita on paljon, sillä Suomessa on noin 800 000 koiraa, ainakin miljoona kissaa ja yli 70 000 hevosta.

Moni saa etäeläinlääkärin palvelut käyttöönsä ottaessaan eläimelle vakuutuksen. Vakuutusyhtiöistä palveluja alkoi tarjota ensimmäisenä If. Palvelutarjoaja on First-Vet Oy.

Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö, eläinlääkäri Heidi Elomaa kertoo, että palvelun suosio kasvaa nopeasti.

– Ruotsissa palvelusta on pitempi kokemus. Siellä 90 prosentilla koirista on vakuutus, Suomessa vain noin kolmasosalla. 90 prosenttia etäeläinlääkärin potilaista on koiria. Palvelu on pohjoismainen erikoisuus, muualla maailmassa tällaista ei tietääkseni ole.

Suomessa kissoista on vakuutettu vain muutama prosentti, Ruotsissa joka toinen. Siellä etäeläinlääkärin asiakkaista jo kolmannes on kissoja.

– Hevosten hoidossakin etäeläinlääkäri on erinomainen vaihtoehto. Hevosta ei sen koon takia ole helppo viedä vastaanotolle, mutta yleensä videoyhteys esimerkiksi haavakonsultaation antamiseksi riittää.

Ifin tilastojen mukaan 65 prosenttia eläimistä saa etäyhteyden kautta sellaisen avun, että eläinlääkärin vastaanotolle ei tarvitse lähteä. Näin siksi, että omistajat vievät yleensä kaikki vakaviksi arvioimansa tapaukset suoraan poliklinikalle.

Etäeläinlääkäri taas ohjaa kolmanneksen potilaista klinikalle joko heti tai sitten, jos vaiva ei parane etälääkärin antamin ohjein.

– Palvelusta hyötyvät lemmikit ja niiden omistajat. Vakuutusyhtiö voi saada säästöä, kun vakuutettua ei tarvitse viedä vastaanotolle. Apua on tarjolla joka päivä aamusta keskiyöhön, Elomaa kertoo.

Vakuutusehdot ja -hinnat vaihtelevat yhtiöittäin. Osalla vakuutukseen kuuluu tietty määrä ilmaisia käyntejä. Itse maksaville noin kymmenen minuuttia kestävän etähoidon hinta on arkipäivisin 32 euroa, arki-iltaisin ja viikonloppuisin 55 euroa.

Elomaa kertoo, että valtaosassa etähoitotapahtumista käytetään kuvayhteyttä. Se toimii älypuhelimeen tai tablettiin ladattavan sovelluksen kautta.

– Lääkärille on tärkeää nähdä eläin. Omistaja voi kertoa puhelimessa, että hänen koiransa on aivan jalattomassa kunnossa, mutta eläinlääkäri näkee kuvayhteyden kautta, että koira ontuu vain lievästi yhtä jalkaansa.

Palaute palvelusta on Elomaan mukaan hyvää.

– Päivystävä eläinlääkäri voi olla kaukana, mutta näin lemmikille saa avun vaikka lomamatkalla tai venereissulla heti. Lisäksi eläin on kotioloissa usein rauhallisempi kuin klinikkakäynnillä.

Tarvittaessa etäklinikan eläinlääkärit antavat suosituksia jatkohoitopaikoista tai tekevät suoraan lähetteen. Asiakkaalla säilyy kuitenkin valinnanvapaus siitä, missä hän haluaa hoidattaa lemmikkiään. First-Vet Oy:n mukaan suositus jatkohoitopaikasta annetaan, jottei omistaja päädy sairaan eläimen kanssa paikkaan, jossa ei ole saatavilla tarvittavaa hoitoa.

Asiakkaista 90 prosenttia koiria

Jo neljä vakuutusyhtiötä tarjoaa Suomessa etäeläinlääkintää puhelin- ja videoyhteyden kautta.

Ifin tilastojen mukaan etäeläinlääkärin asiakkaista 90 prosenttia on koiria.

Koirien etäeläinlääkärikäynnin tavallisimpia syitä ovat ongelmat ihossa, silmissä, suolistossa tai vatsassa.

Etäeläinlääkärin apua voi saada myös kissojen ja hevosten terveysongelmiin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image