Kotimaa

Lapsensa Porvoossa puistossa puukottanut tuomittiin murhasta, päätti hovioikeus

Mies puukotti lapsensa porvoolaisessa puistossa marraskuussa 2017. Tapahtumalla oli useita silminnäkijöitä, muun muassa lapsen äiti. Hovioikeus tuomitsi miehen murhasta. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 16.5.2019 10:30 | Päivitetty 16.5.2019 11:20
Tanja Nuotio, Markku Uhari

Mies puukotti omaa lastaan puistossa marraskuussa 2017. Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet nyt elinkautiseen vankeuteen murhasta. Käräjäoikeuden antama murhatuomio pysyi ennallaan.

Helsingin hovioikeus on vahvistanut oman tyttärensä puukottaneen miehen murhatuomion.

Hovioikeus tuomitsi nyt Nicolas Mathieu Cherchelin, 39, elinkautiseen vankeuteen. Hän puukotti oman 3-vuotiaan tyttärensä hengiltä Porvoon keskustassa sijaitsevan leikkipuiston edustalla marraskuussa 2017.

Tapahtumalla oli useita silminnäkijöitä, ja poliisi ehti paikalle, kun isku oli käynnissä. Teko keskeytyi, kun poliisi taklasi miehen lapsen kimpusta pois.

Cherchel oli hovioikeudessa vaatinut, että murhatuomio muutetaan tapoksi. Samaa hän vaati aikanaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Juttua istuttiin hovioikeudessa tämän vuoden maaliskuussa.

Hovioikeudessa syyttäjä ja lapsen äiti puolestaan vaativat, että murhatuomio pysyy. Vuonna 1979 syntynyt Cherchel tuomittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa murhasta kesällä 2018.

Hovioikeus katsoi nyt käräjäoikeuden tavoin, että henkirikos oli tehty vakaasti harkiten, erityisen raa'alla ja julmalla tavalla ja että se oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Kyseessä oli näin ollen murha eikä tappo. Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion myös muilta osin.

Tekovälineenä on ollut tukeva keittiöveitsi. Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus katsoi veitsen olleen mukana tarkoituksellisesti ja osoittavan teon suunnitelmallisuutta.

Taustalla kärjistynyt huoltajuusriita

Traagisen puukotuksen taustalla oli Cherchelin ja tämän entisen puolison välinen huoltajuusriita. Tapahtumat saivat alkunsa, kun mies häädettiin perheen yhteisestä kodista.

Riidan välissä lapsen äiti joutui asumaan tyttärensä kanssa aika ajoin turvakodissa. Oikeudessa lapsen äiti kertoi, että mies oli häädön jälkeen toistuvasti yhteydessä häneen.

Kuluneen vuoden aikana lapsen huoltajuus määrättiin äidille, ja äiti oli pannut vireille oikeudessa myös lähestymiskiellon.

Kokonaisuudessa Cherchel oli syytettynä myös muista rikoksista, joissa uhrina oli lapsen äiti. Miestä syytettiin myös lapsikaappauksesta. Hovioikeus katsoi, että hän syyllistyi lapsikaappaukseen.

Hovioikeus totesi käräjäoikeuden tavoin, että Cherchel on ottanut omavaltaisesti lapsen huostaansa ja rikkonut lapsen huoltoa koskevia oikeuksia viemällä tämän pois asuinvaltiostaan. Hän on näin toimiessaan syyllistynyt lapsikaappaukseen.

– Tunnusmerkistö täyttyisi siinäkin tapauksessa, että Cherchelin tarkoitus olisi ollut tehdä kahden kuukauden pituinen lomamatka ja palauttaa lapsi sen jälkeen äidilleen, koska kuvatuissa olosuhteissa matkaa ei voida pitää tavanomaisena lomamatkana. Lasta ei ollut palautettu vapaaehtoisesti Suomeen, vaan äiti on joutunut hakemaan itse lapsen Karibialta ja allekirjoittamaan Cherchelin vaatiman asiakirjan saadakseen lapsen passin. Käräjäoikeuden tuomiota ei näin ollen ole aihetta muuttaa, hovioikeus perustelee.

Hovioikeuden tuomiosta voi vielä pyytää valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, eli ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen.

Juttua täydennetty klo 11.00. 

MAINOS

Uutisvirta

22:53
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
66
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
54
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
42
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
35
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image