Kotimaa

Lab­ra­do­rin­nou­ta­ja on yhä Suomen ykköskoira – katso lista kymmenestä suo­si­tuim­mas­ta rodusta

Saksanpaimekoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 23.1.2020 9:46
Antti Karvonen

Labradorinnoutaja on edelleen Suomen suosituin koirarotu, käy ilmi Suomen Kennelliiton tiedotteesta. 

Rotu rikkoi viime vuonna oman rekisteröintiennätyksensä. Yhteensä labradorinnoutajia rekisteröitiin 2307, joka on 112 koiraa enemmän kuin toissa vuonna.

Rotu nousi suosituimmaksi ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja on sen jälkeen pitänyt ykkössijaa.

– Labradorinnoutaja on kaikkialla yksi suosituimmista roduista. Ne ovat sopivan kokoisia, mukavaluonteisia ja suhteellisen helppohoitoisia, kertoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen tiedotteessa.

Suomen kakkosroduksi kiilasi toissa vuonna kolmatta sijaa pitänyt jämtlanninpystykorva, joita rekisteröitiin yhteensä 1424. Saksanpaimenkoira oli kolmas 1259 rekisteröinnillä. 

Kymmenen suosituimman rodun listalla ei ole toissa vuoteen nähden yhtään uutta rotua, mutta sijoitukset vaihtelevat. Kultainennoutaja nousi yhden sijan viidennestä neljänneksi ja shetlanninlammaskoira paransi sijoitustaan seitsemännestä kuudeksi. 

Suomenlapinkoira on listalla suurin putoaja: sen rekisteröintimäärät laskivat viime vuonna 240 koiralla. Toissa vuonna se oli toiseksi suosituin rotu, nyt viidenneksi.

Viidestä kotimaisesta rodusta suurin osa mahtuu kymmenen suosituimman joukkoon. Suomenajokoira oli seitsemäs (1046) ja karjalankarhukoira kymmenes (758). Kansalliskoira suomenpystykorva oli sijalla 12. (660) ja lapinporokoira sijalla 45. (278).

– Kärkikymmenikössä suurin huolenaihe on suomenajokoira. Sen suosio on laskenut kymmenessä vuodessa puoleen ja 30 vuodessa neljännekseen entisestä lukemasta, Lehkonen sanoo.

Pystykorvat ja alkukantaiset koirat ykkösenä

Koirarodut jaetaan kymmeneen eri roturyhmään käyttötarkoituksen ja ominaisuuksien perusteella. Näistä ryhmistä suosituin viime vuonna oli pystykorvat ja alkukantaiset koirat, joita rekisteröitiin yhteensä 9850 koiraa.

Toiseksi suurin roturyhmä oli seurakoirat 6939 rekisteröinnillä. Nämä pysyivät samoina kuin vuonna 2018, joskin molempien rekisteröintimäärät laskivat hieman.

Kolmanneksi suurin ryhmä oli noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat 6411 rekisteröinnillä. Pienin roturyhmä oli vinttikoirat 736 koiralla.

Kaiken kaikkiaan viime vuonna rekisteröitiin 45111 koiraa. Määrä on laskenut vuodesta 2018, jolloin rekisteröitiin 45704 koiraa.

Koirien rekisteröinti ja tunnistusmerkintä on Kennelliiton mukaan tärkeää siksi, että sen jälkeen koira on yksilöitävissä ja sen tiedot pystytään yhdistämään omistajan tietoihin. Jos koira katoaa, tunnistusmerkitty ja rekisteröity koira voi palautua kotiin parhaimmillaan heti löydettäessä.

Rekisteröinti helpottaa myös eläintautien torjuntaa, eläinten hyvinvoinnin valvontaa ja ongelmatapauksiin puuttumista. Se auttaa myös pentutehtailun torjumisessa, sillä sen avulla voidaan seurata nartulla teetettyjen pentueiden määrää.

Suosituimmat rodut vuonna 2019

Suluissa rotujen sijoitus ja rekisteröintimäärä vuodelta 2018.

1. (1) labradorinnoutaja 2307 (2195)

2. (3) jämtlanninpystykorva 1424 (1394)

3. (4) saksanpaimenkoira 1259 (1210)

4. (5) kultainennoutaja 1227 (1174 )

5. (2) suomenlapinkoira 1224 (1464)

6. (7) shetlanninlammaskoira 1071 (1015)

7. (6) suomenajokoira 1046 (1151 )

8. (10) jackrussellinterrieri 864 (826)

9. (9) harmaa norjanhirvikoira 802 (846)

10. (8) karjalankarhukoira 758 (900)

MAINOS

Kommentoi

Sheltti kutosena, noussu pykälän. :)
Koira on upea kaveri, ja ennenkaikkea perheenjäsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perheenjäsen? Perhekäsityskin on laajentunut aika lailla, mutta kukin taaplaa tyylillään ja perheenjäsenillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se lemmikki on vaan perheenjäsen. Se voi jollekin olla erittäin hankala vaan ymmärtää mutta ei voi mitään jos ei tietoa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koira on ympäristö ongelma jätöksiä on pyörätien varret täynnä. Eläinten ruokien valmistus ja tuotitavarat lisää imastopäästöjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä omistajat keräisivät koiriensa jätökset teiden varsilta. Yököttää kun jätöksiä on kaikki tien varret täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsia syntyy yhä vähemmän ja koirien lukumäärä on vain noussut. Oulukin suunnittelee leikkaavansa yhä enemmän lapsiin kohdituvia palveluja, mutta koiria ei veroteta ja eikä muutenkaan koirien aiheuttamia kustannuksia peritä. Koirat eivät meitä tulevaisuudessa elätä, mutta ne syntyvät lapset turvaavat niiden koirienomistajienkin vanhuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä vähemmän lapsia syntyy, sen parempi. Nykyinen yli 7.8 miljardia ihmistä on liikaa. Luuletteko että ihmiset loppuu maailmasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi Oulunkin syytä laittaa koiravero maksuun. Koiria ja niistä tulevia haittoja on jo niin paljon, että verotus on oikeudenmukainen toimenpide. Samanlainen käyttömaksu koirille kuin on autoillakin, niin kassa kohenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä oo vielä tullut konkurssia perheenjäsenten ruokkimisesta, ei ihmisten eikä koirien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kennelliitto:

Voisitko valistaa koiranomistajia tarhakoirien kurjasta elämästä? Turha parkua koirien sijalukuja ja vaihdoksia, jos perusasiat eivät ole kunnossa. Mikään valistus ei tunnu menevän perille, kun kyseessä ovat häkkien perille hylätyt suloiset koirat.

Valistusta lisää ja tuleville koiranomistajille tarkat testit ja valvontaa pihojen perille. Moni dogsitteri kärsii ilmiöstä, mihin puuttuminen on vaikeaa perheiden "kunniallisuuden" vuoksi. SIlmät näkevät yhtä ja toista, mutta puuttuminen tietäisi ikuista porttikieltoa likaisen häkin kulmille.

Voi sääli teitä koiranne ahtaisiin tilahäkkeihin hylkääjät. Häpeä ihminen, jos voit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Se on myös edesvastuutonta ja surullista, että perheisiin otetaan koiria lasten leikkikaluksi vain koska lapsi/lapset haluaa ja sitten viis veisataan koiran hoidosta ja hyvinvoinnista, lenkilläkin käytetään, jos sattuu huvittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy muistaa, että näin ei ole kaikkien kohdalla. Meillä mm. suomenajokoira ja on sisäkoirana ja todellakin perheenjäsen vaikka ajamassa käykin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ajokoirat on ollut talossa 60v, paras koirarotu, ei halua luopua ennen kuin on ikä ja terveys loppunut, paras kaveri,seuralainen, ei koira syömällä taloa saa konkurssiin. Esim.itse pyytämällä kalaa ,on koiran herkkua.terveellistä ruokaa. Monen ihmisen psyyke pysyisi kohdillaan kun on mentävä lenkille koiran kanssa.lapset opetettava vastuuseen koiran ja eläinten hoitamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirien rekisteröinti on tärkeää tottakai siksi että kennelliitto saa rahansa ja sehän heille kelpaa. pentueen rekisteröinti jo on tosi kallista mutta kennelliitto haluaa rahansa myös esim talkoilla pidetyistä koiratapahtumista joiden vähäisillä tuotoilla olisi tarkoitus tukea esim rodun terveystarkastuksia. törkeää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No huh huh mikä määrä hirvikoiria rekisteröidään joka vuosi. Jos käyttö ikä on noin 10v. On selvää että mettät on täynnä syksyisin koiria. Tähän peilaten susi vahingothan ovat äärimmäisen pienet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omistaja on vastuussa aina koirastaan, myös luonnossa, velvollinen maksamaan tuhot,esim.porojen raatelut, ihmisten, toisen koirien puremiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image