Kotimaa

Lahden kaupungin bitcoin-koneiden siivous jatkuu - bitcoineja louhineiden koneiden puhdistus vie vielä päiviä

Kotimaa 12.2.2018 10:36 | Päivitetty 12.2.2018 13:08
STT

Lahden kaupungin tietojärjestelmien puhdistus jatkuu edelleen. Kaupungin kaikki tietokoneet oli viime viikolla pantu louhimaan virtuaalivaluutta bitcoinia. Haittaohjelma on nyt tunnistettu ja pysäytetty. Puhdistus jatkuu ainakin kahdesta kolmeen päivään.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan häiriö aiheuttaa edelleen merkittäviä ongelmia terveysasemien ja hammashoitoloiden toimintaan. Akuutisti sairastuneita ja kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita pyydetään ottamaan yhteys Terveysneuvoon ja tarvittaessa Akuutti24:ään ensin puhelimitse.

Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan Lahden terveysasemilla ja hammashoitoloissa, mutta häiriön vuoksi kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei välttämättä pystytä käynnillä hoitamaan. Sähköiset reseptit eivät toimi, ja reseptien sähköisessä uusimisessakin on vaikeuksia.

Myös sosiaalipalveluissa katkos aiheuttaa edelleen viivästymisiä sosiaalihuollon maksuissa ja hidastaa asiakaspalvelua. Samoin kirjastojen Lastukirjastot-palvelu on yhä pois käytöstä. Kirjoja voi lainata ja palauttaa, mutta varauksia ja maksuja voi tehdä vasta, kun toiminta normalisoituu.

Asioita on pystytty helpottamaan muun muassa toimittamalla turvallisia koneita Lahden verkon alueella oleviin toimipisteisiin. Tietoyhteyksiä näiden toimipisteiden ja muun hyvinvointiyhtymän välillä ei voida avata, ennen kuin ne on varmistettu turvalliseksi.

Puhdistus voi viedä vielä päiviä

- Viikonlopun aikana saimme työasemista puhdistettua 66 prosenttia. Jos tämän hetken tieto haittaohjelman käyttäytymisestä ei muutu, voimme 2-3 päivän aikana päästä aika hyvään tilanteeseen, kertoo kaupungille tietopalveluita toimittavan Provincian liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen.

- Terveyskeskuksien yhteydet on katkaistu, ja ne ovat edelleen poikki niin kauan kun on todettu, että ympäristöt ovat puhtaat. Siihen on kuitenkin nyt varamekanismit joilla toimia, ja potilastietopuolella toiminta on aivan normaalia. Terveyskeskuksissa on häiriöitä, mutta siellä on korvaavia toimintamalleja rakennettu ja rakennetaan, Tuovinen kertoi STT:lle.

Tuovinen ei lähde arvioimaan, kuinka kauan järjestelmän lopullinen siivoaminen vie aikaa, "koska järjestelmien putsaukset ovat epävarmoja ajoittaa tarkasti".

Haittaohjelma ei ole tuhonnut järjestelmiä tai niiden sisältämiä tietoja. Järjestelmiin pääsy ja niiden käyttö on toistaiseksi estetty.

Lahden kaupungin verkossa on noin 2 400 puhdistettavaa konetta. Työasemille päivitetään haittaohjelmanpoistotyökalu ja virustutkat. Toimenpiteet tehdään myös konserniyhtiöiden koneille. Yhteyksiä ei palauteta kunnes haittaohjelmasta on päästy eroon.

Tietojärjestelmien juntturan takana on WannaMine-haittaohjelma. Siitä, miten haittaohjelma on päätynyt Lahden kaupungin koneisiin, ei vielä ole tietoa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image