Kotimaa

Laura Huhtasaaren gradua väitetään plagioiduksi - "Viime hetken mus­ta­maa­laus­ta", pre­si­dent­tieh­do­kas kuittasi

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari kiistää plagiointiväitteet: "Syytöksille ei ole pohjaa". KUVA: Kimmo Brandt
Kotimaa 16.1.2018 15:39
Ilari Tapio

"Laura Huhtasaaren gradu on plagioitu". Näin otsikoi Tuomas Tiainen Uuden Suomen tämänpäiväisen blogikirjoituksensa.

Liberaalipuolueen puoluesihteerinä työskentelevä Tiainen perustelee väitteensä näytteillä.

Hän tilasi Huhtasaaren vuonna 2003 valmistuneen kasvatustieteen gradun Jyväskylän yliopiston Kokkolan sivutoimipisteestä ja vertaili sen tekstiä aikaisemmin julkaistuihin lähteisiin.

Blogissa hän esittelee muutaman esimerkin.

Yksi monilauseinen otos Huhtasaaren tutkielmasta on kopioitu sanasta sanaan Henriikka Hoffrénin vuonna 2000 julkaisemasta kirjoituksesta Suomalaiset Ranskassa.

Sama pätee yhtäläisyyksiin Oksana Myllylän vuonna 2002 julkaiseman kirjoituksen kanssa. Se aihe oli Venäjänkieliset lapset suomalaisessa koulussa.

Viittasiko Huhtasaari lähteisiinsä?

Olennaista plagiointiepäilyissä on, väittääkö tutkija toiselta tutkijalta lainaamaansa tekstiä omakseen viittaamatta mitenkään alkuperäiseen lähteeseen.

Tästä muistuttaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof.

Laura Huhtasaaren tapaukseen Spoof ei ota kantaa varsinkaan, kun tiedossa ei ole, onko Huhtasaari maininnut esimerkiksi Hoffrénin ja Myllylän gradunsa lähteinä.

- Yleisellä tasolla plagioinnissa on joka tapauksessa kyse yrityksestä harhauttaa tiedeyhteisöä. Se on vakava asia, pääsihteeri korostaa.

- Ennen tutkintaa jokainen tapaus on toisaalta vain epäilys. Tutkinnan aloittamisessa avainasemassa on kyseisen yliopiston rehtori.

Sanna Kaisa Spoofin mukaan kaikki tutkinnon suorittaneet ovat tässä suhteessa samassa asemassa. Poliitikkoja kuitenkin "ilmiannetaan" hanakammin kuin tavallisia kansalaisia.

- Niin varmasti on. Saksaan on syntynyt suorastaan ammattikunta, joka etsii vilppejä ja kömmähdyksiä sikäläisten poliitikkojen aikaisemmista tekemisistä.

Tiainen ollut asialla ennenkin

Perussuomalaisten presidenttiehdokas kommentoi kohua Lännen Medialle äsken tekstiviestillä.

"Plagointisyytökselle ei ole pohjaa. Viime hetken mustamaalausta", Huhtasaari kuittasi ystävällisin terveisin.

Samaa mieltä oli moni Tuomas Tiaisen blogikirjoitusta tuoreeltaan kommentoinut. Toisaalta nettikeskustelussa myös kiiteltiin Tiaista, joka on aikaisemminkin väittänyt Huhtasaaren plagioineen kirjoituksiaan ja puheitaan.

Vuosi sitten hän todisti Huhtasaaren esimerkiksi kopioineen blogiinsa suoria lainauksia uutisista ja muista kirjoituksista.

"Huhtasaaren tyyli on helppo tunnistaa: monimutkaisemmat lauserakenteet ovat tyypillisesti suoraan muualta kopioituja, mutta välissä olevat tönkkölauseet lienevät syntyneet Huhtasaaren omasta kynästä", Tiainen tykittää blogissaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (91)

Perussuomalaiset ovat uutisoineet, että gradun plagiointiasia on uutisankka. Voi olla. Plagiointia ei kuitenkaan ole vielä käsitelty. Asian käsittelee Jyväskylän yliopisto. Uutisoidaan varmaan siinä vaiheessa kun asia on tutkittu. - Kurjaa, kun vähän kaikista ehdokkaista levitetään huhuja, jotka alkavat elää omaa elämäänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Huhtasaarta vastaan kampanjoidaan juuri enen ennakovaaleja. Onko Huhtasaari vaalien yllättäjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laura kuitenkin puolustaa maatamme, muut Paavoa lukuunottamatta ovat myymässä kauniin kansallisomaisuutemme ja teollisuutemme ulkomaalaisten veroparatiisien haltuun. Helppo on myydä, mutta vaikea saada takaisin kun katastrofi on ymmärretty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meininki alkaa muistuttaa jo USA:n pressanvaaleja - ja kuinkas ne sitten meni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jukka on oikeassa. Kaikenlaiset kohu-uutiset juuri loppusuoralla voivat joko hyödyttää ehdokasta, tai sitten heikentää hänen mahdollisuuksiaan. Riippuu lukijasta. Totuushan tässä asiassa kuullaan, kun Jyväskylän yliopisto lausuu asiasta kommenttinsa. Plagiointisyyte käsitellään siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että ihan yksi otos monilauseinen jäänyt viittaamatta ja toisessakin samankaltaista tekstiä... Ja paljonkohan sitä tekstiä gradussa onkaan kokonaisuudessaan.
Vaikka Lauraa en aikonutkaan äänestää, niin on kyllä aivan puhdasta vaalien manipulointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yks marginaali emäntä yrittämässä vedättää. Thats it. Kansa äänestää ketä äänestää. Sitten voidaan taas vinkua seuraavat 4 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätin että äänestän ihan kiusallanikin Huhtasaarta. On niin läpinäkyvää tämä kohujen keksiminen. Jokainen gradu on enemmän tai vähemmän plagiaatti ja tieteellisen tutkimuksen sääntöjä noudattaen se on sallittua. Paljon melua tyhjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussakin oli varsin runsaasti huomiota herättänyt plagiointitapaus, joka selvitettiin 2000-luvun alussa Yliopiston rehtorin määräyksestä. Asiantuntijan lausunnon mukaan 95 prosenttia gradun tekstistä voitiin todeta plagioiduksi. Plagiointikohu ei tuolloin, päinvastoin kuin nyt, liittynyt vaaleihin. Aina voidaan spekuloida ja ihmetellä, mm. silläkin, että kaikilla huippupoliitikoilla ei ole loppututkintoa, joka vaaditaan mm. lähes kaikkiin virkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmaan menesty tulevissa vaaleissa. On kuitenkin ainesta suurlähettilääksi jonnekin vähäpätöiseen valtioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos oletetaan (sinä oletat, minä en), että on olemassa vähäpätöisiä valtioita, Suomi voisi osoittaa oman vähäpätöisyytensä lähettämällä edustajakseen ko valtioon Huhtasaaren, jolla ei totisesti ole eväitä diplomaatiksi edes hiekkalaatikolle.

Pidetään Suomi Suomena. Suomi kehittyy - ei taannu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai, tiainen on ennenkin nokkinut Lauran kirjoituksia. Kiusallista vaan, että Laura ja Paavo vain ajavat Suomen asiaa. Muut EUn sekasortoa syventävää linjaa. Sekoitetaan kansat, kielet ja tavat ja eletään sekasorrossa. Rahat katoavat isojen yritysten mukana pois Suomesta. Nyt jo perusterveydenhuollosta rahas siirtyy Cayman saarille ynnä muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut ehdokkaat ovat peloissaan Lauran Suosiosta.
Ja kukahan noista ehdokkaista on käskyttänyt ja maksanut mustamaalauksen Laurasta.
Sopii vain arvailla ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on täysin selvä kun katsoo ja lukee esimerkit UudenSuomen blogista. Ei kukaan voi kirjoitaa niin samoilla teksteillä ja väittää niitä omiksi"....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyväskylän yliopisto aikoo käyttää viikon pohtimiseen, kannattaako tutkimusta käynnistää. Eli Huhtasaari saa roikkua ”löyhässä hirressä” koko loppukampanjan ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaha! Tämän mustamaalaamisen jälkeen taidankin kiusallani äänestää Huhtasaarta. Aina Laura takaluukkumiehen peittoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhtasaaren suosio ei ole sitä luokkaa, että häntä tarvitsisi mustamaalata. Hänen kykynsä eivät riitä muuhun kuin populismiin. Pitää kai sitä näidenkin antaa elää kuvitelmissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen jonka maailmankuva perustuu tieteen sijasta uskonnolle, ei voi olla vakavasti otettava tieteellisen tutkimuksen tekijä. Länsimainen sivistys ja yhteiskuntien kehittyminen perustuu tieteelliseen maailmankatsomukseen. Kannattaisi perehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskovaisia kaikki presidentit!
Btw. Aikoinaan ilmeni, että Jari Vilen (kok) oli plagioinut huomattavasti enemmän ja röyhkeämmin toista tekstiä. Tästä ei koitunut mitään sanktioita. Entinen kansanedustaja ja ministeri sen kun porskuttaa ja menestyy edelleen. Jos Huhtasaari on syyllistynyt plagiointiin, on se todellakin paljon vähäisempää. Sinänsä lähteiden käytössä pitää olla aina tarkkana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (91)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image