Kotimaa

Lapin tulipallo tuntui ikkunoita helisyttävänä paineaaltona, meteoriitti putosi sirpaleina Vätsärin erämaahan

Tulipallo lensi Inarin taivaalla viime viikolla. Kuvassa on meteoroidin lentoreitti. Kappaleet putosivat Vätsärin erämaahan, joka on merkitty kuvaan punaisella. KUVA: Ursa
Kotimaa 22.11.2017 11:06 | Päivitetty 22.11.2017 11:26
Kaleva

Pohjois-Suomen taivaalla nähtiin viime viikon torstaina kirkas tulipallo. Ursan tulipallotyöryhmän mukaan kyseessä on meteoroidi, joka osui maapallon ilmakehään Suomen Lapin yllä. Ilmiö näkyi myös Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa.

Meteoriitin kappaleet päätyivät Vätsärin erämaahan, joka sijaitsee Inarijärven koillispuolella Norjan ja Venäjän rajojen tuntumassa.

Ursa kertoo, että lennon aikana tapahtui yhteensä neljä näyttävää välähdystä, jotka johtuivat kappaleen lohkeamisesta pienempiin osiin. Välähdykset olivat lentoradan alta nähtynä sokaisevan kirkkaita.

Kappale liikkui ilmakehässä monta kymmentä kertaa ääntä nopeammin, mikä synnytti voimakkaan paineaallon.

Ursan tulipallotyöryhmään kuuluva Jarmo Moilanen kertoo Ursan tiedotteessa, että lentoreitin alla ja lähellä olleet ihmiset olivat kuulleet paineaallon rajuna räjähdyksenkaltaisena pamauksena.

– Paineaalto oli niinkin voimakas, että se sai ikkunat ja talot tärähtämään ja eräät havaitsijat tunsivat sen kehossaan. Pamauksen jälkeen on kuulunut jyrinää. Nämä ovat tyypillisiä ääni-ilmiöitä suurten ja syvälle ilmakehään tunkeutuvien tulipallojen yhteydessä, Moilanen sanoo.

Painoi satoja kiloja

Tulipallon synnyttänyt meteoroidi eteni aluksi noin 13 kilometriä sekunnissa. Se syttyi valoisaksi Ivalon lounaispuolella 91 kilometrin korkeudessa ilmakehän kitkan seurauksena.

Meteoroidi eteni Pohjois-Lapin yllä loivasti kohti koillista. Vaikuttavan tulipallon lento kesti 9,5 sekuntia, mikä on epätavallisen pitkä aika. Ursan Taivaanvahti-palveluun saapui ilmiöstä yli 50 havaintoa.

– Kohteen alkuperäinen halkaisija oli noin puoli metriä, arvioi tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen.

Kappaleen massa oli ennen maapalloon törmäämistä noin 100–300 kiloa.

– Kohteen valoisa lento päättyi myös huomattavan matalalla, vain noin 20 kilometrin korkeudella Inarijärven koillisen kulman yläpuolella. Näinkin matalalle selviävät tulipallot ovat jokseenkin varmasti meteoriitin pudottajia, Lyytinen toteaa.

Johannes Karhula latasi viime viikon torstaina Lohtajalla kuvaamansa videon Youtubeen. Siinä valo- tai tulipallo näkyy selvästi taivaanrannassa:

Maahan pudonneiden kappaleiden vauhti hidastui voimakkaasti ennen kuin ne päätyivät vapaan pudotuksen jälkeen maahan. Niin kutsuttu pimeän lennon vaihe kesti muutaman minuutin. Tuona aikana tuulet riepottelivat sirpaleita sivuun alkuperäiseltä lentoreitiltään.

Suurin osa meteoroidin alkuperäisestä massasta tuhoutui ilmakehässä kitkan vaikutuksesta.

– Mallinnuksen perusteella on kuitenkin käytännössä varmaa, että osa materiaalista selvisi maanpinnalle asti. Kaikkiaan meteoriitin kappaleita on voinut tulla alas jopa useita kymmeniä kiloja, Lyytinen toteaa.

Kyseessä on harvinaisen suuri määrä. Yleensä maanpinnalle tulee vain kymmeniä tai satoja grammoja materiaalia. Enimmilläänkin kappaleet ovat tavallisesti korkeintaan muutaman kilon painoisia.

Suuri osa Vätsärin alueelle pudonneista kappaleista on kooltaan pieniä, ja ne ovat levinneet noin 60 neliökilometrin laajuiselle alueelle. Meteoriittien löytäminen on siksi hyvin vaikeaa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hienosti kyllä näkyy tulipallo tuossa videossa, miettikää että lohtajalta on yli 600 km linnuntietä tuonne mihin se sammu...
Videota katsoessa kyllä näyttää että se tulisi kohti (eli lentäisi koillisesta lounaaseen), mutta on varmaan perspektiivivirheestä kyse jos kerran asiantuntijat on todenneet että se loittoni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vätsärissä on paljon järviä ja lampia joten voi olla vaikka Äälisjärvessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa löytyy jos vaikka pehmeään suohon lösähtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole Äälisjärveen tippunut, on kaukana oletetusta putoamisalueesta.
Tuo alue on Inarijärven itäpuolella, ns. Kessin alueen pohjoisosassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta jos se onkin Pohjois-Korean korkea arvoisen johtajan sodanjulistus Suomelle? Esittää kohta ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sory , alue ei yllä Pekan asuinalueelle saakka.
Pekka on hengissä ja voi hyvin.
Alue on enemmän viherpiipertäjien nimeämän Kessin alueella kuin Vätsärissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vätsärin erämaahan jos putosi niin sitä ei sieltä ikinä löydy. Tässä tapauksessa kun puhutaan tiettömistä taipaleista niin todellakin tarkoitetaan sitä. Kysykään vaikka Surnun Pekalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä pointti tuossa on tietön erämaa. Se ei estä etsijöiden kulkemista, päinvastoin joutilaat uteliaat pysyvät poissa.
Pekka tuskin perustaa kovinkaan paljon koko meteoriitin putoamisesta.
Toteaa varmaan, se tuli kun sen piti tulla.

Kessin erämaassa on tanssilava ja sen yhteydessä oikeuksilla oleva ravintola.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:26
Vahvistettuja koronaviruskuolemia koko maailmassa jo 100 000 – USA:n Fauci: Rajoituksia ei pidä purkaa liian aikaisin tai tilanne voi pahentua entisestään
19:00
Nordea listaa yrityksille seitsemän käytännöllistä neuvoa koronan talousvaikutusten torjuntaan Kaupallinen yhteistyö
18:30
Ir­to­koi­rat hyök­kä­si­vät po­ro­tok­kaan Ina­ris­sa: Kolme poroa löytyi kuo­liaak­si raa­del­tu­na, 16 louk­kaan­tu­nee­na
18:00
Noitien suuri juhla, pääsiäinen oli otollista aikaa taikojen tekemiseen – Omaa karjaonnea kartuttaakseen trullit kiertelivät toisten talojen navetoissa Tilaajille
18:00
Korona kurittaa kuntokeskusta, Voitto tahkoaa nyt tappiota – Oululaisen liikuntakeskuksen kävijät kaikkosivat, ja osa on jo irtisanonut jäsenyytensä Tilaajille
17:28
Haatainen: "Tapahtuneet virheet olisi pitänyt kohtuuvaatimuksin välttää" – Huoltovarmuuskeskuksen johtaja sai lähtöpassit, oikeuskanslerille maskisotkusta useita kanteluja
17:01
Yksi loukkaantui moottorikelkkaonnettomuudessa Inarin Koutajängällä
124
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
57
Pääministeri Marin: HVK:n toimitusjohtaja ei nauti luottamustani – suojainsotkusta annettuun tietoon tyytymätön työministeri Haatainen pitää tiedotustilaisuuden kello 17
34
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
30
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
30
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
22
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
12
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Johan nyt kaikki jotka katsoo Eduskunnan istuntoja, niin huomaa miten persujen edustajat haukkuvat kuin rakkikoirat tois... Lue lisää...
EIKÖ NE ITE HUOMAA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image