Kotimaa

Lail­li­suus­val­vo­ja: Poliisi salannut te­leur­kin­to­jaan

Kotimaa 23.1.2012 15:19
STT

Poliisi on jättänyt ilmoittamatta kymmeniä televalvontatapauksia, kertoo apulaisoikeusasiamiehen selvitys. Salaista tiedonhankintaa on jätetty ilmoittamatta sekä epäillyille että sisäasiainministeriölle.

Pakkokeinolaki mahdollistaa poliisin salaisen tiedonhankinnan vakavien rikosten selvittämiseksi. Telepakkokeinot voivat tarkoittaa muun muassa puhelimen kuuntelemista sekä viestiliikenteen tarkkailua.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja painottaa kuitenkin, että epäillyn tulee jälkikäteen saada tieto siitä, että hänen puhelinliikennettään on tarkkailtu. Täysi salaaminen on perusteltua vain poikkeustapauksissa.

Esimerkiksi vuonna 2008 telepakkokeinojen käytöstä jätettiin ilmoittamatta epäillyille 35 tapauksessa ja ilmoittamista lykättiin 79 tapauksessa. Ministeriölle poliisi raportoi kuitenkin vain kymmenen lykkäystä ja vielä vähemmän ilmoittamatta jättämisiä.

Poliisihallitus selvitti asiaa apulaisoikeusasiamiehen toimeksiannosta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Ällistyttävää, että silti Suomesta löytyy näitä ihmisiä joiden mielestä tämä on ihan OK, sillä rehellisillä ihmisillä ei ole mitään salattavaa. Eihän poliisillakaan nyt pitäisi olla mitään salattavaa, jos juttu on jo tutkittu? Vai onko sittenkään? Ovatko kuunnelut puhelut olleet kenties toisinajattelijoiden puheluita? Kun poliisin toiminta ei edes nykyisellään ole läpinäkyvää, kuinka sille voidaan antaa lisää valtuuksia nimenomaan koskien ihmisten kyttäystä ja urkintaa. Kyllä rikokset on selvitetty ennenkin hyvällä prosentilla. Eikö tärkempää olisi palkata lisää väkeä kentälle, jolloin rikoksiin voitaisiin puuttua paremmin. Rahaa on laittaa satoja tuhansia kaiken maailman automaattisiin liikennekameravalvontajärjestelmiin, mutta poliisien määrä vähenee koko ajan. Näitä erinäisiä pakkokeinoja ajetaan sillä verukkeella, että rikoksia ei saataisi muuten ratkaistua, mutta jo nyt Suomessa kansaa valvotaan todella paljon ja silti rikoksia tapahtuu. Toivon, että jokainen muistaa lopuksi, miksi saksalaiset saivat niin hyvin selville eri euroopan maiden kansalaisten juutalaiset taustat. Kyllä vastaus on erilaiset rekisterit. En tarkoita, että Suomen nykyinen hallinto olisi diktatuuri siinä, missä Natsi-Saksa, mutta muistakaa, että joka maassa on armeija. Ellei oma, niin vieras. Suomen kyttäysjärjestelmä sormenjälkirekistereineen on kuin rakennettu diktatuuria varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä salattavaa poliisilla on jos kuuntelu on ollut turhaa? Miksei sitä haluta kertoa jos kerran mitään salattavaa poliisilla ole? Rehellisellä virkamiehellä ei pitäisi olla mitään salattavaa jos epäily ja kuuntelu on ollut aiheetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikollisuuden ehkäisemiseksi on tehtävä kaikki voitava. Parempi, että teleurkintaa tekee viranomaiset, kuin rikolliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö " laillisuusvalvojalla " ole mitään järkevää tekemistä, kun kyttää mahdollisimman tehokasta rikoksien ehkäisemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi on selvittänyt oman toimintansa perusteet! Kun USA:ssa poliisiautossa on teksti, "suojelua ja palvelua", niin Suomessa kertovat ihan suoraan "Välistävetäjä vie kaikilta"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustuslaitoksen pitää antaa valtuudet lakien muodossa. Itsekin kannatan järkevää rikollisuuden torjuntaa, mutta laiton toiminta on silti laitonta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tälle porukalle pitäisi antaa pääsy passirekisteriin ja muutenkin laajemmat ja viralliset oikeudet pitää kyyläysrekisteriä minne voi sitten naapuritkin ilmoitella epäilyttävistä liikkeistä ja poliittisesti epäkorrekteista puheista. Tervetuloa vaan tänne Pohjois-DDR:ään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yll?ttyik? joku? Poliisivaltiossa ollaan eik? muuksi muutu ennen kapinaa. Poliisi tuomitsee lehdist?n kautta, vaikka oikeuden pit?isi hoitaa tuomitseminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitän teleurkintaa harjoitetun jo 1980 -luvulla mm. Oulussa. Näyttöä ei ole, mutta kokemusta on ja jopa eräs viranomaistaho asian paljasti. Älä koskaan kerro puhelimessa mitään sellaisia, mitä et halua yhdenkään ulkopuolisen kuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tämä jäävuoren huippu?? ja paljonko on vielä salattun joita ei ole tullut vielä esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikä lakiesitys se on tulossa eduskuntaan keväällä toisenkerran? jotenki alkaa tuntua että mielestäni niitä oikeuksia on jo nyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin asia painettaneen villaisella, koska eihän poliisi voi tehdä mitään väärää. Koko ajan mennään siihen suuntaan, että poliisi saa tehdä mitä haluaa koska rehellisellä kansalaisella ei ole mitään salattavaa. Kotietsintöjä tehdään aavistuksen perusteella jne. ilman mitään todellista todistetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi poliisin pitää kertoa lainvalvontoimensa? Mikis poliisin työtä yleensä jarrutetaan, esim. tuotakin kuuntelua kuten myös soluttautumista ym. heidän tulisi voida tehdä nykyistä helpommin ennen kuin rikollisuus Suomessakin räjähtää käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

117
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
89
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
60
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
52
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
32
Oululaisyhtiö Suomen Hoivatilat jatkoi rajua kasvua – operatiivinen tulos kasvoi 41 prosenttia
31
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
31
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illalla maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi tulen äänestämään Keskustaa?

Likapyykin pesu alka heti vaalien jälkeen, kun tulos tai ulos on ULOS. Tämänaamuisiessa HS:n kannatuskyselyssä kepun k... Lue lisää...
SMP(b)

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image