Kotimaa

Lapissa savupilviä - mahdollisesti peräisin Islannin tulivuorista

Utuisuutta on havaittu muun muassa Kilpisjärvellä. KUVA: Liikennevirasto/kelikamera
Kotimaa 10.9.2014 18:57
Kaleva

Länsi-Lapissa on havaittu savua, joka on Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin mukaan peräisin todennäköisesti Islannin tulivuorista.

Savun vulkaaniseen alkuperään viittaavat kohonneet rikkidioksidipitoisuudet. Pitoisuudet ovat kuitenkin pieniä.

Savua on havaittu useissa paikoissa Ruotsin Lapissa. Suomen puolella utuisuutta on ollut näkyvissä ainakin käsivarren Lapissa sekä Muonion, Kittilän ja Pellon alueilla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Tänään Kemi-Oulu-Kemi. Varsinkin Kemin ja Iin välillä selvää utua, iltapäivällä Iin tuulivoimalat vain vähän häämöttivät kilometrin-parin päästä. Merisumua tai -savua tuskin oli kohtalaisen länsituulen vallitessa. Kalevan luontotoimittaja Pekka voisi selvittää, mistä partikkeleista utu koostuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt se sitten on tapahtunut. Yhdysvallat hukasi ydinpommin Grönlannissa Thulen tukikohdassa vuonna 1968. Ydinpommi on posahtanut ja alkanut sulattamaan jäätikköä. Jäätikön sulaessa siitä syntyy runsaasti vesihöyryä eli usvaa. Usva näkyy sankkana myös täällä. Jos usva on pimeään aikaan vihertävänä hehkuvaa se johtuu ydinpommista. Mutta siitä ei kannata huolestua se menee pian ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haapajärvellä myös maisema on harmaan udun peitossa, vaikka sää on kuiva, aurinkoinen eikä utua pitäisi olla mailla halmeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo täällä Tyrnävälläkin näyttäisi laakeiden maiden yllä olevan sinertävää utua. Aamulla oli sankkaa sumua, mutta ei sitä enää voi olla. Aurinko paistaa 18 asteen verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku erikoinen utu tuntuu olevan juu täällä oulun etelä puolella.. Liekkö sitten tuosta johtuvaa? Taivaskin aivan harmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkipäästöt viilentävät ilmastoa kuten kävi 1883 kun tulivuori Krakatau purkautui ja viilensi koko maapallon ilmastoa pariksi vuodeksi eteenpäin, joten olisiko teollisuuden ja autoilun rikkipäästöjen vähenemisellä jotakin osuutta ilmaston lämpenemiseen 1900-luvun lopulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinpäs oli maisema samean udun peitossa katsottuna Yli-Muonion kylän mäeltä maanantaina. Samoin Ylläksen maisematieltä länteen päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään tuo taivas on aina harmaa, vaikka ei olisi pilvessäkään. Olisiko syynä ihminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinivuorten yö, siellä uuras työ, se on päättynyt ja on juhlayö, tralalallallaa sinikellot, hei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulivuoren tapauksessa savusta puhuminen on virheellistä. Se on tuhkaa ja kaasuja. Toistaiseksi Islannin tulivuori ei ole pölläytellyt tuhkaa juuri lainkaan. Rikkidioksidia sieltä on tullut ja vesihöyryä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitä samaa utuisuutta Rovaniemenkin puolella, ainakin Ounasjoella. Vaarat ovat olleet koko päivän siniharmaan usvan peitossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syksyinen usva maasta kohoaa vaarat peittäen ,savu hiljaa nuotiosta leijailee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun minusta Oulussakin on tänään ollut auerta, oudon sumuisen näköinen hohka taivaalla. Olisiko tulossa tännekinpäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomasin jo aiemmin tuon sumuisan taivaan täällä Oulun suunnalla. Nyt näytti siltä että ilmassa leijailee myös jotain pientä höttöä! Voiko se olla tuhkaa siis?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image