Kotimaa

Lähes parituhatta saa­me­lais­las­ta vailla saamen opetusta – tilanteeseen etsitään ratkaisua

Saamenkielistä varhaiskasvatusta on tarjolla saamelaisalueen lisäksi Rovaniemellä, Oulussa ja Helsingissä. Rovaniemen kielipesän lapset harjoittelivat Stállodánsa-laulua tiistaina juhlittavaa kansallispäivää varten. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 6.2.2018 6:00
Tiia Haapakangas

Tänä keväänä tehdään valtakunnallinen selvitys saamen opetuksen tarpeesta. Tavoitteena on tarjota etäopetusta, jotta saamelaislapset voisivat saada oman kielen opetusta asuinpaikasta riippumatta.

Suomen saamelaislapsista ja -nuorista jopa 70 prosenttia asuu muualla kuin saamelaisalueella eli pohjoisimmassa Lapissa.

Näin arvioi Saamelaiskäräjät, joka vastaa saamelaisten kulttuuri-itsehallinnosta Suomessa.

Saamelaisalueella saamen kielen asema kouluissa on turvattu, mutta muualla tilanne on suorastaan huono. Kielen oppiminen on pitkälti perheen varassa.

– Ilman muuta opetusta on liian vähän, sanoo Saamelaiskäräjien koulutussihteeri Ulla Aikio-Puoskari.

Opetuksen saaminen riippuu siitä, mitä kunnat ovat valmiita tarjoamaan. Laki velvoittaa vain saamelaisten kotiseutualueen kuntia eli Enontekiötä, Utsjokea, Inaria ja Sodankylää.

Muille kunnille on tarjolla velvoitteen sijaan porkkanaa. Opetushallitukselta voi saada valtionavustuksena 21 euroa tunnilta, mutta Ulla Aikio-Puoskarin mukaan se ei kata likimainkaan kuluja.

– Tilanne on ollut todella sekava, ja siksi olemme ministeriöltä vuosikausia vaatineet, että asia pitäisi saada järjestykseen. Monissa kaupungeissa lähiopetusta on järjestetty satunnaisesti sen mukaan, mistä koulusta on sattunut löytymään opettaja.

Saamelaisten näkökulmasta asia on tärkeä. Alle 18-vuotiaita saamelaislapsia asuu saamelaisalueen ulkopuolella vajaat parituhatta. Kaksi vuotta sitten tehdyssä selvityksessä heistä saamen opetusta sai vain vajaat sata.

– Onhan se kielten tulevaisuuden kannalta todella huolestuttavaa, että paristatuhannesta lapsesta vain alle sata on saanut edes sitä vähäistä opetusta, Aikio-Puoskari sanoo.

Tiistaina 6. helmikuuta juhlitaan saamelaisten kansallispäivää.

Opetuksen tarpeesta tekeillä jättiselvitys

Tilanteeseen on lähdetty hakemaan valtakunnallista ratkaisua. Saamelaiskäräjät ja Opetushallitus pyrkivät kartoittamaan saamen kielen opetuksen tarpeen koko maassa.

Tulossa on pilottihanke, jossa kehitetään opetusta, jota lapset ja nuoret voisivat saada riippumatta siitä, missä asuvat. Tarkoitus olisi tarjota jo ensi syksystä alkaen etäopetusta kaksi tuntia viikossa.

Tähän saakka opetusjärjestelyt ovat olleet eri puolilla maata varsin kirjavia, ja pahimmillaan opetus on voinut loppua kesken vuoden.

Rovaniemellä vanhemmatkin ovat olleet hyvin ärtyneitä tilanteeseen. Viime talvena opettajaa ei saatu lainkaan.

– Opettajaa on haettu niin huonoilla ehdoilla, muutamalla viikkotunnilla, että eihän sellaiseen löydy tekijää, Aikio-Puoskari sanoo.

Täksi talveksi tilanne muuttui, kun kaupunki palkkasi määräaikaisen, kokoaikaisen opettaja-hanketyöntekijän, joka opetuksen ohella tekee suunnitelmaa kaksikielisen opetuksen järjestämiseksi.

Mallia voidaan ottaa pian Helsingistä, jossa on päätetty aloittaa ensi syksynä osin kaksikielinen perusopetus, jossa siis tarjotaan opetusta sekä suomeksi että saameksi.

Oulu käy hyvästä esimerkistä

Hyvänä esimerkkinä Aikio-Puoskari mainitsee Oulun, missä saamen opetus on käytännössä vakiintunut, vaikka pysyvää rahoitusta ei olekaan. Opetus on keskitetty yhdelle koululle, ja kaupungissa on oma vastuuhenkilö saamen opetukseen.

Vireillä olevalla hankkeella tavoitellaan sitä, että saamen kielen opetuksen järjestäminen olisi kunnille nykyistä helpompaa. Nykytilanteesta Aikio-Puoskari toteaa, että vaikka opetuksen järjestäminen ei ole kunnille lakisääteistä, kyseessä on pikemminkin moraalinen velvollisuus kuin vapaaehtoinen hyvän tahdon ele.

Usein opetusta suorastaan vaaditaan.

– Paine (opetuksen järjestämiseen) on kasvanut kovasti, Aikio-Puoskari sanoo.

Niitä perheitä, jotka toivovat omalle lapselleen saamenopetusta, Aikio-Puoskari suosittaa ottamaan yhteyttä rehtoriin. Rehtori voi puolestaan kysyä neuvoa saamelaiskäräjiltä.

Saamea opiskellaan kouluissa eri puolilla Suomea

Lukuvuonna 2015–2016 saamen kielen opetusta järjestettiin 17 kunnassa tai kaupungissa.

Espoo: 5 lähiopetuksessa

Kemi: 1 etäopetuksessa

Helsinki: 4 lähiopetuksessa ja 1 etäopetuksessa

Janakkala: 2 etäopetuksessa

Joensuu: 1 etäopetuksessa

Jyväskylä: 3 lähiopetuksessa

Oulu: 23 lähiopetuksessa ja 11 etäopetuksessa

Rovaniemi: 16 lähiopetuksessa ja 11 etäopetuksessa

Salla: 1 etäopetuksessa

Sievi: 1 etäopetuksessa

Tampere: 5 lähiopetuksessa ja 1 etäopetuksessa

Tornio: 2 etäopetuksessa

Vantaa: 5 lähiopetuksessa

Suurin osa opetuksesta on pohjoissaamea vieraana kielenä peruskoulussa. Myös koltansaamea ja inarinsaamea opiskellaan.

Saamelaiskäräjien mukaan vuosittainen vaihtelu opetuksessa on todella suurta.

Saamelaisten kotiseutualueella eli Enontekiöllä, Inarissa, Utsjoella ja Sodankylässä on sekä saamen kielen että saamenkielistä opetusta. Niitä rahoittaa pääosin valtio.

Saamenkielistä päivähoitoa tai kielikylpypäivähoitoa tarjoavia kielipesiä on saamelaisalueen lisäksi Sodankylän kirkonkylällä, Rovaniemellä, Oulussa ja Helsingissä.

Lähde: Saamelaiskäräjät. Opetuksen tuorein tilasto on lukuvuodelta 2015–2016. Päivähoidon tiedot ovat vuodelta 2018.

MAINOS

Kommentoi

Oiva tilaisuus saamenkielentaitoisille ottaa vapaaehtoistoiminta haltuun ja varmistaa kilellinen kultuurinsa säilyminen.
Ei tätäkään voi kaataa muiden niskaan - kun kukaan ei pyri estämään hyvää toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamelaisten oikeus oman kielen käyttämiseen saamelaisalueilla on turvattu perustuslaissa. Muualla Suomessa opetuksen järjestäminen (2 tuntia viikossa) jää kuntien päätöksistä riippuvaiseksi. Etäopetuksen kehittäminen laajentaisi opetuksesta osalliseksi pääsemistä, silloinkun kontaktiopetuksen katsotaan tulevan liian kalliiksi.

Saamenkielen opetuksen turvaamista karsastaville tiedoksi, että Opetusshallituksen mukaan maamme peruskouluissa annetaan maahanmuuttajille oman äidinkielen opetusta noin 50 eri kielessä. Tässä valossa olisi kohtuullista, että myös saamenkielisten lapset saisivat oikeutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamelaisia on noin 6000 henkilöä. Käytännössä on ihan mahdoton järjestää kielenopetusta uusien asuinpaikkojen sijaitessa ympäri Suomea. Koti onkin se paras opetuspaikka ja omat vanhemmat opettajina. Saamen kielen taitoa pidetään yllä lähinnä kulttuurisiteiden vuoksi ei niinkään, että maassa sitä tarvittaisiin toimeentuloon kuten ruotsinkielen taitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen opetus on tehtävä omalla rahalla ei veronmaksajien rahoilla.
Saamen kieli kun ei ole virallinen kieli Suomessa, vaan se on saanut virallisen kielen aseman ainostaan Enontekiön, Inarin, Utsjoen sekä Sodankylän pohjoisosissa.
Samediggi voi kerätä varat saamelaisilta veronmuodossa jolla opetuskulut katetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että kun koko Suomi pakotetaan oppimaan vähemmistökieltä verovaroin, niin kuitenkin näiden parintuhannen Suomalaisen pitäisi opiskella heidän omaa, Suomen alkuperäiskieliin kuuluvaa kieltä, omalla kustannuksella? Mahtavaa logiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinasin juuri heittää saman kommentin. kyllä näitä järjen jättiläisiä aina jostakin kolosta nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä mitään meinaa, vaan tiedän.Katsos kun saamen kieli ei ole Suomen virallinen kieli, niin kuin ruotsin kieli on ja tästä syystä ruotsin kieltä opetetaan verovaroin toimivissa kouluissa.
Eikö ollutkin erittäin yksinkertaista ymmärtää tämä mahtava logiikka, eikö ollutkin?
Ei siitä mitään tule, jos aletaan vaatimaan kaikkia mahdollisia muka kieliä opetettavaksi verovaroin ja kun saamen kilei ei edelleenkään ole Suomen virallinen kieli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

124
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
118
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
86
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
47
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
38
AC Oululle uusi suuromistaja
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image