Kotimaa

Lakimiehen lupa toimia oikeudessa voidaan peruuttaa epä­re­hel­li­syy­den takia – lupia peruutetaan kuitenkin melko harvoin

Timo Räty on toiminut oikeudenkäynneissä avustajana. Lupa toimia oikeudessa voidaan peruuttaa, jos oikeudenkäyntiavustajalautakunta niin päättää. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 13.6.2018 15:32
Ulla Jäske

Keskiviikkoaamuna tuomion saanut Timo Räty on toiminut avustajana oikeudenkäynneissä.

Keskiviikkoaamuna tuomion työsyrjinnästä saanut entinen AKT:n puheenjohtaja Timo Räty on toiminut muun muassa avustajana oikeudenkäynneissä saatuaan potkut puheenjohtajan pestistä. Räty on ammatiltaan lakimies.

Oikeudenkäyntiavustajan lupa voidaan peruuttaa, mikäli hän ei jostain syystä enää täytä laissa määriteltyjä kelpoisuusedellytyksiä. Niitä ovat esimerkiksi rehellisyys ja sopivuus tehtävään.

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta myöntää luvan toimia oikeudenkäyntiavustajana tai -asiamiehenä käräjillä. Se voi myös peruuttaa luvan tarpeen vaatiessa.

– Luvan peruuttamisia rikostuomioiden perusteella on tehty lautakunnan viisivuotisen olemassaolon aikana vähän verrattuna siihen, kuinka paljon oikeudessa on avustavia lakimiehiä, oikeudenkäyntiavustajalautakunnan puheenjohtaja, hovioikeuden presidentti Marianne Wagner-Prenner Rovaniemen hovioikeudesta kertoo.

Peruuttamisia on lautakunnan toiminta-aikana tehty neljä. Wagner-Prennerin mukaan vireillä on muutama.

Asianomaista täytyy kuulla

Rehellisyys määritellään laissa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, ettei hakijaa ole lainvoimaisesti viiden viimeisen vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen tai sakkorangaistukseen rikoksesta, joka osoittaa henkilön olevan sopimaton avustajan tehtävään.

Wagner-Prenner korostaa, että ennen kuin kenenkään lupa peruutetaan, täytyy asianomaista kuulla pyytämällä lausunto. Lisäksi hänellä on mahdollisuus tulla henkilökohtaisesti kuulluksi.

Luvan menettäminen tarkoittaa sitä, ettei lakimies voi osallistua oikeudenkäynteihin, mutta hän voi jatkaa edelleen lakimiehen muissa tehtävissä tai vaikkapa johtaa omaa lakitoimistoa.

Wagner-Prennerin usko lakimiesten rehellisyyteen ei tapauksen takia horju.

– Lakimiehet ovat rehellistä porukkaa, mutta aina joukkoon mahtuu yksittäisiä lakia rikkovia henkilöitä, Wagner-Prenner summaa.

Sopimaton henkilö

Rehellinen pitää olla

Lupa oikeudenkäyntiasiamiehenä ja -avustajana toimimiseen myönnetään toistaiseksi henkilölle

1) joka on suorittanut Suomessa oikeustieteen muun ylemmän korkeakoulututkinnon kuin kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinnon taikka ulkomailla vastaavan oikeustieteen tutkinnon, joka on tunnustettu Suomessa sen mukaan kuin erikseen säädetään;

2) joka on saavuttanut riittävän perehtyneisyyden oikeudenkäyntiasiamiehen ja -avustajan tehtävään;

3) joka on rehellinen  ja joka ei ole ilmeisen sopimaton  oikeudenkäyntiasiamiehen ja -avustajan tehtävään; sekä

4) joka ei ole konkurssissa ja jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu.

Sopimaton henkilö

Lain mukaan rehellinen ei ole henkilö, joka on lainvoiman saaneella tuomiolla viiden viimeisen vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen tai kolmen viimeisen vuoden aikana sakkorangaistukseen rikoksesta, joka  osoittaa  henkilön  olevan  sopimaton toimimaan  oikeudenkäyntiasiamiehenä ja -avustajana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei nuo kyllä rehellisiä ole. Yhdenkin piti sanojensa mukaan valmistus tuomariksi Lapin Korkeakoulusta. Sitten oli hänen kohdallaan valmistuneissa:notaari!
Että siinä se rehellisyys tuyli esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsä mummojen kuulopuhetta.
Tuomari on virka ei oppiarvo.
Oikeustieteen maisterista käytetään puhekielessä (väärin) nimitystä tuomari.
Varatuomariksi voi "valmistua" vain oikeuslaitoksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sitä kyllä ole kummosia rehellisyysvaatimuksia perinteisesti pidetty lakimiehillekkään. Samanlaista soopaa kuin lehtimiesten journalistinen etiikka jne soopa. Kuulostaa hienolta, mutta käytäntö on jotain ihan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image