Kotimaa

Lää­kä­ri­kop­te­rei­den kohtalosta ennen joulua kysynyt Pauli Kiuru ihmettelee, miksi vas­tuu­mi­nis­te­rin vastaus on myöhässä – "Onko viivyttely tar­koi­tuk­sel­lis­ta?"

Lääkärihelikoptereista ja niiden järjestämisvastuista on kiistelty pitkään. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 17.1.2020 20:15 | Päivitetty 17.1.2020 20:19
Vanessa Valkama

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) allekirjoitti vastauksen kysymykseen perjantaina. Viipymisen taustalla ovat "aikataulusyyt". Pitkään jatkunut kiistely lääkärihelikoptereista on kärjistynyt siihen, kuka järjestää kopteritoiminnan, kun se siirtyy valtionyhtiölle.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) jätti kirjallisen kysymyksen lääkärihelikopteritoiminnan jatkosta joulukuun lopussa, mutta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastaus puuttuu edelleen. Pauli Kiuru kertoo asiasta Facebook-päivityksessään.

Kansanedustaja Kiurun mukaan hän jätti eduskunnan keskuskansliaan perjantaina 20. joulukuuta kirjallisen kysymyksen, joka on toimitettu ministeriöön maanantaina 23. joulukuuta.

Eduskunnan työjärjestyksen mukaan vastaus kirjalliseen kysymykseen annetaan 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys toimitettiin valtioneuvostolle.

Kiuru huomauttaa, että ministerin vastaus on myöhässä.

– Saamani tiedon mukaan valmisteleva virkamies on tehnyt työnsä säntillisesti. Kysymykseen on laadittu vastaus ja se on toimitettu ministerille. Ministerin on se vielä allekirjoitettava. Työ on tekemättä, Pauli Kiuru kirjoittaa Facebookissa.

– Onko viivyttely tarkoituksellista? Kunnioitatteko eduskunnan työjärjestystä ja kansanedustajan oikeuksia saada tietoja?

Krista Kiurun vastauksen viipymisen taustalla ovat "aikataulusyyt", kertoo ministerin erityisavustaja Sampo Varjonen. Hänen mukaansa ministeri on allekirjoittanut vastauksen, joka on lähdössä ministeriöstä tänään perjantaina. Avustaja arvelee, että vastaus voisi olla eduskunnassa kirjattuna maanantaina.

STM:n kansliapäälliköltä mielipidekirjoitus ennen vastausta

Kiista lääkärihelikoptereista liittyy siihen, että toimintaa pyörittävä FInnhems on siirtymässä sairaanhoitopiirien omistuksesta valtionyhtiöksi. Nyt väitellään siitä, siirtyykö itse kopteritoiminta STM:n suunnitelmien mukaisesti valtionyhtiölle vai ei.

Lännen Media on pyytänyt vastuuministeri Krista Kiurulta kommenttia kiistaan ennen joulua julkaistun STM:n selvityksen jälkeen, mutta ministeri on vastannut, että asiasta tiedotetaan, kun se on ajankohtainen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ole vielä kommentoinut lääkärikopterikiistaa. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi

Pauli Kiuru viittasi perjantaina Facebookissa siihen, että sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila on kirjoittanut jo 8. tammikuuta Aamulehden mielipidesivulle, että jatkuva väittely ensihoidon ilmailupalvelun järjestämistavasta pitäisi saada päätökseen.

Varhila kertoo kirjoituksessaan, että valtio siirtää tulevalle valtionyhtiölle 18,5 miljoonan euron pääoman tukikohtien rakentamiseen ja oman lentotoiminnan valmisteluun sen jälkeen, kun Finnhemistä on tullut valtionyhtiö kuluvan vuoden alussa. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Finnhems ovat valmistelleet tulevaa toimintamallia ilmailun lupaviranomaisen Traficomin ja lentäjäyhdistyksen kanssa.

Kuka järjestää kopteripalvelut jatkossa?

Lääkärikopteritoimintaa pyörittää sairaanhoitopiirien yhtiö Finnhems, jolla on kuusi tukikohtaa.

Yhtiötä ollaan siirtämässä valtion omistukseen. Lääkäripalvelut tulevat jatkossakin sairaanhoitopiireiltä.

Nyt Finnhems ostaa kopteripalvelut yksityisiltä operaattoreilta.

STM:n suunnitelmana on siirtää kopteritoiminta perustettavalle valtionyhtiölle.

STM:n selvitysmiehen mukaan valtiolle tulisi edullisimmaksi perustaa vain hallinnointiyhtiö, joka hankkisi kopterioperoinnin yksityisiltä toimijoilta kilpailutuksen perusteella myös vuodesta 2022 eteenpäin.

Selvitysmies ei usko, että toiminnan siirtäminen valtionyhtiölle tuottaisi sosiaali- ja terveysministeriön tavoittelemia kustannussäästöjä.

Myös yksityiset yhtiöt vastustavat kopteritoiminnan siirtoa ainakin suunnitellulla aikataululla.

Kirjallinen kysymys

Joulukuun lopussa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) penää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta vastausta siihen, miksi nykyinen kopterioperoinnin ostopalvelujärjestely pitäisi purkaa ja hankkia kopterit valtion omistukseen.

Pauli Kiuru kysyy, millaiset toiminnalliset ja kustannusvertailut ministeri voi esittää eduskunnalle, kun näin mittavaa, "ilmeisesti jopa sadan miljoonan euron hanketta" ollaan esittämässä rahoitettavaksi.

MAINOS

Kommentoi

Kiuru toimii aidon kommunistin tavoin. Kansalta rahat pois, ja sosialistisen internationaalin käyttöön.. Kyseessähän on miljardi business, ja tuoton jako omalle ideologialle on tärkeintä. Kiuru on tullut hyvin kalliiksi suomalaiselle yhteiskunnalle. Toveri Sanna Marin ilmoituksensa mukaan tähtää YK,n huippuvirkaan, ja YK on sosialistin internationaalin pää tavoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pauli Kiuru kysyi, Krista Kiuru ei ole vastannut kuin vasta nyt kun asiasta tehtiin julkinen.
Kristalla kyllä suu käy, mutta tekoja saa odotella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä sankarihahmo lupasi ennen vaaleja hoitavansa sote-asiat viikossa yhdellä allekirjoituksella. Kyllä toimet vaalien jälkeen ovat todella olleet vaatimattomat, vaikka avustakaartia on palkattu pilvin pimein. Missä on Suomen kuluttajavastuu näitä höpöhöpö poliitikkoja kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, tällainen valtakunnallisesti ensihoitotoimi tukeutuu ensisijaisesti maapalveluihin. Helikopteri on hyvin sääriippuvainen ja työllistää lääkäreineen hyvin pienen osan ensihoidosta, kustannusten ollessa megalomaanista luokkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pahalla, mutta jos joskus olet pulassa niin muista mitä mieltä olit, kyllä tuo hekon ääni on musiikkia korville silloin kun tarve on päällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi Kiurun kaikki energia kulua loppuun edellisen hallituksen soten vastustamiseen ja nyt täytyy vetää vähän henkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image