Kotimaa

Lasten lihavuuden kohtaamisesta on tehty ohjeet ter­vey­den­hoi­toa­lal­le – tarvitaan kunnioitusta, arvostusta ja myönteisyyttä

Puuttuminen ylipainoon on tärkeätä, koska lihavuus jatkuu usein aikuisikään ja lisää useiden sairauksien, kuten valtimotautien ja tuki- ja liikuntaelinongelmien, riskiä. Arkistokuva. KUVA: pekka saarinen
Kotimaa 22.5.2019 19:40
Ossi Rajala

Tunteet saattavat kuumentua, jos lastenneuvolassa tai kouluterveydenhuollossa otetaan vanhempien kanssa puheeksi lapsen mahdollinen ylipaino. Ylipaino on monelle arka aihe.

Ylipainosta keskustelemiseen on kuitenkin usein syytä, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan joka neljäs 2–16-vuotias poika ja lähes joka viides samanikäinen tyttö oli vähintään ylipainoinen viime vuonna.

Herkkää asiaa varten on tehty terveysalan ammattilaisille ohjeet, jotta ylipainoon pystyttäisiin puuttumaan. Oppaan ovat tuottaneet yhdessä THL, Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry sekä Sydänliitto.

Puuttuminen ylipainoon on tärkeätä, koska lihavuus jatkuu usein aikuisikään ja lisää useiden sairauksien, kuten valtimotautien ja tuki- ja liikuntaelinongelmien, riskiä.

Oppaan mukaan pitkäjänteisyys, kuuntelu ja perheen vahvuuksien esille nostaminen tuovat parhaat tulokset.

– Asiakkaalle tulee jäädä päällimmäiseksi tunne, ettei hänen vanhemmuuttaan arvioida lapsen painon kautta, vaan sitä arvostetaan ja kunnioitetaan, oppaassa todetaan.

Myös lapselle on oppaan mukaan jäätävä vahva tunne siitä, että hän kelpaa ja on arvokas.

Ylipainosta neuvotaan puhumaan erityisesti vanhempien kanssa.

– Jos lapsi on yksin vastaanotolla, edetään lapsen ehdoilla, lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden. Painoon liittyvät asiat eivät ole lapsen vastuulla, joten keskustelu keskittyy lasta kiinnostaviin ja askarruttaviin asioihin, opas sanoo.

Vanhempien kanssa neuvotaan lähtemään liikkeelle hyvistä asioista, joita perhe jo tekee ja antamaan niistä myönteistä palautetta.

Jos tarvetta on elintapamuutoksille, opas neuvoo korostamaan, että tavoitteena on lapsen hyvinvoinnin ja terveyden parantaminen. Terveysalan ammattilaisia kehotetaan myös motivoimaan vanhempia itse pohtimaan, mitä mahdollisia muutoksia perheen elintapoihin mahdollisesti tarvitaan ja mitä he ajattelevat lapsensa kasvusta.

MAINOS

Kommentoi

Kaikkien lasten kanssa kohtaaminen tulee olla arvokasta ja kannustavaa. Ylipainoiselle lapselle ei kenenkään tule huomautella, sormi pystyssä ojentaa tai invata. Tällaiset seikat murentavat itsetuntoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näistä asioista pitäisi pystyä puhumaan oikeilla nimillä. Vanhemmat eivät ole tilanteen tasalla jos hyssytellään. Tuttavapiirissäni 11-vuotias lapsi joka painaa liki sata kiloa ja äiti kantaa kotiin herkkuja joita tietsikalla pelatessa mussuttavat. Kaverit kaikkoaa ja pelaaminen vaan lisääntyy kun ei jaksa enää liikkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki sanoo, että hoitosuhteessa olevalla asiakkaalla on oikeus saada ystävällistä kohtelua. Ei siis pelkästään ammattitaitoista ja asiallista, vaan nimenomaan ystävällistä. Uusia ohjeita kuunnellessa tulee tunne, että tämä lempeä ja ystävällinen kohtaaminen ilmeisesti on jäänyt sitten vähän vähemmälle nimenomaan perheiden kanssa tehtävässä työssä.
Yhdenkään hoitajan tehtävä ei ole arvottaa perheitä, perheiden elämää ja vanhemmuutta. Saati sitten arvostella. Sen kun jokainen terveydenhoitoalalla muistaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:00
Suomalaistutkimus: Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavalta aivoverenvuodolta
12:23
USA siirsi siirtolaislapset pois ylikansoitetuista "kauhistuttavista selleistä"
11:46
Poliisin palvelujen aukioloajoissa on kesällä muutoksia – katso tästä aikataulut
11:45
Perhosia voi houkutella pihalla sopivilla kukilla – lähetä kuvia kesän upeista perhosista
11:00
Valvovien valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu viime aikoina lukuisia – näillä näkymin lisää on luvassa vanhusasiavaltuutetun verran
10:56
"Milanon kokaiinikuningas" pakeni vankilasta Uruguayssa
10:54
Oulun yliopistossa kehitteillä kaksi hanketta, joiden tarkoitus on kehittää nivelrustovaurioiden hoitoa: "Riskiryhmässä ovat urheilevat, kovia kontaktilajeja harrastavat"
64
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
19
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
16
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
9
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image