Kotimaa

Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työn­te­ki­jöil­tä lomapäiviä – Teol­li­suus­lii­ton Aalto: "Ei se vahinko ole, sul­ku­pää­tök­sen vaikutus on laskelmoitu"

Työsulku jatkuu lakon päälle yhteensä 32 sahalla ja vaneri-, viilu- ja liimapuutehtaalla. Kuvituskuva. KUVA: Tomi Aho
Kotimaa 6.12.2019 6:00
Virpi Niemistö

Vaadittavia työssäolopäiviä ei kerry työntekijöille joulukuussa tarpeeksi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan kyse on laskelmoidusta toiminnasta.

– Ei se vahinko tietenkään ole, että työnantajat ovat tämmöisen sulkupäätöksen tehneet. He ovat laskelmoineet myös sen vaikutuksen, että työntekijöiden vuosilomapäiviä palaa, Aalto kommentoi Lännen Medialle torstai-iltana.

Lomaoikeutta työntekijöille kertyisi kuukaudelta kaksi ja puoli eli ylöspäin pyöristettynä kolme päivää.

– Yhdessä lakon kanssa Metsäteollisuuden kuuden päivän työsulku tekee yhdeksän päivää poissaoloa töistä, mikä tarkoittaa sitä, että meidän mekaanisen metsäteollisuuden lakkotaloissa menetetään lomapäivät, Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Pauli Takala toteaa.

Työntekijän pitää tehdä kuukaudessa 14 työpäivää, jotta siitä kertyy lomaoikeutta. Kun joulukuussa iskevät lakon ja työsulun päälle vielä joulun ajan vapaat, on 14 työpäivän kerryttäminen lähes mahdotonta.

Työsulun julistanut työnantajien Metsäteollisuus ei halunnut torstaina kommentoida asiaa.

Lakko ja työsulku pysäyttävät mekaanisessa metsäteollisuudessa sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Teollisuusliitto arvioi tilannetta viikon päästä

Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden sovittelu päättyi torstaina tuloksettomana. Uutta neuvotteluaikaa ei ole päätetty.

Aalto kertoo, että Teollisuusliiton hallitus kokoontuu pohtimaan kokonaistilannetta ensi viikon perjantaina. Hänen mukaansa osapuolten kannat ovat vielä kaukana toisistaan.

– Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu lakkojen ja sulkujen jälkeen. Sopimukseen tässä kuitenkin pitäisi päästä. Lakot ja työsulut ovat harmillisia, mutta tämä on seurausta sille, että työnantajille ei ole liittokierroksella kelvannut se, että 24 tunnin talkootyöaika (kiky-tunnit) olisi yritetty ratkaista keskitetysti.

Teollisuusliitto haluaisi kiky-tunnit pois kaikilta aloiltaan ilman, että se vaikuttaisi palkankorotusprosenttiin. Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sovitteluista on toivottu liittokierroksen päänavaajaa, mutta osapuolilla on yhä kiistaa palkan suuruudesta.

– Meillä on ollut monta sopimusalaa sovitteluissa, mutta valitettavasti minkään osalta ei ole saatu neuvottelutulosta aikaiseksi. Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden kanssa on tekstiasioiden kanssa niin suuri mielipide-ero, että pöydissä palkankorotusmalleista ei ole edes päästy keskustelemaan, Aalto sanoo.

Maanantaina valtaisa lakkoaalto

Maanantaina alkavan jopa 100 000 työntekijän lakkoaallon piirissä on myös teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä puolustusministeriön työpaikkoja.

Teollisuusliiton lisäksi lakot koskevat Ammattiliitto Pron ja Ylempien toimihenkilöiden (YTN) alaisia työntekijöitä.

Sähköliitto aloitti neliviikkoiseksi kaavaillun lakkonsa jo torstaina. Lakossa on noin 1 000 sähköalan ammattilaista 12 Teknologiateollisuuden jäsenyrityksessä.

Rakennusliitto on kertonut tukilakostaan.

Työnantajien Teknologiateollisuuden mukaan lakkojen aiheuttamat tuotannon menetykset voidaan laskea sadoissa miljoonissa euroissa. Vaikutukset ovat suuret myös kansantaloudellisesti.

Pitkittyessään lakoista saattaa seurata kuluttajille näkyviä seurauksia muiden muassa joidenkin lääkkeiden saatavuuden heikentymisenä entisestään. Jatkuessaan lakko voisi vaikeuttaa myös esimerkiksi lämmitysöljyn jakelua.

Neuvottelut myös etenevät

Teollisuusliitto tiedotti perjantaina, että löytyy myös aloja, joiden neuvottelut jatkuvat normaalisti.

– Esimerkiksi kemian sektoriin kuuluvalla auto- ja konealalla neuvotteluissa on edistytty. Samoin teknologiasektoriin kuuluvalla pelti- ja teollisuuseristysalalla neuvottelut jatkuvat, Teollisuusliitto viestittää.

Neuvottelut ovat käynnissä myös tekstiilissä ja muodissa, tekstiilihuollossa, viestintäaloilla, taimitarha-alalla sekä lasitus-, rakennuslasitus ja lasinjalostusalalla.

Puutarha-alalla, maaseutuelinkeinoissa, turkistuotantoalalla ja viherrakennusalalla neuvotteluissa on pidetty avaustilaisuus.

"Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu lakkojen ja sulkujen jälkeen."

Riku Aalto Teollisuusliiton puheenjohtaja

Palkanmaksu keskeytyy

Metsäteollisuus asetti Teollisuusliittoon kuuluville mekaanisen metsätalouden työntekijöille työsulun, joka alkaa 12. joulukuuta ja päättyy 18. joulukuuta.

Työsulku tarkoittaa, että työnantajat estävät tietyn alan ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä pääsemästä työhön ja keskeyttävät heidän palkanmaksunsa.

Työsulku on Suomessa melko harvinainen toimenpide. Esimerkiksi Metsäteollisuus julisti paperiteollisuuden sopimusalalle työsulun toukokuussa 2005.

Nyt asetettu työsulku kohdistuu niihin jäsenyritysten työpaikkoihin, joihin Teollisuusliitto on ilmoittanut omasta lakostaan, eli Metsä Groupin, Pölkyn, Stora Enson, UPM:n ja Versowoodin tuotantolaitoksissa eri puolilla maata.

Yhteensä mukana on 32 sahaa ja vaneri-, viilu- ja liimapuutehdasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

Sahoilla ei kauppa ole käynyt toivottuun tahtiin ja puutavaraa on kertynyt varastoihin runsaasti. Niinpä työnantajapuoli asettamallaan työsululla katsoo saavansa varastoja pienemmäksi ja säästöjä palkkakuluista. Kovin kauaa ei työsulkuja kannata harrastaa, sillä aina tietty osa hyvistäkin työntekijöistä vaihtaa alaa pitkien seisokkien aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun työnantajapuoli ilmoittaa lakon maksavan niin ja niin paljon, se otetaan jumalansanana. Tahallaan sanovat reilusti yläkanttiin. Kun jälkeenpäin on tutkittu lakkojen vaikutuksia, niitä ei välttämättä edes erota normaalista vaihtelusta. Työsulun kustannuksista pitää myös mesota, kun aina vain syytetään ay-liikettä kalliiksi käyvistä lakoista.

Miksi työnantaja jurnuttaa nyt tyhjän takia? Kiky-sekoilut historiaan ja kohtuullinen palkankorotus työntekijöille. Kaikki voittavat. Työntekijät ovat talkoonsa jo tehneet. Nyt on voittoja käärivien, järkyttäviä osinkoja ja loputtomia valtionavustuksia saavien kapitalistien aika kustantaa vähän lihavasta lompakostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työsulkuja olisi yhtä paljon kun lakkoja niin siinä tapauksessa siitä pitäis keskustella. Tosin et ole tainnut oivaltaa että se työnantaja nimenomaan antaa tai on antamatta työtä. Ihan oikein siis työnantajapuolelta muistuttaa mistä se leipä tulee. Kokeile olla hetken ilman työnantajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitsisi tulla senttikään lisää palkkaa jos poliitikkojen verojen korotus intoilut saataisiin loppumaan. Ihan idioottihommaa että valtio nyhtää niin paljon lisää veroa että on pakko vaatia 5% lisää palkkaa. Poliitikkoja ja valtiota vastaan tässä pitäisi lakkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaako Rikua, että laskivat itse huonosti lakon ajankohdan? Jos olis aloittaneet marraskuun puolella ja jatkaneet joulukuussa ei työsululla olisi voinut hoitaa lomapäivien kertymistä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on säälittävää tuo ay-öyhöttäjien jatkuva itkeminen. Firmat menettää miljoonia ja kotona makoileva työntekijä yhden lomapäivän. No ay-jäärillähän asiat on aina huonosti. Näin itse ainakin koin kun aikoinaan vuosia samoissa pöydissä samalla puolella istuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti taitaa käydä niin, että ison ja mahtavan työnantajapuolen patu Riku Aalto aiheuttaa työttömyyttä ja palkkamenetyksiä ainakin huonommin kannattavilla sopimusaloilla. Tuhannet työntekijät toivoisivat tässä tilanteessa malttia, kun näyttää olevan maa sekaisin entisen ay-pääministerin kaatumisen jälkeenkin. Monikaan meistä ei kestä palkanmaksun katkeilua saatika korotusropojen mahdollista tuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajat kerjäävät ilmeisesti, että lakkojen jälkeen on sitten seuraavan vuoden "italialaiset lakot".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miten te enää lakkoilette kun ei tarjota työmahollisuuta miettikääpä tätä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdoton yhtälö tullut tienpäähän duunareille siirretty raippaveroja"Tänäpäivänä Eurouniossakin hyväksytään pakenemista veroparteisiin täyttä ymmärrystä vaille"Ei työväesto kapinoi ilman aihetta pitää miksi torpparit nousivat kapinaa 1918-luvulla,kun mikää rittänyt rikkaille,kirkoille-ja kunnille Suomessa eletään tätä aikaa mutta muka on nykyään kansainväliset sijoittajat Suomesta tullut siirtomaa tuotamme raaka-aineita..Ikävä kyllä"Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punaisella puolella oli torppareita vain alle 10 prosenttia. Eli se oli vain vähäisessä määrin torpparisota. Kaikki vasemmiston keskeiset vaatimukset oli jo hallituksessa hyväksytty. Siis kaikki. Silti sosialistien äärilaita aloitti kapinan. Se tapahtui bolsevisti Leninin käskystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hyvinvointi paranee heti kun ayn aiheuttamat lakot ja rajoitukset poistuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Systeemipelin säännöt ovat naurettavia. On pykälää sekä porrasta, joita voi hyväksikäyttää mielin määrin, kun on tarpeeksi kiero.

Yhtä hyvin voitaisiin määrätä lomien kertymisestä vaikka jokaista työtuntia kohti. Samoin voitaisiin säätää kaikki sosiaalituet portaattomiksi kaavoiksi, parametrein tuunattavaksi niin, ettei kannustinloukkuja ole eikä tule.

Lakien laatijat taitavat olla laskutaidottomia ja mielikuvituksettomia. Se mielikuvitus olisi tärkeää, kun porsaanreikiä tukkii.

No, kesällä voi ottaa ommoo lommoo, jos nyt kertymä jää vajaaksi. Pikkasen kun valittaa kipua vaikka ranteessa niin viikko irtoaa. Sitä saa mitä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakkoilkaa vaan, keväällä irtisanomisia luvassa. Ponssekin on jo siirtänyt tuotantoaan ulkomaille. Tämän siitä AY-liike saa aikaan omilla toimillaan. Liika ahneus kostautuu lopulta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay liikkeen verovapaat sijoitukset verolle ja samalle viivalle muiden kanssa, lakkokassat tyhjenee pian ja lakkoinnostus hiipuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kyllä elikeinoelämä rikkaat aiheuttavat sekasortoa työyhteisössä ikävä kyllä...Pitää kuutioida mielessä Suur-yritykset kikkaillee verosuunnittelulla-ja työsuluilla omistajille tuottoa"Suomi verokertymät jääneet vuosivarrella heikoksi Valtiovalta joutunut myymän kansallistavarallisuutta"kestävyysvaje jatkuu vuosikymmenestä toiseen ja laskun maksaa syntymättömät lapset ja lapsem lapset...kolmanneksi eiköhän kiitollisuusvelka Saksalle ja Ranskalle loputtavat katseet pitää kääntää maamme ongelmiin-ja epäkohtien poistamiseen ollemme historiassa valtavat uhraukset käyttäneet Itsenäisyyteen..Viha,katkeruus,-ja lasten tulevaisuus valuu hiekkaan Eurounion kumartelussa...Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikassa mikään ei tapahdu sattumalta, vaan on tarkoin suunniteltu. Suunniteltu rahvaan tappioksi. Yhteiskunta on muotoutumassa yhä selvemmin niihin joilla ei ole mitään, ja niihin joilla on kaikki. Ei edes "demokraattisessa" Suomessa missä jaetaan jopa puoluetukea. Oikeuden käynnitkin alkavat muistuttaa yhä enempi siionistien harjoittamaa kabbalistista ajatusta, missä totuus ei kelpaa toditeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image