Kotimaa

Lehti: Suomalaiset innostuivat muo­vin­kier­rä­tyk­ses­tä niin, että muo­vi­pak­kaus­jä­tet­tä joudutaan pian viemään ulkomaille kapasiteetin loppuessa

Suomalaiset ovat innostuneet muovipakkausjätteen viemisestä keräykseen niin paljon, että kotimainen kierrätyskapasiteetti ei enää riitä. KUVA: Emil Bobyrev
Kotimaa 18.2.2020 10:56
Antti Pasanen

Suomalaiset ovat innostuneet muovipakkausjätteen viemisestä keräykseen niin paljon, että kotimainen kierrätyskapasiteetti ei enää riitä.

Tämän vuoksi muovipakkausjätettä joudutaan jatkossa viemään myös ulkomaille kierrätettäväksi. Asiasta kertoo kiertotalouteen keskittynyt Uusiouutiset-lehti.

Muovipakkausjätettä on toimitettu käsiteltäväksi koko maasta Riihimäelle Fortumin muovijalostamoon. Se jalostaa jätemuoveista uusioraaka-aineita muoviteollisuudelle.

– Kuukausitasolla keräämme kuluttajien muovipakkauksia jo neljänneksen enemmän kuin mitä muovijalostamo kykenee ottamaan vastaan. En olisi osannut arvata, että kierrätyskapasiteetti ylittyy näin reilusti, Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Vesa Soini kertoo lehdelle.

Suomen Uusiomuovi on joutunut varastoimaan muovipakkausjätettä vuoden alusta lähtien noin 400–500 tonnia kuukaudessa.

– Ihan lähiaikoina joudumme aloittamaan vientiä ulkomaille. Etsimme parhaillaan hyviä eurooppalaisia kierrätyslaitoksia palvelun toimittajaksi.

Soinin mukaan vientiratkaisu on väliaikainen.

Muovipakkausjätteen keräysmäärät ovat lähes kymmenkertaistuneet kolmessa vuodessa. Vuonna 2019 muovipakkauksia kerättiin yli 40 000 tonnia.

Toimitusjohtaja Vesa Soini arvioi, että tällä kasvutahdilla Suomeen tarvitaan toinenkin muovinkierrätyslaitos lähivuosina. Lehden mukaan Fortum on "periaatteessa kiinnostunut" rakentamaan toisenkin käsittelylaitoksen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Eikö Oulun kaupunki voisi perustaa muovinkäisttely tehdasta ....siinä olisi tärkeää työtä Oulun seudulle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekin hämmästyin kuinka helppoa muovin kierrätys on. Ja kuinka paljon sitä kertyy viikossa. Sekajäte vähenee huomattavasti.
Teollisuuden tosin pitää ratkaista ongelma vähentämällä muovin käyttöä.
Ruokapakkauksissa muovia tietenkin tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en yllättynyt miten paljon on noita luonnontuhoajia eli kierrättäjiä jotka kuvittelevat kierrätyksen olevan jotenkin hyvä ja luontoa suojeleva asia. Kierrätys on erittäin saastuttavaa kun kierrätysmatskua kuljetetaan pitkiä matkoja rekoilla ja laivoilla toselle puolell maapalloa josta ne kuitenkin päätyvät mereen. Muovin kierrätys tulee lopettaa ja muovit on poltettava, siitä saadaan energiaa talteen, ei kuluteta sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovinkeräysastiat on tehty länsimaisille ihmisille omantunnon rauhoittamiseksi. Kun muovijätteen vie sinne, niin mieli rauhoittuu. Jätteen loppusijoituspaikasta ei kuitenkaan ole takeita, kuten ei tekstiileissäkään. Eihän jätteen ulkomaille rahtaaminen voi olla mikään ekoteko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset nyt on niin pölvästejä, että vievät itse jätteensä henkilöautolla kaatopaikaalle vaikka yhden kerrallaan jos sellaista vaaditaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan Kiinassa, tuossa sosialistisessa yhden totuuden maassa, oli pula raudasta ja teräksestä. Niimpä lyötiin pystyyn, valtion mahtavien mediajättien voimin, kansallinen raudankeräyskampanja.
Niin kiinalaiset, kansallisessa kiihkossaan, luopuivat valurautapannuistaan, median luoman, suuren hätätilan lietsomana, ottivat sankoin joukoin osaa keräykseen ja mikä oli lopputulos.

Romurautaa satoja miljoonia tonneja. Miksi. Koska ei kunnollista rautaa ja terästä voi tehdä sekalaisesta rauta ja teräsromusta!
Sama koskee roskasilppumuovia, jonka tehokkain käyttötapa on polttaa muovijäte nykyaikaisessa jätteenpolttolaitoksessa. Ei jätteestä saada ilman suurta enrgiamäärää enää mitään laadukasta aikaiseksi.
Mutta Suomessa ollaa samassa hurmoksessa kuin Kiinassa, johtajien näyttäessä sekopäistä esimerkkiä, kun eivät ymmärrä talouden ja tuotannon edes perusasioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla kovin energiatehokasta ja ympäristöyställistä kuljettaa muovipakkauksia pitkiä matkoja kierrätettäväksi. Järkevintä on polttaa ne tuossa vieressä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä hyvä esimerkki miten kierrätys tuhoaa luontoa. Vaikkakin kyseessä nyt ns. e-kierrätys, mutta kuitenkin. Ei jokea paljoa huomaa muovijätteen seasta. Muovi poltetaan ja näin erotetaan metalli muovista. Todella ekologista ja luontoystävällistä.
https://www.youtube.com/watch?v=BdPGO6sfc3c&list=WL&index=2&t=20s

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siitä huolimatta, että muovinkeräys paikkoja on käsittämättömän harvoissa paikoissa ja niissä kylläkin aina kukkurasti täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, muovi kierrätykseen on lyhin tie mereen....mikäli ei satu asumaan meren rannalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä muovijätettä saa viedä ulkomaille, se on ilmaista polttoainetta voimalaitoksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovituotteiden kierrättäminen ei ole ratkaisu ongelmaan vaan niistä luopuminen ja korvaaminen eloperäisillä aineilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mahdollinen muovi menee keräykseen. Keräyspiste kaupan pihalla, hyvin helppoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinpäin Aasia nuokin muovinkeräystavarat lopulta päätyvätkään ”kierrätettäväksi”?

Poltetaanko ne nuotiossa Vietnamissa vai kipataan valtamereen Indonesiassa?

Oikeasti ekologiset, maapallosta huolehtivat ihmiset pistävät muovit energiajätteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on kyllä taloyhtiössä aktiiviporukkaa - muovijäteastiassa on tavaraa paljon-- lajiteltua, se on vain TAPA

ja hyvä näin. Ympäristökin kiittänee meitä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekajätteisiin menee minun muovit eli polttoon ja sitä kautta energiaksi, eikä energian tuhlaajaksi kierrätyksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polttaminen on ekoteko. Varmistuu ettei kulje laivasta toiseen ja lopulta mereen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama juttu joka kerta, kun suomalaiset innostuvat jostain asiasta. Asiaa esille tuovat tahot eivät koskaan ole valmiita vastaamaan huutoonsa ja siten tehdään "pielavetisiä pikaratkaisuja". Firmat saavat raaka-ainetta, mutta myllyt eivät toimi. Käyttäjät maksavat raaka-aineen toimttamisesta ja yritys vetää välistä. Erittäin paljon luottamusta herättävää toimintaa ja syö toiminnan uskottavutta ja samalla kierrätysaktiivisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

8.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pasha on perinteinen pääsiäisherkku, mutta tunnetko sen kaverin kulitsan
8.4.
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
8.4.
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
8.4.
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
8.4.
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
8.4.
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
8.4.
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image