Kotimaa

Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää

Maan itä- ja pohjoisosissa on paljon lunta ja pakkasiakin on piisannut. Oulun seudulla kuluva talvi on ollut poikkeuksellisen sateinen ja lämmin.
Kotimaa 19.1.2020 19:15
STT, Kaleva

Vaikka sunnuntaiaamuna Utsjoella mitattiin talven uusi pakkasennätys, 37,9 astetta, eteläisemmässä Suomessa ei edelleenkään päästä nauttimaan lumesta ja pakkasista. Myös Oulun seudulla lähipäivien lumisateet jäävät heikoiksi.

Lämpötilaerot olivat sunnuntain vastaisen yön aikana suuret, sillä esimerkiksi etelärannikolla oli yöllä viitisen astetta lämmintä. Utsjoen kovat pakkaslukemat olivat seurausta heikoista tuulista ja pilvettömästä taivaasta. Ylä-Lapin pakkaset kuitenkin lauhtuivat selvästi sunnuntai-iltaan mennessä.

Maanantai-iltana läntiset tuulet voimistuvat ennusteen mukaan myrskylukemiin saakka Perämerellä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tuulet ovat voimakkaimmillaan tiistain vastaisena yönä.

Ilmatieteen laitos on antanut Perämerelle varoituksen kovasta tuulesta ja aallokosta. Tuuli voi puhaltaa 17 metriä sekunnissa. Myös merivesi nousee tavanomaista korkeammalle.

– Tuon yön aikana lämpötila nousee Pohjanmaalta Oulun seudulle kuuden ja kahdeksan plusasteen välille. Etelässä on samanaikaisesti viidestä kuuteen lämpöastetta, kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Maanantaina aurinko voi näyttäytyä monin paikoin, sillä pilvipeite repeilee laajalti koko maassa. Tiistaina melko aurinkoinen sää jatkuu maan keski- ja pohjoisosissa.

Keskiviikkona on luvassa väliaikainen kylmeneminen koko maassa. Oulussa pakkasta on enimmillään viitisen astetta, ja päivällä paistaa aurinko.

–  Keskiviikkoiltaa kohti näyttää, että olisi menossa pakkasen puolelle koko maassa. Tosin etelässä pakkasta on vain nollasta kahteen, ja Lapissakin vain kymmenen asteen molemmin puolin, Viljamaa kertoo.

Pohjois-Lapissa lunta lähes metri

Sodankylän ja Kittilän pohjoisosissa lunta on tällä hetkellä lähes metrin verran. Viikonlopun aikana lunta tuli runsaasti Kuusamon, Pudasjärven ja Rovaniemen alueelle, yli 20 senttiä. Taivalkoskella ja Kuusamossa lunta on nyt noin 80 senttiä, ja Pudasjärvelläkin yli 60 senttiä.

– Kainuussa on lumista, ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella lunta on parikymmentä senttiä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Pohjois-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle satoi jonkin verran lunta, mutta alkuviikon lauhtumisen myötä nämä lumet varmasti sieltäkin sulavat.

Loppuviikosta lämpötilat kääntyvät taas plussan puolelle Oulun korkeudelle saakka. Vähäisiä lumisateita saattaa olla tiedossa torstaina ja sunnuntaina.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Miksihän 30 luvun lopulla oli lähes yhtä lämmintä kuin viime vuosina. Öljyä eikä hiiltä oltu kuitenkaan käytetty kuin murto-osa nykyiseen verrattuna. Siinäpä miettimistä itse kullekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin Suomessako? Sattuuhan sitä, poikkeuksellisia vuosia. Ilmastonmuutoksen suhteen tarkastelussa on kuitenkin paljon pidemmät ajanjaksot ja globaalit muutokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä vaan että on lämmintä, palaa vähemmän pöötä kun lämmittelee kämppää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on vakava asia. Ihminen on ollut sitä kiihdyttämässä ja se ydinsyy on liikakansoittuminen. Nyt pitäisi tehdä niitä päätöksiä lapsien tekemisen rajoittamiseksi. Kenellä löytyy uskallusta tähän? Voisiko Suomi näyttää esimerkkiä? Ja kyllä, myös Suomen väkiluku lasketaan globaaleihin lukuihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikakansoittaminen, siitä johtuva resurssien älytön tuhlaaminen ja saastuttaminen. Koskee myös niitä hiilidioksidipäästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan voisi tulla kysymykseen lapsettomuuslisä joka olisi tulonsiirto lapsellisilta lapsettomille. Eli käänteinen lapsilisä. Yhdestä lapsesta(+1) voi kasvaa kokonainen sukupolvi, jonka päästöjä ei voi kompensoida millään valinnalla elämässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut kyllä ihana talvi kun ei ole tarvinnut kolata lunta tai palella pakkasissa. Myös lämmityskustnnykset ovat olleet pieniä. Pitää myös muistaa lämmittämisen ilmastovaikutus päästöjen kautta! Toivottavasti tulevatkin talvet olisivat lauhoja ja kesät mahdollisimman kuumia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ilmasto on lämmennyt ja lämpenee kokoajan.Eri asia on paljonko suomalaiset tai yleensäkin ihmiset ovat sitä lämpenemistä kiihdyttäneet.Pitäisihän tuo nyt kaikkien muittenkin puolueitten kannattajien ymmärtää (kuin persujen) että Suomen vaikutusta ei globaalissa lämpenemisessä voi mitenkään mitata emmekä kansana siihen voi vaikuttaa mitenkään vaikka kaikki polttomoottorivehkeet muutetaan sähköllä toimiviksi.Tämän takia on typerää leimata yhden puolueen edustajat ja kannattajat.Näyttää vaan siltä että hyvin monet ovat tämän ymmärtäneet ja siirtyneet persuihin koska tilanne ei parane ennenkuin suuret teollisuusmaat alkavat oikeasti toimiin lämpenemisen hidastamiseksi.Pysäyttää sitä ei voi.Turha pientä kansaa on kuristaa hengiltä lämpenemisen takia kun emme siihen voi vaikuttaa.Kaikki jotka ovat erimieltä tästä eivät joko ymmärrä kokonaisuutta tai tekevät sillä bisnestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan suomalaisten kannattaa tehdä tästä bisnestä, se on tärkein asia, millä me voidaan vaikuttaa. Osaamisella ja sen myymisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katoppa vain, taas ei omituisista säistä kertovassa uutisessa sanota sanallakaan mitään ilmastonmuutoksesta. Tämä Ei Ole Normaalia. Tämä on ilmastonmuutos. Tämä on ilmastokriisi. Puoli Suomea kärsii ikuisesta marraskuusta, puoli Suomea taistelee oudon lumitilanteen kanssa. Säät ovat sekaisin, koska ilmasto on sekaisin. Ilmasto on sekaisin ihmisen ilmakehään päästämien kasvihuonekaasujen vuoksi.

Eikä tarvitse jänkätä, että joskus vuonna xx oli myös erikoinen sää. Ilmastokriisi lisää kiihtyvällä vauhdilla äärisäitä. Ennätyslämpötiloja, ennätysmyrskyjä, ennätystulvia. Ennen hyvin harvinaisesta tulee normaali ja se ei ole normaalia. Tappohelteitä ja lumettomia talvia alkaa olla ensin kymmenen vuoden välein, sitten muutaman vuoden välein, sitten joka vuosi!

Ilmastokriisi ei ole positiivinen asia. Tai jos joku pitää toivottavana maailmalaajuista nälänhätää, tappohelteitä, vesipulaa, hurjia myrskyjä ja tulvia, jotka laittavat sellaiset pakolaismassat liikkeelle että niitä ei ole koskaan nähty. 2015 pakolaispiikki on hyttysen ininää siihen verrattuna. Tai jos tykkää luonnon tuhoamisesta, elämän perusteiden romahtamisesta, globaalista kaaoksesta ja lisääntyvistä konflikteista ja sodista. Aika outoja ovat sellaiset ihmiset jotka tykkäävät tuosta, mutta varmaan niitäkin on. Naureskellen katsovat tuhoa, syövät pop cornia ja hekottavat että ilmoja pitelee.

Nyt lopetetaan sonnanjauhanta, otetaan tiedemaailman rankka viesti tosissaan ja vaaditaan päättäjiltä rajuja tekoja tilanteen pelastamiseksi sekä kotimaassa että etenkin EU-tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaveilijoiden on turha odottaa Suomesta ikuisen kesän maata. Napajäätiköiden ja myös Grönlannin jääpeitteen sulaminen on jo hidastanut Golf-virtaa ja jos sulaminen ei pysähdy, Golf-virta pysähtyy kokonaan. Sitten saadaan se jääkausi takaisin tänne, lämpötila nousee yli nollan seuraavan kerran ehkä 5000-10000 vuoden päästä. Ilmastonmuutoksen jarruttaminen on kaikkien etu, riippumatta siitä onko se ihmisten ahneuden syytä vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen ollut tyytyväinen, kun ei ole ollut pakkasia ja lunta toivon vain grogilasiin jään muodossa. Laittakaa nastakengät, minä laitoin jo toissa talveksi. Toiset lenkkarit ja toiset talvikenkinä. Niitä on jo vaikka minkälaisia myytävänä. Nyt mennään jo kovaa vauhtia kevättä kohden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Kiimingissä ,edesmenneen mummuni mukaan meidän kotitilalla ,30 luvulla ,pojat kyntivät peltoja hevosilla joulun alusviikolla.Että se tuosta ilmastomuutos hypetyksestä.Ilimoja pitelee .Tehkää nuoret vaan lapsia .Se meidät pelastaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kaipaa luntaa Ouluun. Helpompaa kun ei tuu lunta ovista ja ikkunoista. Käännetään tämä niin positiiviseksi asiaksi kun voidaan ja ajatellaan että talvet eivät ole keskenään eri vuosina vertailukelpoisia ja fakta on se että Oulussa on meri ilmasto ja lauha talvi tulee jatkossa tietämään täällä entistä vetisimpiä talveja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niille jotka toitottavat, että ilmastonmuutos on negatiivinen asia, niin kerron sellaisia terveisiä, että ei muuten ole negatiivinen, vaan on hyvin positiivinen asia. Esimerkiksi Grönlannin ei ole tarkoitus olla aina umpijäässä, vaan kyllä se tulee jälleen sulamaan ja tarjoamaan kodin miljoonille eläimille ja kasveille tuhansiksi vuosiksi tulevaisuuteen. Se on luonnollista ja erittäin positiivista. Se lukee siinä nimessäkin eli 'Vihreämaa'.

Mitä meidän talveen tulee, niin onko edes parempaa. Lämmityskulut ovat tätä talvena erittäin pienet ja se näkyy sähkölaskussa ja rahaa jää kerrankin muihin asioihin. Pienentynyt sähkönkulutus tarkoittaa suoraan sitä, että sähkölaitosten ei tarvitse käydä täysillä. Eikös tämä tee hyvää sille "hiilijalanjäljelle"? Myöskään lämmityspuita ei ole mennyt takassa tammikuussa yhtään, kun ne on säästetty koville pakkasille. Taas menee "hiilijalanjälki" nollaan kun edes puu ei pala.

Ilmastonmuutoksessa ei ole mitään negatiivista, niin miksi ihmeessä eliitti väittää illasta toiseen, että ilmastonmuutos on negatiivinen asia? Ai niin joo se raha... eliittihän kertoi meille toissa viikolla, että tavoite on kerätä EU-kansalaisilta veroina 100 miljardia vuodessa "taisteluun ilmastonmuutosta vastaan". Eli ilmastonmuutoksen on pakko olla negatiivinen asia, jotta perusteet miljardien keräämiselle löytyy. Eliitin ahneudella ei ole rajoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Ilmastonmuutoksessa ei ole mitään negatiivista”

Mitäs siihen sanot kun puoli miljardia afrikkalaista päättää tulla Välimeren yli Eurooppaan jos elinolot siellä muuttuvat mahdottomiksi?

Oletko valmis?

Ps. Mikä on tämä mystinen ”eliitti”, josta puhut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on se sama myyttinen elittii joka monesti kummittelee salaliittoteorioissa sun muissa yhteyksissä. Oli se sitten milloin mikäkin eliitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinua ei siis huoleta Golf-virran heikkeneminen tai pysähtyminen? Ei merenpinnan nousu tai nälänhätä? Sodat, joita väistämättä syntyy, kun ihmiset pakenevat elinkelvottomilta seuduilta ruuan perässä sinne, missä vielä ruokaa on? On hirveän pientä ihmiseltä ajatella liian lähelle, ajallisesti ja maantieteellisesti. Mikään ei irrota meitä maailmanlaajuisista ongelmista, me ollaan ihan siinä keskiössä. Oman pienen elämänsä voi toki elää kieltäytyen ymmärtämästä, mutta se ei muuta sitä, että asiat tapahtuu.

Aina on niitä, jotka sanovat, ettei pieni Suomi näille mitään voi ja yksittäinen suomalainen vielä vähemmän. Väärin. Meillä on huikea teknologinen etu, jonka voimme valjastaa isoja ongelmia ratkomaan. Me osataan täällä asioita, joita muualla ei osata. Tarkoittaa sitä, että me täällä voimme kehittää ratkaisuja isoihin ongelmiin. Ja kyllä, myös tehdä rahaa niillä innovaatioilla. Sitä se tutkimus, tuotekehitys ja vientiteollisuus on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

40 vuotta sitten asiantuntijat varoitteli kasvihuoneilmiöstä.
Valitettavasti Perusuomalaiset eivät vieläkään tajua sitä.
Ilmeisesti äänestäjät tykkää perusteena. Äänten kalastelu on tärkeämpää kuin lasten ja tulevien sukupolvien elämä maapallolla.
Turhaan sanotaan, ei mitään merkitystä kun suuret saastuttavat enemmän, samassa maailmassa ollaan jo yhdessä asiat kuntoon saadaan, nimenomaan yhdessä, ei vastustaminen ole viisautta.
Tähän on tultu, 40 vuotta sitten tähän aikaan vuodesta oli kovat pakkaset Oulussakin ja lunta reilusti. Joulukuussa hiihtokausi oli täydessä vauhdissa, luistelu kentillä, joki paksussa jäässä.
Suomi tekee osansa hyvin on toiminut aina edellisten hallitusten aikana ja jatkaa samalla tavalla myös jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
10
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image