Kotimaa

Laaja pal­ve­lu­nes­to­hyök­käys sulki useita val­tion­hal­lin­non verkkosivuja – Häiriö nyt pääosin ohi, tietoja ei vuotanut

Hyökkäys kohdistui muun muassa poliisi.fi -verkkosivustoon ja useisiin muihin valtionhallinnon verkkopalveluihin.
Kotimaa 22.8.2019 12:41
Joosua Lehtinen

Hyökkäys kesti noin tunnin ja vaikutti ainakin poliisi.fi-, 112.fi, vero.fi-, suomi.fi- ja raja.fi-verkkopalveluihin. Valtorista arvioidaan, että tapaus etenee poliisin tutkintaan.

Suomen valtionhallinnon verkkosivuihin kohdistui torstaiaamupäivällä laaja palvelunestohyökkäys.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin toimitusjohtaja Pasi Lehmuksen mukaan hyökkäys havaittiin noin 10.20, ja se ehti vaikuttaa noin tunnin ajan.

Vielä puolenpäivän jälkeenkin esimerkiksi poliisi.fi -sivusto näytti kuitenkin toimivan hieman normaalia hitaammin. Aiemmin aamupäivällä sille ei päässyt lainkaan.

Hyökkäys vaikutti ainakin poliisin, hätäkeskuslaitoksen, verohallinnon ja rajavartiolaitoksen palveluihin sekä Suomi.fi -tunnistautumispalveluun. Niiden käyttö joko vaikeutui tai estyi kokonaan hyökkäyksen vuoksi.

Pasi Lehmuksen mukaan hyökkäykseen ei liity "sen isompaa dramatiikkaa".

– Valtionhallinnolla on käytössä hyvin toimiva Anti DDoS -torjuntapalvelu, joka toimi nytkin ihan hyvin. Nyt yksi suomalaisten operaattoreiden suodattama erillisyhteys pääsi kuitenkin vuotamaan, ja se kuormitti näitä tietoliikennelaitteita laajemminkin, Lehmus selittää.

Kyseessä olevista palveluista ainakin Verohallinnon ja Suomi.fi -palvelun sivuilla asiakkaat tunnistautuvat omilla verkkopankkitunnuksillaan. Lehmuksen mukaan tietoja ei kuitenkaan ole päässyt vuotamaan, vaan kyseessä oli vain palveluiden käyttöä estävä hyökkäys.

– Siinä mielessähän tämä on vaikeaa, kun digitalisaation kautta kaikki asiointi pyritään saamaan verkkoon. Silloin tällaisten hyökkäysten vaikutukset ovat isoja. Itse koen kuitenkin, että se saatiin kohtuullisen nopeasti hallintaan.

Lehmuksen mukaan vielä on aikaista arvioida, mistä hyökkäys on lähtöisin, mutta asian selvittely jatkuu.

– Useinhan on niin, että hyökkääjät pystyvät peittämään jälkensä, jolloin lähteen selvittäminen ei ole kovin suoraviivaista.

Viimeksi valtionhallinnon verkkopalveluihin tehtiin vastaavanlainen laaja hyökkäys melko tismalleen vuosi sitten, 12. elokuuta 2018. Asia meni keskusrikospoliisin esitutkittavaksi nimikkeellä törkeä tietojärjestelmän häirintä.

Lehmus arvioi, että hyökkäyksen tutkinnan eteneminen poliisille on todennäköistä myös tämänpäiväisessä tapauksessa.

Viimevuotisen hyökkäyksen jälkeen valtionhallinnon palveluiden tietoturvaan on panostettu entisestään, Lehmus vakuuttaa.

– Silloin tehtiin hyvät ratkaisut. Nyt oli kuitenkin vielä muutamia yhteyksiä, joiden kautta valtionhallinnon palveluita pääsi kuormittamaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

No, jos hätäkeskus on vain tunnin alhaalla, niin ihan hyvinhän tuo sitten meni Valtorilla. Ehtivätkö tehdä tunnissa muuta kuin todeta hyökkäysen olevan käynnissä ja toivoa, että se loppuu omia aikojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sikamaista hommaa. Ulkomaan paketin tullaus meni pieleen, kun ei päässyt tullin sivulle varmentamaan ja tullaamaan saapunutta lähetystä. Missä meidän uudet gybersotilaat piilottelevat. ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoiko Niinistö jotain epäsopivaa Putinille? Viimeksi poliisi ja tulli ddossattiin kun Airiston Helmi ratsattiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
19:32
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
19:00
Kommentti: Pudasjärvi ponnisti kuilun partaalta kohti hyvää oloa – nähtäväksi jää, kykeneekö Oulu samaan Tilaajille
19:00
Ole sinnikäs, esiinny omalla riskillä, viritä kuhinaa – oululainen Peltokurki tietää, että elävän yleisön eteen pääsy vaatii bändiltä rutkasti aktiivisuutta, eikä sekään aina riitä Tilaajille
116
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
80
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
44
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
42
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
35
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
31
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mika Niikon yhteyksistä useat kysymykset yhä auki – Orpo väläyttää MTV:llä jo kovia toimia!!

Asetelma on herkullinen. Persut vaati ulkoministeri Haavistoa tilille toiminnastaan. Nyt kieltävät kolmesti omiensa rötö... Lue lisää...
Mielenkiintoista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image