Kotimaa

Lääkäri: Potilaita leikataan yk­si­tyis­sai­raa­lois­sa liian helposti

Kotimaa 13.2.2014 0:21 | Päivitetty 13.2.2014 15:46
STT

Tehokkuuteen pyrkivät yksityissairaalat leikkaavat potilaita turhaan. Näin epäilee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen. Hän viittaa esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen Helsingissä sijaitsevaan sairaalaan, joka lupaa asiakkailleen nopeat tutkimukset sekä hoitoonpääsyn.

- Kun pitäisi odottaa kolme viikkoa polven paranemista, kaikki eivät odotakaan, vaan menevät viikon odottamisen jälkeen turhaan leikkaukseen, Lehtonen kertoo.

Joulukuussa julkaistun Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan Suomessa tehdään vuosittain yli 10 000 tarpeetonta polvileikkausta. Lehtosen mielestä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen kiireelliseen leikkaamiseen kannattaa suhtautua kriittisesti, koska monet sairauksista paranevat itsekseen.

Runsas vuosi sitten perustettu Omasairaala on puolittanut polvivaivoja poteneiden sairauspäivät verrattuna Pohjola Vakuutuksen aiempiin keskiarvoihin. Esimerkiksi polven kierukkaongelmat johtivat aiemmin keskimäärin kahden kuukauden työkyvyttömyyteen, mutta Omasairaalassa hoidetut ovat selvinneet kuukauden sairauslomalla, selviää yhtiön laskelmista.

Omasairaalan toimitusjohtajan Harri Ahon mielestä järjestely hyödyttää kaikkia osapuolia.

- Työnantaja maksaa vähemmän, kun saa työntekijän nopeammin töihin, ja vakuutusyhtiö säästää korvauskuluissa, hän sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Vakuutusyhtiöt on kyenneet puolittamaan monien tapaturmakorvaukset omien vakuuttavien vakuutuslääkäreiden toimesta, jos vakuutuslääketiede ei vakuuta otetaavan avuksi vakuuttava vakuutusjuristeria sehän vakuuttaa vakuutusoikeudenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietty. Leikkausjonot on tarkoituksella kehitetty. Julkisella puolella ja yksityisellä. Siinä ihmisiä tuhoutuu. Järkyttävää, että SOTE "uudistuksen" yhteydessä "arvovaltaiset" poliitikot puolueiden puheenjohtajia myöten julistavat ohjelmissaan, että kaikilla tulee olla mahdollisuus päästä leikkaukseen. Kansalaisille on syntynyt käsitys, että leikkaus on jokin ensisijainen hoitomuoto. Puistattaa, lähden hiihtolenkille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tottakait ne leikkaa vaikkei tarve olisikaan, uutisessahan on se sana: Yksityinen ja vakuutus :) rahaa tulee helposti pienellä tempulla.
Siitä se vain on kyse jotta rauhottukaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä siinä on että nämä sairaanhoitopiirin lääkärit vastustavat yksityisiä lääkäriasemia jotka tekevät polvi ym nivel-leikkauksia ja vielä hyvin tuloksin? Ite kuljin tk:ssa, työterveysasemalla ym. lonkkakuluman vuoksi ja aina sanottiin, "pistetään kortisonia" kyllä se siitä. Mutta ku ei se kummennu. Menin yksityiselle lääkäriasemalla ja homma hoidettiin alle kuukauden jonotuksella. Nyt pystyy liikkumaan ja harrastamaan. Sama asia on nyt polven kanssa. Julkinen puoli haluaa pistää kukonhelttaa ja kortisonia poloveen jossa on paha kuluma rtg lausunnon mukaan. Jos kansalaiset saavat avun niin miksi sairaanhoitopiirien pitää yrittää mollata näitä ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa uutisointia edelleen. Nivelten sairauksista, hoidosta ja leikkaushoidosta lienee lukematon määrä suomalaista ja ulkomaista tutkimuksia joiden avulla tuhannet kirurgit ovat alaa kehittäneet työnsä ohella. Nyt yksi mitätön tutkimus, joka perustuu pieneen otantaan sekä potilaan tuntemuksiin, nostetaan mediassa vaikuttamaan ortopedian suuntaan. Luulisi satoja polvia leikanneen kirurgin tietävän jo oman työnsä kokemusten kautta milloin leikkaus on todennäköisesti tarpeen. Tuskin kukaan heistä tekee leikkauspäätöstä kevein perustein. Mainittu tutkimus ei lisää diagnoosien tarkkuuttakaan, se päinvastoin mitätöi tähystysleikkauksen mielekkyyttä. Tässä lääkärit eivät laske myöskään mitään sille mitä leikkaamattomuudesta johtuva kipeä polvi tai muu nivel saattaa aiheuttaa potilaalle ja yhteiskunnalle. Ortopedille pääsystä ei kerrota mitään, sinne ei terveyskeskuksista niin vain pääsekään. Eikä asiakas tee leikkauspäätöstä. Ja kuka nyt edes haluaisi leikkauspöydälle viikon sisällä ellei kyse ole selvästä polven rikkoutumisesta. Miksi ei tehtäisi tutkimusta niistä polvista ja nivelistä, joita ei ole leikattu, ja jotka ovat kipeitä vielä vuosien "omahoidon" jälkeen? Suurempi ongelma meillä on se ettei leikkaukseen tai edes tutkimuksiin pääse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha Lassen yrittää puolustaa toimintakyvytöntä ja tehotonta julkistaterveydenhuoltoa. Lähes poikkeuksetta nopea apu vähentää kärsimyksiä, sivuvaikutuksia ja kokonaiskustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:12
Ehdotus minimipalkoista jää vaille kannatusta – työelämäprofessori: "Tutkimustulokset minimipalkan toimivuudesta ristiriitaisia"
13:03
Moni ei edes tiedä sairastaneensa sydänlihastulehdusta – Lääkärit ampuvat alas yleisiä luuloja sairaudesta, joka on yllättävän yleinen ja joskus tappava
11:36
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
10:47
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
10:44
Oululaismies poltteli kannabista autolla ajellessaan - Poliisi otti kiinni Taivalkosken keskustassa
9:36
Göteborgissa voimakas räjähdys – asukkaat heräsivät kovaan ääneen
9:20
Yli 20 kertaa vuoden aikana kortitta ajanut narahti huumeissa ratista Kempeleessä – poliisikoiraa tarvittiin
87
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
39
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
14
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
13
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
11
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
10
Ärsyttävätkö uskovaiset mielipiteillään ja julistuksellaan? – BB-talon Ville on mustavalkoinen hahmo, joka sopii nykyiseen vastakkainasetteluun
10
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

150 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

No EN todellakaan anna sänkyämme vieraille. Minusta sänky on sen verran henkilökohtainen ettei siinä todellakaan nuku me... Lue lisää...
Heinäpään mummo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image