Kotimaa

Lasten päivähoidon ja kotihoidon stres­saa­vuu­des­sa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä

Päiväkotilasten kortisolitasot vaihtelivat vähemmän kuin kotihoidossa olevien lasten. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 12.11.2019 13:33
Joonas Kuikka

Turun yliopisto mittasi lasten stressitasoja päiväkodissa ja kotihoidossa. Tulokset viittaavat siihen, että hoitopaikalla ei ole suurta vaikutusta stressiin. Edes päiväkodin ryhmäkoko ei merkitse. Kotihoidossa vaihtelu oli suurempaa kuin päiväkodissa.

Turun yliopiston tutkimusryhmä tutki päivähoidon ja kotihoidon vaikutuksia lasten stressinsäätelyyn.

Tutkimustulosten mukaan päivähoitopaikalla ei ole vaikutusta lasten kortisolitasojen vuorokausivaihteluun. Kortisoli on stressihormoni, joka lisää keskittymiskykyä ja energisyyttä, mutta liiallisena on haitallinen.

Päivähoidossa olevien lasten iltapäivän kortisolitasot olivat korkeammat kuin samoilla lapsilla samaan aikaan kotona.

Kotihoidossa olevilla lapsilla kortisolitasot vaihtelivat päiväkotilapsia enemmän ja lasten keskinäiset erot olivat suuremmat.

FinnBrainin päivähoitotutkimuksessa oli mukana yli kaksisataa lasta ja yli kolmekymmentä päiväkotia Turusta ja sen lähikunnista.

Tutkimus on ensimmäisiä maailmassa, jossa päiväkotilapsien stressitasoja verrataan kotihoidossa oleviin lapsiin. Tutkimus perustuu useisiin sylkinäytteisiin, joita päiväkodin hoitajat ja vanhemmat kotona ottivat lapsilta. Lapset olivat pääosin 2-vuotiaita, kuitenkin alle 3-vuotiaita.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa European Child & Adolescent Psychiatry -lehdessä.

Päiväunet selittävät osan iltapäivän kortisoleista

FinnBrain-tutkimuksessa tohtorikoulutettavana työskentelevä, tutkimusta tehnyt Katja Tervahartiala kertoo Turun yliopiston tiedotteessa, että kortisolitasojen vuorokausivaihtelu oli molemmissa lapsiryhmissä tavanomaista.

– Tasot ovat korkeimmillaan aamulla, laskevat päivän mittaan ja ovat matalimmillaan illalla ennen nukkumaanmenoa, toteaa Tervahartiala.

Heilahtelua saattoi tapahtua yksittäisissä mittauksissa, mikä johtui ympäristön ärsykkeistä ja lapsen muuttuvista tunnetiloista.

Päivähoidossa iltapäivän kortisolitaso oli hieman korkeampi kuin vastaavana ajankohtana kotona.

– Tämä selittyi osittain päiväunilla, koska näytteet otettiin iltapäivällä päiväunien jälkeen, ja kortisolitasot ovat jonkin verran korkeammat heti heräämisen jälkeen. Päiväunet eivät kuitenkaan kokonaan selittäneet iltapäivän tasoja ja saattaakin olla, että iltapäivän tunnit ovat osalle lapsista kuormittavampia päiväkodissa kuin kotona, Tervahartiala selittää.

Kortisolitasoihin ei vaikuttanut, kuinka pitkään lapsi oli käynyt päivähoidossa. Useimmat tutkimuksessa mukana olleet lapset olivat kuitenkin tottuneita päiväkotikävijöitä. Päiväkodin ryhmäkoko ei vaikuttanut stressaavuuteen.

Kotihoidossa vaihtelu suurempaa

Kotihoidossa kortisolitasojen vaihtelu oli suurempaa kuin päivähoidossa.

Tästä johtui, että kotihoidossa kortisolitasot ryhmiä vertailtaessa olivat korkeammat kuin päivähoidossa. Erot saattoivat selittyä kotihoidon suuremmilla eroilla lasten vuorokausirytmeissä.

– Kotihoidossa olevien lasten äitien koulutustaso oli jonkin verran matalampi, ja lapset olivat vähän nuorempia. Nämä tekijät eivät kuitenkaan selittäneet eroja ryhmien välillä, Tervahartiala kertoo.

Päiväkotiryhmien välillä erot olivat verrattain pieniä, joten suurta vaikutusta ei ollut sillä, millaista päiväkotia lapsi käy.

Tutkimusta jatketaan ja sylkinäytteitä kerätään seuraavaksi 3,5 vuoden ja 5 vuoden iässä.

Turun yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimuksessa selvitetään ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen. Mukana on yli 4 000 lapsiperhettä, joita seurataan raskausajasta pitkälle aikuisuuteen.

MAINOS

Kommentoi

Jo synnytyssalista valtion haltuun ja vietävä keskitettyihin kasvatuslaitoksiin. Niissä automatisoidaan kasvatus mahdollisimman pitkälle. Oulun yliopiston konenäköporukka kehittää laitteen, jolla valikoidaan jokaiselle syntyneelle sopiva tulevaisuus ja sen mukaan annetaan ravintoa sekä tietoa. Jos kone sanoo, että perustyöläinen niin ei tarvitse kuin perusravinnon. Keskitason pomolle vähän opetusta ja ylimmälle prosentille sitten täysi opetus ja ravinto lisättynä D-vitamiinilla.

Silleen tämä homma hoituu ja loppuu turha jappasu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän penskat oli kyllä mieluummin kotona kuin hoidossa. Hoitopaikassa (päiväkoti/eskari) ei ollut mitään vikaa, mutta koti on aina koti. Kotona saa olla omassa rauhassa ja vaikka pötkötellä tai leikkiä tai lukea ilman lapsilauman mölinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lapset hyötyvät rutiineista ja päivärytmin selkeydestä sekä ryhmissä touhuamisests, sosiaalistuvat.

hoitotädeillä ei pinna heittele eri aikoina, eikä kiireet, myöhästelyt heittele stressitasoja.

turvallinen ja monipuolinen ympäristö antaa mahdollisuuden omaan rauhaan ja itsen kehittymiseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olikohan tämä köykäinen yritys viedä pohjaa pois kotikasvatukselta? Koti on lapsen paras paikka. Toki joukkoon mahtuu myös kelvottomia aikuisia kasvattajina. Onneksi heitä on vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Päivähoidossa olevien lasten iltapäivän kortisolitasot olivat korkeammat kuin samoilla lapsilla samaan aikaan kotona." Eikös tämä tarkoita että päivähoito aiheuttaa kotia enemmän stressiä, toisin kuin otsikossa sanotaan?

Päiväunethan kai nukutaan kotonakin, jos on sen ikäinen lapsi, että vielä päiväunia tarvitsee. Mutta joo, todetaanhan tuolla tekstissäkin, että iltapäivän tunnit saattavat olla osalle lapsista kuormittavampia päiväkodissa kuin kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa mietin itsekin. Tutkimuksen mukaan lapsilla oli aamulla "stressihormooni" korkeimmillaan laskien iltaa kohden. Eihän siinä ole mitään järkeä. Koko artikkeli ja tutkimus vilisevät ristiriitaisuuksia ja suoranaista höttöä. Siirretään siis viihdeosastolle :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitatkaapa desibelitasot! Jatkuva melu aiheuttaa suurta stressiä, mutta ehkä paiväkoti on poikkeus. Tutkimustulos oli selitetty kryptisesti. Lopputulema taisi olla, että päivähoidossa olevien lasten kortisolitasot olivat korkeammat kuin kotihoidossa olevien. Päiväkoti siis stressaa. Kotihoidossa tasot vaihtelivat, mutta mitä sitten? Abloluuttiset määrät olivat päiväkodissa silti korkeammat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä melua on todella paljon kun hoitotädit puhuu isoon ääneen ja lapset yrittävät myös saada äänensä kuuluviin ja kiukkuahan tulee; jos ei puolin ja toisin äänen paljoudella voi saada asiaansa esitettyä, käydään käsiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos kerta Turun yliopisto sanoo noin, niin ilman muuta kaikki Suomen lapset paimennettava lastentarhoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjelmoitiin ja mielenmuokkaukseen jo 2 v:t. Sitä kai tällä "tutkimustuloksella" yritetään pohjustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image