Kotimaa

Lastentautien tut­ki­mus­sää­tiö myönsi kaksi 400 000 euron apurahaa, toinen Oulun yliopistoon

Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan päärakennus. Arkistokuva KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 10.5.2019 10:39
Heidi Peltonen

Lastentautien tutkimussäätiö on myöntänyt kaksi kolmevuotista 400 000 euron senioritutkijan apurahaa ansioituneille lastentautien tutkijoille. Apurahat myönnettiin Oulun yliopistossa ja Turun yliopistossa toimiville tutkijoille. 

Oulun yliopistossa 400 000 euron apurahan sai 46-vuotias dosentti, lasten infektiolääkäri Terhi Tapiainen

Tapiaisen tutkimushankkeessa selvitetään, miten sikiöaikainen bakteerikanta vaikuttaa lapsen kehittyvään immuunijärjestelmään ja myöhempään terveyteen. Tutkimusta varten on kerättu aineistoa 500 vastasyntyneen lapsen lapsivedestä, istukkanäytteistä ja ensimmäisestä ulosteesta. 

– Tutkimme sitä, voiko elämän ensimmäisestä ulosteesta tai kohdun sisäisistä mikrobiominäytteistä ennustaa lasten myöhempää terveyttä, esimerkiksi koliikkia, allergisia sairauksia tai ylipainoa. Näin voisimme myöhemmin kehittää sellaisia hoitoja ja ennaltaehkäiseviä menetelmiä, joilla olisi vaikutus lasten elinikäiseen terveyteen, Tapiainen kertoo. 

Toinen apuraha myönnettiin 44-vuotiaalle Turun yliopiston dosentti, lastenlääkäri Jukka Kerolle. Kero selvittää tutkimuksessaan yhdessä Lastenklinikan sekä Turun yliopiston biolääketieteen laitoksessa sijaitsevan tutkimusryhmänsä kanssa kilpirauhassairauksien syitä ja etsii uusia kilpirauhasta sääteleviä geenejä ja geenimuutoksia.

Kero on kehittänyt tutkimusryhmänsä kanssa uusia kilpirauhassairauksien tutkimiseen tarvittavia tautimalleja sekä löytänyt uusia geenimuunnoksia, jotka aiheuttavat synnynnäistä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Lisäksi Kero on löytänyt uuden sairautta aiheuttavan geenin useilta suomalaisperheiltä.

– Pystymme apurahan avulla rekrytoimaan tutkijoita ja kartoittamaan uusia tutkimusalueita. Raha mahdollistaa kilpirauhassairauksien perusteellisempaa selvittämistä ja tuo työhömme jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä, Kero kuvailee. 

Senioritutkijan apurahat myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Ne on tarkoitettu tutkijoille, jotka selvittävät lasten terveyden tai sairauksien keskeisiä kysymyksiä kansainvälisesti merkittävän projektin puitteissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image