Kotimaa

Lääkäriliiton Hannu Halila tyrmää lääkäreiden "pak­ko­pal­ve­luk­sen" – tarjoaa lääkkeitä pienten ter­veys­kes­kus­ten lääkäripulaan

Lääkäreiden koulutukseen sisältyy yhdeksän kuukauden pakollinen terveyskeskuskoulutus.
Kotimaa 14.8.2019 16:34
Juho Korpela

Kansanedustaja Mikko Kärnä ehdotti tällä viikolla valmistuville lääkäreille työvelvollisuutta julkisessa terveydenhuollossa.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila ei lämpene lääkäreiden julkisen sektorin työvelvoitteelle. Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ehdotti asiaa aikaisemmin tällä viikolla.

Kärnä vaati, että valmistuville lääkäreille asetetaan velvollisuus työskennellä valtion määräämässä terveyskeskuksessa tai sairaalassa kolme vuotta valmistumisensa jälkeen Velvoite olisi Kärnän mielestä helppo tapa ratkaista kuntien lääkäripula.

Hallilan mukaan kolmen vuoden "pakkopalvelus" ei ole ratkaisu terveyskeskusten lääkäripulaan.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila tyrmää lääkäreiden työvelvoitteen.

– Terveyskeskuksiin tarvittaisiin enemmän kokeneita yleislääketieteen erikoistuneita lääkäreitä. Pakkopulla saisi vain aikaan vastavalmistuneissa lääkäreissä vastenmielisyyttä terveyskeskuksia kohtaan, Hallila kritisoi.

Halilan mukaan jo nyt lääkäreiden koulutukseen sisältyy yhdeksän kuukauden pakollinen terveyskeskuskoulutus. Hän ehdottaa terveyskeskusten lääkäripulaan lääkkeeksi terveyskeskusten resurssien ja työolojen parantamista. Lisäksi hän haluaisi, että erikoislääkäreiden koulutusta lisättäisiin.

– Jatkossa meillä tulee olemaan riittävästi tai jopa liikaa peruskoulutettuja lääkäreitä. Monista erikoislääkäreistä tulee pulaa. Koulutuksen painopistettä pitäisi siirtää enemmän esimerkiksi yleislääketieteen erikoistumiseen.

Yleislääketieteeseen erikoistuneet lääkärit työskentelevät pääosin terveyskeskuksissa tai työterveyshuollossa.

Perustelut eivät kelpaa

Työvelvoitetta on verrattu myös upseereiden koulutukseen

– Puolustusvoimat tarjoaa upseereille kuitenkin työpaikan vastineeksi koulutuksesta. Lääkäreille ei julkinen sektori tätä automaattisesti tee, Halila tuhahtaa.

Hänen mielestään työvelvoitteen perusteluna ei voi käyttää myöskään sitä, että yhteiskunta maksaa lääkärin koulutuksen.

– Niin maksaa yhteiskunta muidenkin koulutuksen. Tuleeko sama pakko kaikille muille? Meillä on vajausta kuntasektorilla muun muassa opettajista.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Olen ”myöhäisherännyt” lääkisunelmani suhteen. Joudun kuitenkin opiskelemaan pääsykokeeseen työssäkäynnin ja muun elämäni ohella. Jos ikinä tulen pääsemään lääkärikouluun, menisin valmistuttuani innokkaana terveyskeskukseen töihin! Yleislääketiede kiinnostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärien ammattiliitolle sopii kansalaisten kyykyttäminen. Missä sitä sanottiinkaan, palvelijat ovat nousseet ratsaille ja isännät käyvän jalan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäiseski kaikki terveydenhuollon ammattilaiset on poistettava kaikista hallinnollisista tehtävistä ja laitettava lääketieteellisiin tehtäviin kuten potilaiden hoitamiseen. Siten irroitetaan valmiita käytettävissäolevia resursseja purkamaan jonot PYSYVÄSTI.
Tarvittaessa työvelvollisuus julkisessa terveydenhuollossa ulotetaan kaikkiin terveydenhuollon ammattilaisiin - eikä pelkästään lääkäreihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Money talks. Kolmen vuoden pakkopalvelun lisäksi työsopimuksiin kilpailukieltosopimus, koska sinne tänne sinkoilu haittaa työssä suoriutumista ja vaarantaa potilasturvallisuutta. Esimerkiksi vanhimmilla ortopedisedillä/lt/dos. löytyy konttorivirkaa sairaanhoitopiirillä, vastaanotto pörriäisessä, vastaanotto pihlajanmarjalinnassa, vastaanotto arvausmökillä. Säästöpossuna toimii lääkärivaimon kanssa perustettu osakeyhtiö. Nuoremmat ortopedijullit ja muut aloittelijat joutuvat hankkimaan kannuksia terveyskeskuksista, aluesairaaloista ja luottamustehtävistä milloin minkäkin yhdistyksen partyboyna, koska rivilääkärin äly tai taidot eivät riitä siihen mihin olisi mahdollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Statuksen vuoksi lääkäriksi hakeutuneet eivät lähde terveyskeskuksiin rupuhommiin. On hienompaa olla yksityislääkäri. Potilaiden mielestäkin on hienompaa ja parempaa kastia, kun käy yksityisellä. Vaan onko yksityisenä toimiva parempi lääkäri? Epäilen. Terveyskeskuksissa kouliutuu tosi ammattilaiseksi, koska päivystyksessä pärjäävät vain osaajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 70-luvulla joutui ja oli pakko mennä tk:een töihin ennen erikoistumista vähintään vuoden ajan. Lisäksi loma-ajat oli pakko tehdä töitä, kun oli opintolainat maksettavana ja perhe elätettävänä. Entä nyt; on opintoraha, kesälomaltakin pitäisi mukamas maksaa ilman mitään työvelvoitetta eikä lapsia laiteta, vaan mieluummin koira/koiria, joiden aiheuttamia vammoja olen joutunut hoitamaan sairaalaassa ja jopa kuolemia Suomessa noin 1/vuosi (Duodecimin kirjoitus 2000-luvulla, KYS).
Nimimerkki YO v-72, LK v- 75, LL v-77, erik.lääk. V-82, LT v-88, dos. v-94.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksinkertaistetaan lääkäkäreiden koulutus, niin pieniinkin kuntiin voi löytyä halukkuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutusmäärien lisäyksellä aikamoisen kulut ja nuoria lahjakkaimpia opiskelijoita koulutettaisiin turhaan väärälle alalle kun muualla olisi lahjakkuuksille kysyntää. Esim IT alalla iso tekijäpula oikeasti lahjakkaista opiskelijoista...opiskelijamäärien muutokset pitää olla hyvin hallittuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäs kaivat rahat viiden yliopiston (ja yliopistollisen sairaalan) laajentamiseen? Mistä ajattelit hankkia pätevän opetushenkilökunnan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kommenttien perusteella kuka tahansa voi opettaa googlettamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tuo ei passaa lääkäriliitolle, niin aletaan kouluttamaan lääkäreitä tuplamäärä nykyiseen verrattuna, niin jospa se passaisi paremmin?
Voi kun päästäisiin sellaiseen tilanteeseen, että lääkäreitä olisi niin runsaasti, että osa olisi "portilla" jonottamassa terveyskeskuksen lääkärin vakanssia ja tappelisivat "verissäpäin", kuka halvimmalla lupautuisi töihin! Niin ja silti osa joutuisi tyytymään sairaanhoitajan vakanssiin, jotta ammattitaito pysyisi edes jotenkin kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan taida sopia tuokaan lääkäriliitolle 😏 Täytyisi vaan laittaa sopimaan. Onhan kyseessä kuitenkin täysin verovaroin rahoitettava ala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäreitä haukutaan jatkuvasti epäpäteviksi.

Mitäs luulet miten kävisi jos opiskelijamäärät tuplattaisiin? Ei se taso ainakaan nousisi. Sittenhän lääkärissä käynti olisi hengenvaarallista, kun se nytkin (muka) on vaarallista epäpätevien lääkäreiden takia.

Mutta ehkäpä tärkein tavoite toteutuisi: lääkäreiden palkat eivät ainakaan nousisi, ehkä jopa laskisivat. Sehän on tärkeintä, että erittäin haastavasta koulutuksesta ja erittäin vaativasta työstä ei makseta kunnolla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se palkannosto auta, jos työtä on yksinkertaisesti liikaa. Kyllä vähän pienempi palkka ja paljon pienempi työn, ressin ja vastuun määrä on parempi, jos kaikki virat on täytetty ja muutama uusikin varaa palkata kuin että jatkuvalla alimiehityksellä mentäisiin. Itseasiassa, jos lääkäreitä koulutetaan tarpeeksi, työnantajalla on mahdollisuus valita hyviä työntekijöitä, eikä ottaa ainoaa töhöä, joka hakee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on pula opettajista? Oulussakin on virkoihin tuhansia hakijoita. Höpöpuhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä aina vaan pomppaa esiin aihe "lääkärit saavat ilmaisen koulutuksen '' ? Tämähän ei pidä paikkaansa. Lääketieteen opiskelijat maksavat täysin samat lukukausimaksut kuin muutkin yliopisto-opiskelijat. Myös oppikirjat maksetaan itse. Yhteiskunta osallistuu oppilaitoksen kustannuksiin samalla tavalla kaikissa muissakin oppilaitoksissa.
Terveyskeskustyö on haastavaa ja nuorelle lääkärille kova paikka. Pitää keksiä keinoja saada kokeneet lääkärit pitkäaikaisesti pysymään terveyskeskuksissa. Palkkaus ei ole se ainoa keino. Tarvitaan ennen kaikkea mahdollisuutta tehdä työnsä hyvin ja antaa jokaiselle asiakkaalle riittävästi aikaa eli kyseessä on työn hallittavuus. Tästä pitäisi julkisella tasolla puhua enemmän.

.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäreiden pakoon terveyskeskuksista on syynsä. Kysykää lääkäreiltä. Jos työolot olisivat inhimillisemmät, niin meillä ei olisi tervesykeskuksissa lääkäripulaa. Toki lääkäreitä pitää myös kouluttaa lisää, mutta todellinen ongelma ei ole ylimielisissä vastavalmistuineissa lääkäreissä, jotka pakenevat vastuuta.
Hoitajat pakenevat hoitoalalta ihan samoista syistä. Osa vaihtaa kokonaan alaa, osa pysyy alalla, mutta vaihtaa toiseen maahan, jossa on kohtuullisemmat työolot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava ehdotus joka on jo käytössä useissa maissa! Nopeasti käyttöön myös Suomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image