Kotimaa

Län­si­ran­ni­kol­la tuuli tuivertaa iltapäivällä myrs­ky­lu­ke­mis­sa – ensimmäinen syysmyrsky laantuu sunnuntai-iltaan mennessä

Sunnuntai-iltana Suomeen saapuu ensimmäinen syysmyrsky. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 15.9.2019 11:56
Pekka Mauno, Heidi Peltonen

Puuskissa myrskylukemiin yltävät tuulet tuivertavat nyt länsirannikolla. Yli 20 metriä sekunnissa pyyhkivät puhurit ovat kovimmillaan iltapäivällä Merenkurkussa.

– Vaasassa on mitattu tuulen voimakkuudeksi yli 20 metriä sekunnissa puuskissa. Iltaa kohti tuulet laantuvat, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko.

Myös Perämeren pohjoisosiin on annettu kovan tuulen varoitus. Ilmatieteen laitoksen mukaan idän ja kaakon välinen tuuli on keskipäivästä alkaen noin 15 metriä sekunnissa. Tuulen vuoksi alueelle on annettu myös aallokkovaroitus, jonka mukaan keskipäivästä alkaen merkitsevä aallonkorkeus ylittää 2,5 metriä. 

Varoitukset ovat voimassa puoleenyöhön saakka. 

Kyse on ensimmäisestä kovasta syysmyrskystä, joka aiheutuu Selkämerellä olevasta matalapaineesta. Sen keskus on Vaasan edustalla.

Vielä kovemmat tuulet ovat puhaltaneet Ahvenanmerellä, jossa tuulen nopeudeksi yöllä mitattiin yli 25 metriä sekunnissa myrskypuuskissa.

Sisämaahan tullessaan tuulen voima heikkenee noin 15 metriin sekunnissa. Matalapaine pyyhkii kuitenkin yli maan keskiosien sunnuntain aikana. Maanantaina virtaus kääntyy pohjoiseen.

– Maanantaina tulee kohtalaisesti pohjoisesta ja ilma kylmenee, sanoo Alanko.

Ruotsia pyyhkii vielä kovempi syysmyrsky

Norjasta tuleva myrsky on sunnuntaina aamupäivällä saavuttanut Ruotsin länsirannikon. Ruotsin ilmatieteen laitos SMHI on antanut ensimmäisen luokan varoituksen myrskystä.

– Käytännössä koko eteläisessä Ruotsissa tulee kovaa sunnuntain aikana, mutta kovimmillaan myrsky iskee rannikolle Göterborgin ja Bohusläänin alueelle, kertoo SMHI:n meteorologi Emilie Hörnqvist Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa.

Länsirannikolla Ruotsissa 26–27 metriä sekunnissa puhaltavat tuulet ovat jo aiheuttaneet liikenneonnettomuuksia ja puiden kaatumista. Myös junaliikenne Uddevallan ja Strömstadin välillä on keskeytetty.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tääl tuuli tuivertaa
kuvaa, katsokaa
Nyt meri, vaahtoaa
ei näy kahlaajaa
Tääl tuuli tuivertaa
näkyy, kuvaajaa
Ne haluu tallentaa
huppu, aukeaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisin säähavainto Oulu Vihreäsaari satama su 15.9. 15:20
Lämpötila10,9 °C Tuulen nopeus5 m/s Tuulen puuska11 m/s

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soon sitten enää kaksi syysmyrskyä ja siitä alkaa sitten talvi. Meri kun nostaa syksyllä kolme kertaa veden niin talvi alkaa siitä kahden viikon sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image