Kotimaa

Kysyimme, miten varautua heinäkuun hallaan – "Aika harvalla viljelijällä on sellaista kalustoa, että näin nopea varautuminen olisi mahdollista"

Anne Juustovaara viljelee palstallaan Hietasaaressa muun muassa perunaa, sipulia ja kukkia. Hallaan hän ei ole varautunut, sillä ei ole seurannut säätä niin tarkasti. Juustovaara aikoo kuitenkin pitää harsoja kasvuston yllä ja toivoa, että läheinen meri lämmittäisi ilmaa, eikä hallaa tulisi. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 9.7.2019 7:30
Inkeri Harju

Ilmatieteen laitos ennustaa, että loppuviikosta hallaa voi esiintyä Oulun seudullakin. Tuleeko kotipuutarhurin varautua hallaan? Entä miksi hallasta kärsitään juuri alavilla mailla?

Heinäkuun helteistä ei näy merkkiäkään, sen sijaan loppuviikoksi ennustetaan ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää säätä. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että hallaa voi esiintyä alkuviikosta Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa, loppuviikosta hallaöitä voi esiintyä Oulussakin. Tilastollisesti Pohjois-Pohjanmaalla koetaan heinäkuussa keskimäärin yksi hallayö, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen tilastokeskuksesta.

Mikä vaikuttaa siihen tuleeko lähiöinä hallaa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela?

– Vuodenaikaan nähden on tosiaan todella kylmää, hallaan kuitenkin vaikuttavat sään poutaisuus ja tuulisuus. Tuulisella säällä hallan vaaraa ei juuri ole, sillä tuuli sekoittaa ilmaa.

– Halla syntyy, kun ilma seisoo paikallaan ja viilenee. Halla tarvitsee poutaisen ja tyynen sään, siksi alkuviikosta tuskin Oulussa hallaa esiintyy.

Miksi hallaa esiintyy erityisesti alavilla mailla?

– Jäähtynyt ilma on lämpimämpää ilmaa raskaampaa ja laskeutuu siksi alemmas. Maan pinnassa lämmin ilma alkaa valua korkeammasta maastosta kohti alavampia maita. Tästä johtuu, että tietyille alueille voi kertyä paksumpi kerros kylmää ilmaa.

Miten mahdolliseen hallaan kannattaa varautua kotipuutarhassa, Marttojen kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen?

– Harsolla peittäminen suojaa tehokkaasti paleltumiselta, herkimmät kasvit kannattaakin harsottaa yöksi. Sanomalehdestä saa käärimällä toimivan suojan, pahvilaatikotkin suojaavat, ruukkukasveja voi myös nostaa yöksi sisälle suojaan.

– Kasvihuoneiden ovet kannattaa sulkea illalla jo hyvissä ajoin. Kasvihuoneen sisälle voi myös laittaa esimerkiksi kynttilän palamaan, jos hallan vaara näyttää olevan suuri. Kasvien kasteleminen jo päivällä ehkäisee myös hallan aiheuttamia tuhoja.

Mitkä kotipuutarhan kasvit ovat erityisen herkkiä paleltumaan?

– Oman puutarhan kasvit kannattaa käydä läpi ja kartoittaa herkimmät lajit. Koristekasvit kestävät yleensä kohtuullisen hyvin lyhytaikaisen kylmän sään. Maustekasvit, kuten basilika, taas paleltuvat herkemmin. Erityisen herkkiä hallalle ovat myös esimerkiksi daaliat ja kaikki kovin vesipitoiset kasvit.

Millä tavoin peruna kärsii, jos halla tulee, perunanviljelijä Matti Loppi Tyrnävältä?

– Halla hidastuttaa perunan kasvua. Jokainen hallayö viivästyttää sadon saamista syksyllä. Mikä ei tietenkään ole toivottua, sillä syksyn jokainen päivä on myynnin kannalta tärkeä.

– Ei sinänsä ole väliä, tuleeko halla kesä- vai heinäkuussa, yhtä paha se on milloin vain.

– Pitkäaikainen yöpakkanen olisi sitten jo täystuho, koska se veisi perunanvarret.

Miten hallan tuhoja voi perunaviljelmillä ehkäistä?

– Enää ei juuri mitenkään. Pitää vain toivoa, ettei hallaa tule. Kasteleminen toki ehkäisi tuhoja, mutta siihen ei enää ole aikaa. Päivässä saisin kasteltua kalustollani muutaman hehtaarin päivässä, eli en mitenkään koko viljelmää loppuviikkoon mennessä.

– Aika harvalla viljelijällä on sellaista kalustoa, että näin nopea varautuminen olisi mahdollista.

Halla

Halla: lämpötila maan pinnalla alle nollan celsiusasteen kasvukauden aikana.

Ankara halla: lämpötila maan pinnalla alle -4 celsiusasteen.

Yöpakkanen: lämpötila pakkasen puolella 2 metrin yläpuolella maanpinnasta.

Tilastollisesti Oulun seudulla esiintyy heinäkuussa yksi hallayö.

MAINOS

Kommentoi

Mahtoipa 80-luvulla olla Tyrnävältä Muhokselle päin, että hallayönä perunanviljelijät olivat helikopterin tilanneet ilmaa sekoittamaan.
Muistaako joku toinen tämän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko maassa olisi syytä kiireenvilkkaa alkaa varautua tuleviin hallaöihin, ne tulee ihan vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä viitsi höpöttää,eikö mitään positiivista sanottavaa ole viljelijöistä jotka kasvattaa suomalaislle ruokaa? Jos luulet että se on vaan oleskelua,mene kokeileen niin tiedät mitä se todellisuus on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on harsoa niin paljon ,että saadaan pottumaa suojattua JOS haallaa uhkaa. Kukkia en aio suojata sen kummemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vaan olisi taas liioittelua? Ennusteessa matalin lämpötila on 7 astetta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallahan on näillä korkeuksilla jokakesäinen ilmiö juuri kun hilla alkaa kypsymään. Puolet hillasadosta vie perinteisesti yhden tai kahden yön halla. Sitten yöt heti lämpeneekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:40
Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä Kainuussa – maakunnan ongelmana erityisesti ylikuormat
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
59
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image