Kotimaa

Lap­sia­sia­val­tuu­tet­tu Maria Kaisa Aula irtisanoutui - työ liian kuormittavaa

Kotimaa 9.1.2014 12:53
Kaleva

Lapsiasiavaltuutetun tehtävää vuodesta 2005 hoitanut Maria Kaisa Aula on irtisanoutunut virastaan kesken toimikauden. Aulan mukaan lapsiasiavaltuutetun toimistossa on tehtäviin nähden liian vähän väkeä.

Aulan virkakausi olisi kestänyt syyskuuhun 2015. Hän lopettaa työnsä huhtikuun 2014 lopussa.

– Olen ollut innolla rakentamassa Suomeen uutta lapsen ihmisoikeuksia edistävää viranomaista. Työ on ollut luovaa ja sisällöllisesti palkitsevaa mutta samalla kuormittavaa, koska toimistossa on liian vähän henkilökuntaa, toteaa Aula perusteluissaan.

Aula toivoo seuraajalleen parempia edellytyksiä tehtävien hoitamiseen.

– Suomen lapsiasiavaltuutetun toimistossa työskentelee valtuutetun lisäksi neljä henkilöä. Henkilöstömäärä on kansalliseen viranomaistehtävään sekä kansalaisten ja yhteistyökumppaneiden kysyntään nähden alimitoitettu, Aula perustelee.

Määrä on Aulan mukaan pieni myös verrattuna muiden kotimaisten erityisvaltuutettujen tai muiden maiden lapsiasiavaltuutettujen toimistoihin. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa lapsiasiavaltuutetun toimistossa vastaavia tehtäviä hoitaa moninkertainen määrä henkilöstöä.

Lapsiasiavaltuutetun tehtävä perustuu lakiin sekä YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen, jonka toteutumista valtuutettu arvioi ja edistää hallituksesta riippumattomana viranomaisena. Tehtäviksi on laissa määritelty myös lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien toteutumisen seuranta, lapsen oikeuksista tiedottaminen, vaikuttaminen päättäjiin sekä yhteydenpito lapsiin ja nuoriin ja heiltä saadun tiedon välittäminen päätöksentekijöille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kissa on nostettu pöydälle. Minä tykkään. Hyvä Maria Kaisa Aula. Joko elää hyvin ja tekee hyvää tai sitten ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsiasioissa on viranhaltijoiden ja politikoiden lisäksi myös medialla, YLE, MTV, HS, Kaleva jne, kakka housussa.
Sen näkee viime päivien tapahtumien pohjois-korea tyylisistä uutisoinneista ja tärkeiden asioiden tukahduttavasta
vaikenemisesta. Kun Syyriassa tai Kreikassa tapahtuu, kaikki kerrotaan, mutta entä lintukodossamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta haaveilee itsenäisistä kunnistaan. Mistä rahaa huonosti toimeentulevien kuntien ylläpitoon? Viran-toimenhaltijoille? Tässä esimerkki. Armeijakuntaa pitäisi olla jelppimässä. parasta tynkäkuntien yhtyä isommaksi ja senjälkeen perustamaan vakaammalle pohjalle esim. kyseisiä lapsiasioiden hoitajien virkoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maria Kaisa on osaava lapsiasiavaltuutettu, harmi että jättää työn kesken. Työ on varmaan raskasta, mutta toisaalta palkitsevaa. Kiitos tähän asti tehdystä työstä ja kehittämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan niitä tehtäviä sitten on? Lapsiasiavaltuutettu-nettisivujen mukaan henkilökuntaa on 5 henkilöä. Ja virkavapaalla 3 henkilöä. Virkavapaa käsittääkseni myönnetään tarveharkinnan perusteella. Eli jos töitä on liikaa, niin miksi lähes 40 % henkilökunnasta on virkavapaalla? Vertailun vuoksi: viime aikoina otsikoissa olleen vähemmistövaltuutetun (Eva Biaudet) virastossa näyttäisi henkilökuntaa olevan 12 henkilöä. Kumpia on enemmän; lapsia vai vähemmistöjen edustajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Räväkkä ulostulo Aulalta, jonka kommentteja olenkin odottanut jo pidemmän aikaan, mutta tälläinen "kädet pystyyn ja minä lähden" meininki yllätti totaalisesti.
Tuntuisi, että Suomen valtiovallan "pienoinen" herättely olisi ollut ehkä enemmän paikallaan, mutta jokainen taaplaa tyylillään, vastuun kannossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Suomeen tulisi perustaa virka vasenkätisten elämän helpottamiseksi. (Vasenkätistenvaltuutettu) Törmään päivittäin työvälineisiin (sakset, puhelin, rannekello) ja erilaisiin työtapoihin ja menetelmiin, joissa on otettu huomioon vain oikeakätisten oikeudet. Ihmisoikeuksien näkökulmasta vastenkätisiä sorretaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Aula! Jos tällä liikulla saadaan hallitus ja eduskunta heräämään lasten pahoinvoinnista johtuviin ongelmiin jotka johtavat sosiaalipuolen ja lastensuojelun riittämättömyyteen on se ainoa keino saada päättäjät heräämään todellisuuteen joka on sitä että kun huostaanotot lisääntyvät ja avotukitoimenpiteet vähenevät suhteessa niihin niin olemme lastensuojelussa tilanteessa että suunta on käännettävä perheiden ja lasten kriisiytymisen ennaltaehkäisyyn eikä massiivisten lastenkylien ja kotien räjähdysmäiseen lisääntymiseen.Perheitäon tuettava viimeiseen asti tietenkin niin että lapsen etu ja kasvatus eivät kärsi.Pitää olla viimeinen vaihtoehto aina kun on mahdollista palauttaa lapset vanhemmilleen tai sitten lähisukulaisille jos vanhemmat ovat niin pahasti ongelmissa niin sitten kehittäkää uusi tapa eli valvottu vanhemmuus.Lapselle kuuluu oikea koti ja oikeat vanhemmat jos se on mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha virka tämäkin kun katsoo youtube videon lasten huostaanotosta. Miksei ole asiaan puuttunut? Vai onko se 600 miljoonan euron lastenhuostaanotto bisnes liian iso pala tällaiselle virastolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei tätä eikä muita asioitakaan sentään päätetä YouTubesta löytyvien videoiden perusteella. Hieman perspektiiviä ja lähdekriittisyyttä kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi että on rankkaa virassa. Tule Maria Kaisa kokeilemaan yksinyrittämistä. Täällä on kuule helppoa:), mutta osatakin pitää jotain, jotta joku maksaa palvelusta. Ihan sama, mistä puolueesta olet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aulalla on ollut lapsiasiavaltuutetun tehävän perustamisen aikaan oikea puoluetausta, silloin tehtävänkuva ja resurssit määriteltiin hänen oman puolueensa johdolla. Surullista tietysti on, ettei hänen johdollaan toimisto ole pysynyt mukana yhteiskunnan muutoksessa lisäämällä resursseja. Hänen puolueensa on ollut kuitenkin hallitusvastuussa kesäkuuhun 2011 saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on virkamiehen työ liian kuormittavaa. Vai pitäisi palkata vielä lisää virkamiehiä avuksi että jaksaa. Vieläkö joku ihmettelee miksi julkisen puolen menot ovat räjähtäneet käsiin. Toivottavasti Suomessa alettaisiin pian ymmärtämään, että julkisten virkojen poliittiset virkanimitykset ovat oikeasti ajamassa tätä maata osaltaan konkurssiin. Niin kauan kun virkoihin ei valita pätevintä, ollaan tilanteessa jossa virkakoneisto toimii tehottomasti ja virkamiesmäärää joudutaan jatkuvasti vain lisäämään. Ei näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aulalla on sateenkaarihallituksen suunnasta katsoen väärä puoluetausta.
Näin raadollista on vanhusten, lasten ja vähäosaisten auttajien alueella.
Tukea ei tule ja kun ollaan vielä hallituksista riippumattomia toimijoita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalaisesta vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
43
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
23
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image