Kotimaa

Lää­ke­kan­na­bis­re­sep­ti on Suomessa tiukassa

Suomen apteekeissa on myyntilupa vain kannabisuutteesta valmistetulle Sativex-lääkkeelle. KUVA: Tapio Maikkola
Kotimaa 17.6.2013 6:04
Minna Akimo

Lääkekannabisreseptejä kirjoitetaan Suomessa edelleen hyvin vähän. Tällä hetkellä on voimassa vajaat sata erityislupaa, jotka oikeuttavat kannabispohjaisten lääkkeiden käytön kroonisen kivun hoitokeinona esimerkiksi MS-taudissa.

Luvista 25 koskee Sativex-lääkettä, joka sisältää kannabisuutetta. Lääkekannabiskukkavalmisteille erityislupia on myönnetty noin 80 kappaletta. Luvat myöntää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

”Apteekit hakevat lääkereseptin perusteella Fimealta eritysluvan, joka tarvitaan aina kannabisvalmisteita määrättäessä. Erityislupahakemus on potilas- tai hoitoyksikkökohtainen ja se myönnetään lääkärin hakemuksen ja lääkereseptin perusteella”, ylilääkäri Eeva-Sofia Leinonen Fimeasta kertoo.

Luvan myöntäminen ei ole automaattista, mutta erityislupahakemuksia on hylätty vain harvoin.

”Suurin osa hakemuksista on ollut asiallisia, joten lupa on myönnetty”, Leinonen sanoo.

Suomessa ensimmäinen erityislupa lääkekannabiksen käytölle myönnettiin vuonna 2006. Loppuvuodesta 2012 kannabisuutteesta valmistettu Sativex sai myyntiluvan Suomessa. Muilla kannabislääkkeillä ei myyntilupaa ole.

Lue lisää 17.06.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Sairas on tämä alkoholistiyhteiskunta. "kannabis kuulostaa todella pelottavalta huumeelta" sanoi markku ja lappoi lääkärin määräämiä lääketehtaiden myrkkyjä naamariin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se se on jännä et näitä näitä opiaattipohjasia myrkkyjä kirjotellaan ko karkkia vaan lähes haitatonta kannabis reseptiä syynätään fimeaa myöden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MS-tauti on vaikea sairaus ja siihen olisi kyllä saatava helpotusta kannabiksesta, vaan ei sitä vaan kirjoiteta. Ystäväni on tosi jäykässä ja huonossa kunnossa ja pyytänyt sitä monta kertaa. Hirviä kattua ku toinen kärsii. Suosittelisin vähän enemmän kirjoittamaan, viinaako sitä pittää kipuun juuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hirveitä vitsauksia on luonto meidän kestettäväksi antanut, kuten tämän kirotun kasvin. Apteekit aivan rutiinilla toimittelevat pieninä annoksina tappavia myrkkyjä, mutta tästä kasvisuutteesta joku voi saada hyvän olon, sehän on käyttörikos...pahempi kuin se että joku unilääkkeilä tms lopettaa itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otappa vähän selvää, esim vahvat opiaidi pohjaiset kipulääkkeet ovat voimakkuuksiltaan heroiinin luokkaa ja kyllä niistäkin hyvä olo tulee ja niihin jää vielä pahemmin koukkuun, ne lääkkeet on muuten valmistettu opium unikosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liimanhaistelijat taas valittaa kuinka ei saa syödä kaikkia metsän kasveja niinku tykkää. Riitäähän sillä sieniä millä saa sitä päätä sekaisin. Kyllä yhteiskunta huolehtii teistä vaikka mitä syötte, joten siitä vaan ettei tarvi liikaa ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ja kun lääkekannabiksella ei ole huumaavaa vaikutusta, niin
miksi (älyllisesti) köyhä kansa sitä vastustaa?
Onko siis paha asia, jos suurin osa kipupotilaista saa
siitä suuren avun kivunliennytykseen?
Kannabis on lisäksi ainoa toimiva lääke silmänpaine-
taudin hoidossa, mutta Oulun silmälääkärit väittävät, etteivät
he tiedä asiasta mitään. Onko Oulun silmälääkärien
koulutus siis niin alhaisella tasolla?
Silmänpainetaudista käyttävät tulevat sokeiksi, vaikka
tautiin tiedetään lääke. Ja kipuja kärsiköön ne, joille
Jumala on ne luonut.
Pois se meistä.

Glaukooma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabiskeskustelussa perustelut ovat monesti huonoja. Lääke- tai kuituhampulla ei voida perustella dekriminalisointia. Vastaavasti huumeongelman räjähtämisellä käsiin ei voida perustella kieltoa. Ja miksikö? Koska kieltolain aikana ongelmat ovat räjähtäneet käsiin. Toinen ja tärkeämpi syy on toki siinä, että maissa joissa kannabiksen käyttäjiin suhtaudutaan lempeämmin, ongelmat ovat vähentyneet.

Asiasta kiinnostuneet tutustukaa Portugalin ja Meksikon tilanteeseen. Näette miten hyvin kieltolaki lisää huumeongelmia ja kuinka käyttäjien rankaisemattomuus saa ongelmat vähenemään.

Palatakseni uutisen aiheeseen. Mielestäni jokainen, joka kieltää sairaalta parhaan mahdollisen hoidon, tulisi tuomita vankeuteen esimerkiksi puoleksi vuodeksi. Lääkärit tutkikoot potilaat ja antakoot parasta hoitoa. Oli se sitten C-vitamiinia, opiaatteja tai kannabista. Päätös tulisi tehdä lääkinnällisillä ja vain lääkinnällisillä perusteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Olet lukenut liikaa satukirjoja.
Tässä maailmassa ei ole rekisteröity ainoatakaan kannabiksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Miten tunget elimistöösi noin 300 kiloa kannabista, että myrkytys voisi olla mahdollinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ju juu, ja eihän maailmassa ole yhtään kovien huumeiden käyttäjää joka ei olisi käyttänyt mietoja huumeita. Narkki ku narkki.Itsehän säälin jo tupakoitsijoita, jotka ovat aivan raunioina jos eivät jotain savuketta saa. Mutta kyllä Suomen yhteiskunta huolehtii, vaikka kuinka ryssisit ittesi kanssa. On täällä sentään helppoa elämää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei liity mitenkään lääkekäyttöön, mutta kirjoitetaan kuitenkin.

Suurin osa kovien huumeiden käyttäjistä on kokeillut kannabista. Tosin suurin enemmistö kannabista käyttävistä ei käytä kovia huumeita. Siinä hieman pohdiskeltavaa ;)

Tiesit varmaan että alkoholi on kovempi huume kuin kannabis? Alkoholi on tappavaa, se tuhoaa sisäelimiä ja esimerkiksi aivoja. Aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja sen vieroitusoireisiin voi kuolla. Alkoholi aiheuttaa myös yliannostuksella myrkytyksiä joihin kuolee vuosittain aivan liikaa ihmisiä. Jo ensimmäisellä kerralla voi henki lähteä! Lisäksi alkoholi poistaa estoja siinä määrin, että pahoinpitelyt ja jopa tapot ovat usein alkoholin vaikutuksen alaisena tehtyjä.

Kannabis ei ole myrkyllistä. Kannabiksen addiktiopotentiaali on paljon pienempi kuin alkoholilla. Raskaan käytön vieroitusoireina kannabiksesta voi seurata päänsärkyn, vitutuksen ja unettomuuden lisäksi alakuloisuutta tai jopa masennustaa. Ei kuolemaa, kuten alkoholin tapauksessa mahdollista. Yliannostuksessa voi nukahtaa, saada paniikkikohtauksen tai oksentaa. Kannabis toimii usein rauhottavana ja passivoivana. Ei tee mieli mennä snagarille haastamaan riitaa tai puukottaa eukkoaan hengiltä. Mieluummin viettää rauhallista koti-iltaa, nauttii kavereiden seurasta tai käyskentelee ulkona metsän luonnon tai puiston helmassa tai vaikkapa piknikillä.

Kaikki riippuu käytön määrästä ja tiheydestä. Kerran viikossa 3 saunakaljaa juovaa ei voi verrata päivittäin pössyttelevään. Se on verrattava päivittäin tissuttelevaa päivittäin pössyttelevään. Raskasta käyttöä verrataan keskenään. Ja viikonloppukäyttöä verrataan keskenään. Toki kannabista voi käyttää monella tavalla ja sitä käytetäänkin. Kannabista voi myös käyttää väärin. Kannabiksen käytöstä on myös negatiivisia seurauksia ja niitä voi lukea käyttäjien kertomana kun vain jaksaa googlettaa. Faktatietoa löytyy päihdelinkistä. Tosin jos alkoholia käyttää niin suosittelen vertaamaan päihdelinkin kannabisosiota alkoholiosioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöheinähatut pyrkivät täälläkin hakemaan oikeutusta kannabiksen vapaalle jakelulle. Kyseessä ei silloin ole lääkekäyttö, joka on lääkärin ohjeistamaa ja jossain määrin kontrolloitua toimintaa. Lääkekäytön perusteena on muu kuin hupi.

Jos kannabis on niin vaaratonta kuin väitetään ja se ei koukuta käyttäjäänsä muiden päihteiden ja huumeiden tavoin niin mihin sitä oikein tarvitaan? Entäpä jos pitäydyttäisiin kaurapuurossa? Sekin on luonnontuote ja kohtuullisesti käytettynä hyväksi ruoansulatukselle. Kotimaiset marjatkin olisivat nykytietämyksen valossa todella kova sana ja niitä saa poimia luonnosta ihan ilmaiseksi! Niistä sekä vasta hyvä olo tuleekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä? Ei kukaan vedä päihteitä sen takia, että se koukuttaisi tai olisi vaarallista :D:D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihteitä vedetään koska halutaan paeta todellisuutta. Ei niitä ihan tahattomasti ja vahingossa käytetä. Kyllä siinä on takana vakaa aikomus ja tarkoitus: pönttö sekaisin. Jotkut aineet aiheuttavat enemmän fyysistä riippuvuutta kuin toiset. Vielä olennaisempaa kuin vertailla aineita ja niiden vaarallisuutta on miettiä sitä, miksi pitää vetää. Kyllä se korvien väli on tässäkin kaiken alku ja juuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista on tämä, että hallintokoneisto omistaa patentit ja tekijänoikeudet kasville joka on kasvanut maapallolla miljoonia vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image