Kotimaa

Lapsen eri­tyis­tar­pei­den huomioon ottaminen ontuu si­jais­huol­to­paik­ko­ja valittaessa

Kotimaa 27.9.2016 1:25 | Päivitetty 27.9.2016 3:31
STT

Yhdenvertaisuus ei toteudu Suomessa lasten sijaishuoltopaikkojen valinnassa, sanoo Lastensuojelun Keskusliitto.

Esimerkiksi lasten mielipiteiden kuulemisessa ja sosiaalipalveluiden yhteistyön sujuvuudessa on liiton mukaan suuria kuntakohtaisia eroja.

Sijaishuoltopaikan valintaan liittyvä arviointi on liiton mukaan erityisen vaativaa, jos kotinsa ulkopuolelle sijoitettavalla lapsella on erityistarpeita, jotka liittyvät esimerkiksi vammaisuuteen, mielenterveyteen tai maahanmuuttajataustaan.

- Lapsen edun ja lapsen oikeuksien toteutuminen ei voi riippua siitä, missä kunnassa lapsi sattuu asumaan, tai kenen työntekijän asiakas hän on. Se ei myöskään voi olla riippuvainen siitä, sattuuko lapsi tarvitsemaan esimerkiksi vammaispalveluita tai psykiatrisia palveluita, tai muita erityispalveluita vaikkapa taustansa takia, sanoo ohjelmajohtaja Miia Pitkänen Lastensuojelun Keskusliiton tiedotteessa.

Sijaishuollon koko merkitys voi vesittyä, jos lapsen erityistarpeita ei ole huomioitu sijoituspaikan valinnassa, liitto toteaa. Suomessa tarvitaan sen mukaan erityisesti lisää yhteisiä työtapoja sijoituspaikkojen arviointiin.

Lastensuojelun Keskusliitto julkaisee tänään selvityksen lasten erityistarpeiden arvioinnista ja huomioimisesta sijaishuollossa.

MAINOS

Kommentoi

Apu tulisi ensisijaisesti suunnata ensin kotiin. Tiedän tapauksia, joissa vanhemmat itse hakeneet apua, mutta mistään ei mitään apua saaneet. Sensijaan lapsen sijoitus heti ensimmäisissä neuvotteluissa tuli kuin puun takaa. Lapsi on tästä vanhemmilleen katkera, vaikka eihän tämä äkkisijoitus tullut edes vanhempien mieleen, kun apua vai olivat hakemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

keskityttäisiin huolehtimaan esim. vammaisen tai sairaan lapsen perheen hyvinvoinnista sijaishuollon ja huostaanoton sijaan? Viime vuosina on keskitytty liikaa siihen että jos perheessä on ongelma,lapset sijoitetaan pois. Sijaishuolto makssa n. 100 000 euroa/vuosi/lapsi. Siihen kyllä löytyy varaa mutta jos pienituloinen/eronnut perhe tarvii vaikka satasen avustusta lapsen harrastukseen ym.niin sitä on vaikea saada. Pieni tuki voisi pelastaa perheen hajoamisen mutta siihen ei muka ole resursseja. Huostaanotto tekee vanhemmasta "huonon" ja useimmiten tekee särön lapsen ja vanhemman suhteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image