Kotimaa

Lääketukkuri Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, joka kertoo kriittisistä Suomen lääkejakelua vaa­ran­ta­neis­ta puutteista

Lääketukkukauppa Oriola halusi salata Fimean tarkastusraportin. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 22.1.2020 11:06 | Päivitetty 22.1.2020 14:59
STT

Oikeus määräsi asiakirjan pääosin julkiseksi.

Osa apteekeista ei saanut lääketoimituksia ollenkaan syyskuussa 2017, lääketukkuri Oriola ei ollut huolehtinut kylmäketjusta kriittistenkään lääkevalmisteiden osalta, asiakkaille ei ilmoitettu toimituskatkoksista ja huumaavien lääkkeiden käsittelyssä sekoiltiin. Näin listaa lääkealan turvallisuusvirasto Fimean lokakuulle 2017 päivätty tarkastusraportti.

Oriola on Suomessa merkittävä lääketukkukauppa, jonka osuus Suomen lääkemarkkinoista on suuri. Sen asiakkaita ovat muun muassa apteekit ja sairaalat.

Syyskuun alussa 2017 useat asiakkaat jäivät kuitenkin ilman lääketoimituksia ja vain 72 prosenttia lääkkeistä pystyttiin toimittamaan apteekkeihin ja sairaaloihin normaalisti. Taustalla olivat ainakin uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät pulmat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) varoitti pian ongelmien alkamisen jälkeen, että toimitusvaikeudet voivat uhata potilasturvallisuutta, ellei järjestelmää saada pikaisesti toimimaan.

Se, ettei ongelmista tiedotettu, vaikeutti raportin mukaan lääkehoitojen ja lääketieteellisten toimenpiteiden toteutumista. Kaiken kaikkiaan Fimea arvioi, ettei Oriola täyttänyt lain lääketukkurille asettamia vaatimuksia.

–  Tarkastuksen perusteella Oriola Finland Oy ei täytä lääkelain ja sen nojalla annettujen säädösten vaatimuksia, mukaan lukien EU:n ja GDP:n vaatimukset.

Tarkastajat eivät kuitenkaan esittäneet esimerkiksi toimiluvan perumista isolle lääketukulle. Syynä oli raportin mukaan se, ettei lääkejakelua haluttu vaarantaa enempää.

Oriola yritti estää tarkastushavaintojen julkisuuden

Kun lääkkeiden toimitusongelmat nousivat julkisuuteen, STT pyysi tarkastuspöytäkirjaa Fimealta, joka olisikin pöytäkirjan pääosin toimittanut.

Oriola haki kuitenkin Pohjois-Savon käräjäoikeudesta marraskuussa 2017 päätöksen, joka kielsi Fimeaa luovuttamasta raporttia medialle 50  000 euron uhkasakon uhalla ja valitti Fimean päätöksestä hallinto-oikeuteen. Kun hallinto-oikeus määräsi raportin julkiseksi, Oriola haki valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO). Viime viikon keskiviikkona KHO kuitenkin päätti, ettei se ota asiaa käsiteltäväkseen. Fimea toimitti raportin STT:lle tänään noin kahden vuoden väännön jälkeen.

Lääkkeiden toimitusongelmat ja niiden ratkominen aiheuttivat yhtiölle miljoonien lisäkustannukset. Yhtiö vaihtoi toimitusjohtajaa joulukuussa 2017 syksyn ongelmien jälkeen.

Tarkastusraportin mukaan Oriolalla ei ollut syksyllä 2017 löytyneisiin tarkastushavaintoihin huomautettavaa.

Oriola vakuuttaa, että nyt järjestelmä toimii

Oriola myöntää, että uuden järjestelmän käyttöönotto epäonnistui syksyllä 2017. Nyt uusi järjestelmä kuitenkin konsernin viestintäjohtaja Tuula Lehdon mukaan toimii hyvin.

–  Teimme viranomaisyhteistyötä hyvin tiiviisti, ja vuoden 2018 alussa meille myönnettiin uusi viiden vuoden toimilupa, Lehto sanoo.

Apteekkariliitto teki tänään STT:lle pikaisen kyselyn yhdeksään apteekkiin ja vahvistaa Lehdon näkemyksen.

–  Näyttää siltä, että jakelu toimii nyt kutakuinkin normaalisti ja Oriola haluaa selvästi kehittää toimintaansa apteekkien suuntaan, Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen sanoo.

Oriola vastaa vajaasta puolesta Suomen lääkejakelusta. Viestintäjohtaja Lehdon mukaan Oriolalle on kaikkein tärkeintä, että lääkkeet saadaan jaettua asiakkaille. Hän sanoo myös, ettei Oriola varsinaisesti halunnut salata tarkastusraportin löydöksiä yhtiön ongelmista vaan vain turvata liikesalaisuuden piiriin kuuluvia asioita.

–  Se käsitteli toimintoja melko yksityiskohtaisesti. Tämähän oli yksityiskohtainen tarkastuspöytäkirja, ja katsoimme, että siellä on liikesalaisuuksia. Tarkastuksen huomiot ovat olleet täysin relevantteja, ja niihin on puututtu, Lehto vakuuttaa.

Juttua korjattu kello 11.44: valituslupaa KHO:lta haki Oriola, ei Fimea kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Juttua muokattu kello 14.58: lisätty Oriolan ja Apteekkariliiton kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Oriolan täytyy vaihtaa työntekijät huolellisiin ja vastuuntuntoisiin henkilöihin.

Tästä voi kyllä olla hyötyäkin. Muutamat lääkkeiden suurkuluttajat voivat miettiä tarvitsevatko he oikeasti lääkkeitä pysyäkseen hengissä. Ilman lääkkeitä vointi saattaa olla paljon parempi.

Tärkeä on myös ymmärtää se tosiasia, että vanheneminen EI tarkoita käytännössä lääkkeiden syömisen aloittamista. Lääkkeiden turhaa käyttöä täytyy välttää, sillä kaikilla lääkkeillä on vakavia sivuvaikutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja nyt hääritään YAn puikoissa! Mitähän seuraavaksi luvassa valtakunnallisesti? Jos edeltävässä paikassa radikaaleja asioita pimitettiin, niin oiskohan saman menon jatkuminen nykyisellä työnantajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoraa seurausta siitä, kun tätä toimialaa ei haluta vapauttaa kilpailulle. Annetaan pienen piirin kupata vanhenevaa väestöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen kuppaus onnistuu vain suloisessa Suomenmaassamme. Missään muussa EU- maassa tällainen monopoli ei ole mahdollista. Meillähän noudatetaan kaikkia EU- direktiivejä aina ensimmäisten joukossa, mutta miksi täällä moinen edellä mainitun toimijan rahastus onnistuu sumeilematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipislovakiassa palvelut ajettiin alas, tieto huonontuneista palveluista yritettiin pimittää keinoja kaihtamatta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa terveydenhoito, sairaanhoito ja lääkkeiden määräämiset ovat kohtuuttoman suuressa roolissa kansantalouden kokonaisarvioinnissa. Hoidon tarvetta on liioiteltu ja liioitellaan.

Yksilön vastuunotto omasta, lasten ja iäkkäiden lähiomaisten hyvinvoinnista on merkittävä. Herätys !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeksi = Sairaanhoito ja palvelut alas köyhiltä. Rikkaat käyttävät sitten yksityissairaaloita ja omia kanaviaan lääkkeiden hankintaan. Kyllä siinä rahaa säästyy. Varsinkin jos ne köyhät kuolevat pois tieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa lääkärit syöttävät reseptilääkkeitä turhaan perusterveillä ymmärtämättömillä ihmisillä. Lääkkeet ovat kalliita, niihin kuluvat rahat kannattaa säästää, etenkin köyhien ja ostaa lihaa, hedelmiä ja suklaata niillä rahoilla. Vointi paranee !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Potilasturvallisuus ei ole uhattuna lääkkeiden ollessa lopussa, sillä lääkkeitä syötetään suomalaisille kuten muissa Pohjoismaissa asukkaille enemmän kuin tarpeen ja turhaankin. Ihmisistä tehdään lääkeriippuvaisia.

Suomessa eläkemenot vähenevät vaikka eläkeläisiä on enemmän.?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin eilen apteekissa ... Tukkurilta ei ollut saatavissa tarvittavaa lääkettä. Onneksi löytyi samantapainen. Sen lisäksi tukkurin verkkoyhteydet olivat poikki, että apteekki ei saanut edes tietoa milloin voisi saada oikean lääkkeen. Eli kyllä lääkejakelu on "turvallisissa" käsissä. Sen siitä saa kun jakelu keskittyy parin tukkurin toimeksi. Hinnat pompsahtaa, ja tukkurin sössiminen vaarantaa lääkkeitä tarvitsevat. Mutta sehän se on valtion linja. Joillekin rahat taskuun, viis asiakkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kapitalismi kaipaisi nyt kilpailua! Kapitalistilla menee huonosti kun pitäisi toimia maan lakien mukaan mutta tuotto-odotukset eivät täyty. Vai onko kapitalismi kriisissä? Siksi toisekseen tämäkin kapitalisti on käyttänyt yhteiskunnan varoja viemällä tämän toimitusta koskevan asian eri oikeusasteisiin ja ilmeisen tieten ymmärtänyt jo ennalta että eihän tällaista oikeusjuttua voi voittaa. Kapitalisti on käyttänyt meidän työmuurahaisten verorahoja surutta, mutta onko tällainen jallitus oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskokaahan jatkossakin, että kaikki lääkkeiden parissa puuhailevat toimivat vilpityömin mielin ja ottakaa kaikki tarjottavat rokotteet ja lääkkeet mukisematta vastaan - mutta älkää vaatiko muita olemaan yhtä sokeita!
Selkeästi (tämäkin) järjestelmä on siirtynyt voittojen maksimointiin, välittämättä mahdollisista riskeistä. Syynä ovat mm kovat pörssitavoitteet ja läpi löperöt lait, joita on vuosien saatossa vain löysätty lisää "haittaamasta" businesta.
Lopputuloksena on vaarallisia lääkkeitä, rokotteita ja huono saatavuus, jos rahaa ei tule riittävästi. Tällainen toiminta on kaukana niistä eettisistä ja moraalisista toimintatavoista, joita lääketieteen ja lääketehtaiden kuvitellaan noudattavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni lääkkeitä nielevän vointi olisi paljon parempi ilman lääkkeitä. Sijoittajien osingot kyllä pienenisivät ja lääkäreiden työpäivät lyhenisivät. Influenssarokotteiden ottamatta jättäjät saisivat saisivat paremman vastustuskyvyn viruksia vastaan sairastettuaan influenssan.

Nyt Kiinan slummeissa kehittynyt uusi SARS-viruksen aiheuttama influenssa ei ole hengenvaarallinen mikäli sitä sairastaville EI syötetä suurta määrää voimakkaita lääkkeitä. Monipuolinen ravinto ja runsaasti vitamiineja hedelmistä ja runsaasti puhdasta vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentissasi nimimerkki "Believe no more" esittämäsi näkemys voiton tavoittelun parantamisesta on oikeaan osunut. Mikäli voiton tavoittelusta luovutaan niin sillä on seurakset: lääkäreiltä loppuu työt kun ihmiset lopettavat reseptilääkkeiden ostamisen ja syömisen, yksityiset apteekkialan yrittäjät menettävät miljoonatulot, valtio ja kunnat menettävät verotuloja. Tärkeintä on että ihmiset voivat paremmin ja heidän työkykynsä kohenee, työkyvyttömyyseläkettä saavien lukumäärä romahtaa. Työn tuottavuus paranee ja kansantalous kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakaspuolella nämä ongelmat ovat olleet kipeitä. Itsekin jouduin käymään kahden vuoden ajan lääkkeeni Tallinnasta, kun Suomess oli 'saatavuusongelmia'. Ainoana maana maailmassa... FIMEA nukkuu ikiunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kävit Tallinnassa hakemassa lääkkeitä. Olisi kannattanut kokeilla elämää ilman lääkkeitä. Olisit kokenut ahaa-elämyksen. Ei ole myöhäistä vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä kasvaisi lääkkeiden myyntikin, kun keski-ikäisten ukkojen ihottumatilanne pahenisi.

Olisiko aika vaihtaa levyä? Nuori naisjohtaja 20 apulaisella voi olla paljon halvempi ja parempi kuin bonuksien ja palkkioiden perässä juokseva hallintoammattilainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi vaihtaa apteekissa levyä, sitä varten pitää mennä levykauppaan. Onko pahat päivät kun täytyy olla noin kiukkuinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

20.2.
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
20.2.
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
20.2.
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20.2.
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20.2.
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20.2.
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20.2.
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image