Kotimaa

Lä­hes­ty­mis­kiel­to voi toimia vakavana herätyksenä, mutta sitä rikotaan usein - Porvoossa surmatun lapsen äiti oli hakenut kieltoa

Aina lähestymiskielto ei häirintää lopeta, sillä poliisi kirjaa niiden rikkomuksia vuosittain satoja. Viime vuonna rikkomuksia kirjattiin 1 064. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 14.11.2017 18:07
Ossi Rajala

Lähestymiskieltoja käytetään usein sellaisissa tapauksissa, joissa puoliso, entinen puoliso tai asuinkumppani häiritsee elämää esimerkiksi toistuvin yhteydenotoin tai vierailuyrityksin.

Vakavammissa tapauksissa kyse on riidoista, jotka ovat vaarassa kärjistyä väkivallaksi.

- Joissakin tapauksissa lähestymiskielloilla suojellaan iäkkäitä ihmisiä heidän aikuisten lastensa häirinnältä. Lähestymiskielto voi olla hyvin tehokas heräte, joka panee häiriötä aiheuttaneen henkilön todella miettimään toimintaansa, kertoo poliisitarkastaja Pekka Heikkinen poliisihallituksesta.

Lähestymiskieltoja on kahtena viime vuonna asetettu noin 1 600-1 700 kappaletta. Tänä vuonna määrä on toistaiseksi reilu 1 300 kappaletta.

Aina lähestymiskielto ei häirintää lopeta, sillä niiden rikkomuksia kirjataan vuosittain satoja. Viime vuonna rikkomuksia kirjattiin 1 064.

- Rikkomuksia voidaan kirjata useampia samaan kieltoon liittyen. Jos on esimerkiksi kielletty menemästä esimerkiksi suojellun henkilön työpaikalle tai kotiin, vierailuista näissä paikoissa tulee yhtä monta rikkomuksia kuin vieriluja on. Rikkomuksiin liittyy usein päihde- tai mielenterveysongelmia tai muita ihmiseloon liittyviä ongelmia, Heikkinen kertoo.

Lähestymiskiellon rikkominen on rangaistavaa. Rangaistus on sakkoa tai enintään yksi vuosi vankeutta. Poliisi valvoo kieltoja ja voi esimerkiksi ottaa kiellon rikkojan säilöön kuulusteluja varten.

Pahimmissa tapauksissa lähestymiskielto ei ole pystynyt ehkäisemään väkivaltaisia rikoksia.

- Sitäkin kuulee, että lähestymiskiellon saajia pitäisi ottaa kiinni ja panna lukkojen taakse. Vapauteen kohdistuvat pakkokeinot vaativat kuitenkin vahvoja perusteita. Pelkkä riitely ja uhkailu ei siihen välttämättä riitä, Heikkinen toteaa.

STT:n tietojen mukaan Porvoossa maanantaina puukotetun lapsen äiti haki miehelle lähestymiskieltoa myös surmapaikan liepeille.

Lähestymiskieltoa voi pyytää kuka tahansa, joka perustellusti tuntee itsensä toisen uhkaamaksi tai häiritsemäksi.

Myös syyttäjä-, poliisi- ja sosiaaliviranomainen voi hakea kiellon määräämistä, jos uhattu henkilö ei itse uskalla tai pysty sitä tekemään.

Lähestymiskieltoa haetaan joko poliisilta tai suoraan käräjäoikeudelta, kirjallisesti tai suullisesti. Lähestymiskielto on voimassa käräjäoikeuden määräämän ajan, enintään kuitenkin vuoden, mutta tarvittaessa kieltoa voidaan jatkaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Laki lähestymiskiellosta on hyvä huono esimerkki vasemmistohenkisen oikeusministeriön katsantokannoista. Laki ei ole edes sen laatimiseen käytetyn paperin arvoinen. Ehkä lastensuojelu, kaikki työntekijät ja muu siihen liittyvä organisaatio kokonaisuutena pitää siirtää kuntien sosiaalitoimesta osaksi poliisiorganisaatiota. Sehän sopii erittäin hyvin osaksi poliisin ennalta estävää työtä. Poliisien tueksi voidaan palkata työsuhteisiin riittävästi alan erikoisosaajia, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja lääkäreitä. Todennäköisesti lastensuojelu saataisiin toimimaan reaaliajassa, koska Poliisi on aina ensimmäisenä paikalla. Poliisit näkevät tapahtumat sellaisina kuin ne tapahtuvat, ja poliisi tietää perheiden todellisen tilanteen ja lasten akuutin avuntarpeen. Samoin lähestymiskielto- ja perheväkivalta tapaukset, niistä tehdyt rikosilmoitukset tutkitaan ja hoidetaan poliisin toimesta, eli itse pääasian hoidossa sosiaalityöntekijöillä on nykyään vain pieni sivurooli. Tällaisesta valtion ja kuntien organisaatioiden nykyaikaistamisesta / kehittämisestä ei aiheutuisi kunnille uusia palkkaus tai infrakustannuksia, päinvastoin, ja uudistus olisi helppo ympätä tulevan Sote-uudistuksen kylkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaalaiset pitää tuollaisia lähestymiskieltoja pilkkanaan, koska sen rikkomisesta ei seuraa juuri mitään sanktioita. Myös koko suomalaista oikeuslaitosta pidetään pilkkana, koska se ei enää vastaa muuttuneita olosuhteita. Enää ei eletä lintukodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähestymiskielto on aivan liian raskas prosessi hakea, valmiiksi jo vaikeassa elämäntilanteessa. Ikävä kyllä myös ihan turha. Mahdotonta valvoa ja rangaistukset sitä mitä ovat. Jälkikäteen sen perusteella voidaan vain todeta, että uhri osasi odottaa jotain pahaa tapahtuvan, tämän lähestymiskieltoon tuomitun ihmisen toimesta. Jos taas lähestymiskieltoa ei ole ollut, tapahtuma on ollut kaikille yllättävä. Siinäpä sen merkitys yksinkertaistettuna.

Yhteiskunta hylkää hädässä olevan ihmisen tällaisissa tapauksissa. Uhri syyllistetään. Ensimmäiseksi voitaisiin alkaa uskomaan näiden lähestymiskieltoa hakevien ihmisten hätää ja huolta, yksinkertaistaa hakuprosessia ja miettiä miten lähestymiskiellon valvonta ja uhrin suojelu onnistuisi paremmin. Lähestymiskieltoa rikkovia pitäisi rangaista välittömästi. Olisiko yhteiskunnan tarjoama suojelu- ja vartiointipalvelu yksi vaihtoehto ratkaista tällaisia vaikeita tilanteita, joissa kukaan muu valvova viranomainen ei pysty auttamaan lähestymiskiellosta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On epätodennäköistä, että on ollut montakaan sellaista tapausta, joissa lähestymiskielto on "herätellyt" vainoajaa. Vainoajat eli hyvinkin agressiiviset henkilöt ovat lähes poikkeuksetta joko persoonallisuushäiriöisiä taikka kasvatettu sellaiseen kulttuuriin, jossa väkivalta "omaisuutta" eli lasta ja naista ja keittiön pöytää kohtaan on yhtä hyväksyttyä. Lisäksi tämän tehottomaksi osoittautuneen toimenpiteen voimaanastumisen saattamiseksi kulutettu aika on järkyttävän pitkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras lähestymiskielto on pistää henkilö neljän seinän sisään. Ainoa toimiva itse asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lähestymiskiellon saanut saa tehdä mitä haluaa ilman, että hänen tarvitsee "pelätä" pakkokeinoja? Uhri sen sijaan saa kärsiä yksin ja ottaa uhkailut vastaan. Pakkokeinot ovat jo myöhässä, jos uhkaukset ovat jo toteutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

93
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
42
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image