Kotimaa

Kysyimme, voiko itse tehtävään punkkitestiin luottaa? – "Testeihin liittyy tiettyjä on­gel­ma­koh­tia"

Kuluttajille myytävien kotikäyttöisten punkkitestipakkausten sisältä löytyy esimerkiksi testikasetti, puikko, pipetti ja koeputkia. Pakkauksessa kerrotaan testin tunnistavan borrelia-bakteerin 96 prosentin varmuudella. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 22.5.2018 10:47
Taneli Kärki

Noin kymmenestä kahteenkymmeneen euroa maksavia punkkitestejä markkinoidaan luotettavuudella, helppoudella ja nopeudella.

Voiko itse tehtäviin punkkitesteihin luottaa, Turun yliopiston bakteeriopin apulaisprofessori, erikoislääkäri Jukka Hytönen?

– Iholta poistetun punkin testaaminen borrelia-bakteerin osalta voi tuntua järkevältä ajatukselta, mutta tällaisiin testeihin liittyy tiettyjä ongelmakohtia. Suurin on mielestäni se, että meillä ei ole kunnollista ohjeistusta saati tutkimustuloksia siitä, mitä pitäisi tehdä, jos poistettu punkki osoittautuu positiiviseksi tai negatiiviseksi.

– Euroopan kliinisen mikrobiologian ja infektiotautien yhdistyksen (ESCMID) puutiaisvälitteisiin infektioihin keskittyneen työryhmän muutaman vuoden takaisen lausuman mukaan tällaisia testejä ei suositella.

Miksi ESCMID ei suosittele punkkitestien käyttöä?

– Esimerkiksi testien toimivuudesta kertovan tutkimustiedon puuttumisen vuoksi, eli onko esimerkiksi negatiivinen tulos luotettava? Pelkään, että tällaisten testien herkkyys saattaa olla huono. Käytännössä se voi tarkoittaa sitä, että vaikka punkkinäyte sisältäisi borrellia-bakteeria, testitulos voi jäädä negatiiviseksi.

– Ymmärrän testien ajatuksen, että niillä ihminen pystyisi arvioimaan omaa infektoitumisriskiään. Vaikka testi olisi kuinka luotettava, meillä on kuitenkin ongelma, että mitä tehdä arvioinnin jälkeen.

Kuormittavatko testitulosten aiheuttamat käynnit terveydenhuoltoa?

– Mitään kovin tarkkoja lukuja meillä ei ole, mutta veikkaan ihmisten saavan vuosittain kymmeniä tuhansia ellei satatuhatta punkin puremaa. Jos kaikki pureman saaneet testaisivat punkin ja sitten kaikki positiivisen tuloksen saaneet menisivät terveyskeskukseen, niin se olisi aikamoinen joukko väkeä lääkärin pakeilla ja viime kädessä hakemassa antibioottilääkitystä.

– Jos pystyisimme aina toteamaan luotettavalla testillä, että purema johtaa infektioon, hyötyä saataisiin. Silloin tiedettäisiin, että kyseinen potilastapaus pitää ehdottomasti hoitaa. Negatiivisen tuloksen tapauksessa voitaisiin sanoa, että ei mitään syytä huoleen. Mutta näin ei ole.

Erään punkkitestin ohjelehtisessä neuvotaan ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin, jos testi näyttää positiivista. Onko tämä oikea tapa toimia?

– Se on valmistajan näkemys, joka ei edusta virallista lääketieteen kantaa asiaan. Tällainen saattaa johtaa merkittävään asiakasmäärän kasvuun terveyskeskuksissa. On esitetty arvioita, että prosentista kahteen prosenttiin punkinpuremista johtaa infektioon. Puremien, jotka eivät johda infektioon, joukossa on merkittävä osa myös borrelia-bakteeria kantavien puutiaisten puremia. Infektio siirtyy ihmiseen vasta vuorokaudessa tai parissa.

Miten borrelia-infektiolta voi välttyä?

– Jos punkin poistaa riittävän ripeästi iholta, infektioriski on häviävän pieni. Täytyy muistaa, että oman tutkimusaineistomme perusteella alle 20 prosenttia Suomen punkeista kantaa borrelia-bakteeria. Oleellista on, että jos poistat punkin iholta, sinun täytyy seurata puremakohtaa. Jos kohtaan tulee laajeneva punoitus, joka on merkki borrelia-infektiosta, silloin tulee lähteä lääkäriin. Se vaatii ihmisiltä viikosta kahteen viikkoa epätietoisuudessa olemista. Se on valitettavasti ainoa järkevä tapa toimia tällä hetkellä.

Suhtaudutaanko punkkien levittämään borrelioosiin hysteerisesti?

– Julkisuuteen päätyvät ja valikoituvat yleensä ne traagiset tapaukset. Borrelia-bakteeri on kuitenkin hyvin herkkä antibiooteille. Suurin osa tartunnan saaneista paranee täysin. Luonnossa liikuttaessa kannattaa suojata itsensä punkeilta peittävällä vaatetuksella. Borrelioosin riskin voi lisäksi minimoida punkin nopealla poistamisella ja puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokotuksella.

MAINOS

Kommentoi

Enemmän minua peloittaa lääkärit ja tutkijat, jotka torppaavat kaikki testit ja väittävät potilasta terveeksi! Voihan näitä testejä käyttää pihalta löytyvien punkkien testaukseen, tietää ainakin olisiko niistä vaaraa eläimille tai ihmisille. Aamutelevisiossa oli hyvä tietoisku punkkien vaarallisuudesta eläimille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän minua pelottaa puutiaisaivokuume. Aina kirjoitellaan vain borrelioosista ja sen oireista. Mistä tunnistan puutiaisaivokuumeen? Kuinka herkästi sen saa?
Se on kallis rokote useammalle lapselle laittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pelotellaan? Lääkärit ja lääkkeet ovat ihmistä varten, se on voi voi jos pitää tehdä jopa töitä ja tutkia potilaita. Niin kauan kun meillä on vara maksaa muille maille kehitysapua, täytyy omaankin kansaan kyetä panostamaan.

Artikkelissa oli hyvää tieto, etteivät testit välttämättä ole luotettavia.

Minua on todennäköisesti purrut punkki ja josta sain ison paiseen jalkaani ja vielä verisuonissa etenevän "värimuutoksen". Mitään ei tutkittu, antibioottikuuri kuitenkin kirjoitettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehdet ja lääkefirmojen mainokset puhkuvat palkeiden lailla kesäkuumaa punkkipelkoa, vaikka harva niille oikeasti edes altistuu. Punkille altistuneista harva saa mitään muuta kuin reiän nahkaansa.

Lääkeyhtiöiden markkinointia pitäisi suitsia tiukemmin lailla ja jättää kansanterveydelliset valistuskampanjat ja lääkintäohjelmat pätevien asiantuntijoiden hallintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image