Kotimaa

Lämpeneminen vie so­pu­li­vael­luk­set

Talvella monen tunturisopulin elämä päättyy pedon kynsiin.
Kotimaa 13.11.2008 0:00
Pekka Rahko
Lämpenevät talvet uhkaavat siirtää tunturisopulien suurvaellukset historiaan. Nature-tiedelehdessä julkaistu tuore norjalaistutkimus löysi selvän yhteyden säätekijöiden ja sopulimäärien välillä.

Mitä suurempi oli suhteellinen ilmankosteus ja mitä tiiviimmäksi lumipeitteen alimmainen kerros painui, sitä vähemmän maastossa oli sopuleita.

Ilmankosteus kertoo veden määrästä, ja vetiset talvet tietävät tulvia hangen alla elävien sopulien talvilaitumille. Tiiviiksi pakkautuva lumipeite estää niinikään sopulien liikkumisen maanpinnan sammalikoissa. Tulos perustui 38-vuotiseen sopuliseurantaan ja ilmastotietoihin.

Ilmastotekijöiden vaikutusta sopulikantojen huipun leikkaajana on spekuloitu aiemminkin, mutta norjalaisten työ osoittaa ilmiön ensimmäistä kertaa laajan aineiston voimalla.

Sopulien säännöllinen kannanvaihtelu katosi tutkimusalueella Etelä-Norjassa vuoden 1994 jälkeen, eikä entisen kaltaisia huippuvuosia ole sen jälkeen havaittu.



Ei se lumen määrä,
vaan laatu


Tutkimus ei ole suoraan sovellettavissa Lapin sopuleihin, huomauttaa Metsäntutkimuslaitoksen professori, sopuleja pitkään tutkinut Heikki Henttonen. "Etelä-Norjan suuret tunturit ovat eri asia kuin pohjoinen Fennoskandia." Vaikka laji on sama, dynamiikka Fennoskandiassa on erilaista kuin Norjan eteläisillä korkeilla tuntureilla.

"Norjalaisten tutkimusalueella sopuleilla oli selvä 3-4 vuoden runsausvaihtelu, jollaista meillä ei ole koskaan ollut", Henttonen havainnollistaa. Lapissa sopulimäärät vaihtelevat paljon epäsäännöllisemmin ja huippuvuosia on harvassa.

Ilmastonmuutos on Henttosen mukaan kuitenkin varteenotettava uhka myös Suomen ja Pohjois-Ruotsin tuntureiden sopuleille. Norjalaistutkimus osoittaa, että pienetkin muutokset ilmastossa voivat vaikuttaa eliöihin. "Ei se lumen määrä, vaan laatu", Henttonen tiivistää.

Erityisesti vesisade keskitalvella on kohtalokasta, sillä maanrajaan valuva vesi jäätää sammalpatjat. Sopulikantojen runsastuminen ylitiheäksi kannaksi eli vaellusmääriin taas vaatii lisääntymistä myös lumen alla ja useampana talvena peräjälkeen. Henttosen mukaan sopulit syövät sammalta talvella "kauheat määrät".

Jotta sopulivaelluksia nähtäisiin Lapissa tulevaisuudessakin, talviset lämpöjaksot eivät saisi yleistyä jokavuotisiksi. "Kunnon vaellus vaatisi vähintään kaksi, mieluiten kolme hyvää talvea peräjälkeen", Henttonen laskee.

"Meillä sopulikannat olivat hyvässä nousussa syksyllä 1997 ja syksyllä 2001. Molempina talvina tammikuun lämpöaalto romahdutti kannat", Henttonen muistelee.



Vaellusta edeltää talvilisääntyminen


Henttosen mukaan myös alkutalven lumisuus on tärkeää. Tunturisopulin talvehtiminen onnistuu parhaiten parimetrisen lumipeitteen alla, mutta syystalven kova pakkanen ja vähälumisuus ovat huono yhdistelmä.

Tällä hetkellä sopuleista on kertynyt satunnaistietoja Suomen Lapista muun muassa Enontekiöltä, Saariselältä ja Hammastunturista. Henttonen ennustaa kuitenkin sopuleille säistä riippumatta synkkää talvea. "Myyräkannat ovat romahtaneet täysin melkein kaikkialla Lapissa, ja pedot hävittävät kyllä sopulit kevääseen mennessä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
24
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image