Kotimaa

Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puo­lue­val­tuu­tet­tu­jen kärkiehdokas pää­mi­nis­te­rik­si – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan

Sanna Marin oli Lännen Median kyselyssä ykkösehdokas sdp:n pääministeriehdokkaaksi.
Kotimaa 4.12.2019 20:46 | Päivitetty 4.12.2019 23:16
LM-työryhmä

Sanna Marin sai sdp:n puoluevaltuuston jäsenille tehdyssä kyselyssä enemmän kannatusta pääministeriksi kuin Antti Lindtman.

Pääministeriehdokkaan paikasta käydään parhaillaan kovaa kamppailua sdp:n sisällä. Tieto käy ilmi Lännen Median sdp:n puoluevaltuuston jäsenille keskiviikkona tekemästä kyselystä. Valtuuston on määrä tehdä päätös sdp:n pääministeriehdokkaasta lähiaikoina.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia kannatti pääministeriehdokkaaksi kyselyssä 18 ja eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania puolestaan 12 vastaajaa. Peräti 19 puoluevaltuutettua ei osannut tai halunnut nimetä kyselyssä vielä suosikkiaan. Lännen Media tavoitteli 60 puoluevaltuutettua. Kyselyssä valtuutetuilta kysyttiin, kumpi kaksikosta on heidän ehdokkaansa Antti Rinteen (sd.) seuraajaksi pääministerinä. Marin ja Lindtman ovat aiemmin ilmoittaneen pyrkivänsä pääministeriksi.

Toistaiseksi ei tiedetä, milloin puoluevaltuusto pitää pääministeriehdokkaasta päättävän kokouksensa. Sdp:n puoluehallitus päättää kokouksen ajankohdasta torstaina. Pääministeriehdokkaan valitseminen tuli ajankohtaiseksi, kun pääministeri Antti Rinne jätti hallituksensa eronpyynnön Posti-sotkun seurauksena. Pian edessä ovat hallitustunnustelut, jotka tapahtuvat viime eduskuntavaalien voittajan eli sdp:n johdolla.

Liikenne- ja viestintäministerinä toimiva Sanna Marin on 34-vuotias pirkanmaalainen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja sdp:n varapuheenjohtaja. Hän asuu Tampereella Kalevan kaupunginosassa yhdessä miehensä ja vuoden ikäisen tyttären kanssa. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden maisteri. Työkokemusta hänellä on muun muassa Amnesty International Suomen osaston korkeakouluharjoittelijan, Tampereen kaupungin toimistovirkailijan sekä Everdeal Retailin ja Tampereen Sokoksen myyjän tehtävistä.

37-vuotias Antti Lindtman asuu Tikkurilassa vaimonsa ja 1-vuotiaan tyttärensä kanssa. Hän kieltäytyi keväällä ministerin tehtävistä. Hän vetosi tuolloin eduskuntatyön sopivan hyvin nykyisen perhetilanteen vaatimuksiin. Lindtman on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Hänellä on työkokemusta kesätöistä peruspesijänä, siivoojana ja kivimiehenä. Hän on toiminut myös betoniauton kuljettajana sekä Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:ssa projekti- ja nuorisosihteerin tehtävissä.

Sdp:n puoluevaltuuston toinen varapuheenjohtaja Kaarin Taipale sanoo kannattavansa Marinia.

– Suomi ja SDP tarvitsevat tulevaisuuspääministerin, joka ei ole kaihtanut vastuuta esimerkiksi, kun joutui yllättäen eduskuntavaalien alla tuuraamaan pääministerikandidaattia. Marin otti myös mukisematta vastaan liikenneministerin raskaan salkun, vaikka varmaan olisi ollut enemmän kotonaan esimerkiksi kunta- tai ympäristösektorilla, hän sanoo.

Puoluevaltuutettu Mikko Valtonen kannattaa puolestaan Lindtmania.

– Lindtman on henkilö, joka voi koota puolueen ja hallituksen yhtenäisiksi, Valtonen arvioi.

Useat Marinin tukijat perustelivat kyselyssä valintaansa erityisesti Marinin alkuvuoden onnistuneilla esiintymisillä. Tuolloin hän sijaisti sairaslomalla ollutta sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä. Myös Marinin ministerikokemusta kiiteltiin.

Valinnastaan epävarmojen osuus on kuitenkin edelleen suuri. Monet kantaansa vielä epäröivät sanoivat kyselyssä valintaa vaikeaksi, koska pääministerin valinta vaikuttaa erittäin voimakkaasti myös sdp:n ensi kesän puoluekokouksessa koittavaan puheenjohtajavalintaan. Olisi hyvin poikkeuksellista, jos pääministeri ei toimisi myös puolueensa puheenjohtajana.

Sdp:n nykyinen puoluevaltuusto on valittu Lahden puoluekokouksessa 2017. Puoluevaltuustopaikat jakaantuvat piirien välillä jäsenmäärän suhteessa. Puoluevaltuuston jäsenehdokkaat valitaan piirikokouksissa, joiden valinnan puoluekokous vahvistaa.

Puoluevaltuustossa on puheenjohtajan lisäksi 60 jäsentä sekä 60 varajäsentä. Kaikkia jäsenia ei siis tavoitettu vastaamaan kyselyyn. Puoluevaltuusto on sdp:n ylintä päätösvaltaa käyttävä elin puoluekokousten välillä.

Hallitustunnustelijan valinta

Sdp:n

hallitusneuvottelutoimikunta kokoontui keskiviikkona iltapäivällä keskustelemaan puolueen hallitustunnustelijasta. Tunnustelija voi olla jopa toimikunnan puheenjohtaja Antti Rinne.

Sdp:n puoluehallitus kokoontuu torstaiaamuna kello 7 hyväksymään hallitustunnustelijan. Sen jälkeen sdp:n eduskuntaryhmä valitsee hallitustunnustelijan kokouksessaan iltapäivällä.

Hallitustunnustelijasta

on tarkoitus äänestää eduskunnassa torstaina. Hallitustunnustelija voi olla eri henkilö kuin tuleva pääministeri, jonka sdp:n puoluevaltuusto valitsee ensi viikolla. Ehdolla pääministeriksi ovat Sanna Marin ja Antti Lindtman.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan hallitustunnustelijan henkilö ei ole oleellinen, vaikka heillä oli epäluottamusta Antti Rinteeseen pääministerinä.

Vasemmistoliiton

puheenjohtaja Li Andersson ja rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pitävät hallitustunnustelijan valintaa sdp:n omana päätöksenä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Marin vahvistaisi vihreiden poliittisia tavoitteita, joissa tavallinen kansalainen unohdetaan. Kun tavoitellaan maailman mestaruutta ilmastohädän torjunnassa. kansalaisten hätä työllisyydestä, sosiaali- ja terveydenhoidosta ja asumisesta ei Marinia hätkäytä ja huoleta millään tavalla. Polttomoottoriautot on pakko kieltää , siirrytään käyttämään julkista liikennettä silloin, kun sitä on jossain ja joskus käytettävissä, kärvistellään huonoissa asumisoloissa, kärsitään taloudellisesta puutteesta ja sairauksista. Kiljutaan kuitenkin maailman foorumeilla, kuinka hyviä suomalaiset poliitikot Marinin johdolla ovat, kun he kaiken tarmonsa ja kansalaisten hyvinvoinnin uhraavat maapallon pelastamiseksi. Tässäkö demarit ovat takuumiehiä koko aatteellisen liikkeen voimalla. Mitä duunarit oikein haluavat Marinin tekevän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakia on suosikki, kun tarjolla on nätti naisehdokas ja tämä ilman mitään seksismiä. Puoluvaltuuston keski-ikä lienee noin 60 vuotta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareitten kannatus nousi ja pysyi korkealla Marinin "kaudella" ja laski Rinteen palatessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt annetaan Rinteen taas olla päälläpäsmärinä (hallitustunnustelijana ja jatkaa ministerinä),
niin demareiden kannatus syöksyy ennätys alas. Mutta, itse tekevät päätöksen ja ottavat seuraukset kiltisti vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saadaan jommastakummasta eritäin pätevä ministeri. Liikenneministerin tehtävät kyllä hoituu myyjän kokemuksella, onhan näitä ollut aiemminkin jotka ei asioista mitään tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Marin valitaan, niin tavallaan Rinne jatkaa, koska Marin on kuulemma hänen suosikkinsa.
Ei taida mikään muuttua.
Perästä kuuluu.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämä, että näin moni ei sano kantaansa, tarkoita sitä, että heidän ehdokkaansa on joku muu,kuin Sanna Marin ? Turhaa diipadaapaa tämä "kärkiehdokas" asettelu....Rinnekö "naruja vetelee"mieleisekseen.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpikaan ei ole hyvä ehdokas. Älkää nyt ulkokuoren mukaan äänestäkö!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on alkanut kova julkinen pilkkaaminen ennenkuin pääministeri on valittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä rollataan ja rollaamistahan tämä Persujen oikeistolainen takinkääntö politiikka on.
Nyt puolue on sama mutta henkilö ei ole enää, eikä vielä selvillä.
Maalittaminen on vähän vaikeaa vielä, siinä porukalla elämän tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nuori" ja "nainen" eivät ole riittävät meriitit pää- tai muidenkaan ministerien pestiin. Tämä suunta näyttää kuitenkin olevan vallalla, ettei vain syytettäisi äijien suosimisesta nuorten naisten kustannuksella. Pätevyydellä tai kokemuksella ei ole enää mitään merkitystä. Suomen politiikassa ei tule olemaan mitään pysyvää, jos tämä suunta vain jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marinilla on ylempi korkeakoulututkinto, niinkuin useimmilla vanhojen puolueiden kansanedustajilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kun ei todista juuri mitään! Jo vuosi on ollut muotia hiostaa takapäätään yliopistojen tuoleilla ja penkeillä SIIS ! ( rikkaiden pentujen )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

päämiehen paikka on kova paikka jo ilman aikusten rakkikoirien takia jotka vain jahtaa heikkoja kohtia toisesta niin kun sipilä ja orpo eivätkä keskity pääasoihin tai ovat jarruna yleiselle kehitykselle mutta kun on kyse palkan korotuksesta niin ovat paukkana paikalla nappia painamassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Suomi näin solmussa? Uudet ek vaalit voi enää pelastaa tämän katastrofin. Muuten mennään jälleen ojasta allikkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyydän, älkää upottako Suomilaivaa. Jos Eduskunnassa on Talvisodanhenkeä niin Marinille peukut alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitaan Sanna Marin pääministeriksi, nopeuttaa perussuomalaisten kannatuksen nousua ja muutenkin on mielenkiintoista nähdä miten keskustalle käy polttomoottoriautojen kieltäminen mikä on Marinin tavoite...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

9:32
Ministeri Matti Ahde siunataan haudan lepoon, eduskunnassa ja valtioneuvostossa suruliputus
8:59
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
8:10
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
8:00
Kokoomus hakee nyt pehmeämpää imagoa – puoluesihteeri on kypäräpäinen pappi vain, koska harrastaa ratsastusta Tilaajille
8:00
Vihreiden puoluesihteeri sai tulikasteensa lakkauttaessaan Vihreän Langan: "Lehdestä säästyneitä varoja ei laiteta someen" Tilaajille
8:00
Vasemmistoliiton uusi puoluesihteeri luuli pääsevänsä vetämään henkeä – joutuikin heti tositoimiin hallituskriisin takia Tilaajille
8:00
Perussuomalaisten puoluesihteeri vertaa tehtäväänsä siivoojan työhön: "Parhaimmillaan sitä ei huomaa, kun hommat toimivat" Tilaajille
15
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
14
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
6
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maaliskuussa
4
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
4
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
4
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
3
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Koivut talvella
lukija

Uusin lukijakuva

Makuja

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

114 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puhutko avoimesti raha-asioistasi?

Vähävaraiset ja pienituloiset eivät halua keskustella rahaan liittyvistä asioista. Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image