Kotimaa

Kysyimme, miten varautua heinäkuun hallaan – "Aika harvalla viljelijällä on sellaista kalustoa, että näin nopea varautuminen olisi mahdollista"

Anne Juustovaara viljelee palstallaan Hietasaaressa muun muassa perunaa, sipulia ja kukkia. Hallaan hän ei ole varautunut, sillä ei ole seurannut säätä niin tarkasti. Juustovaara aikoo kuitenkin pitää harsoja kasvuston yllä ja toivoa, että läheinen meri lämmittäisi ilmaa, eikä hallaa tulisi. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 9.7.2019 7:30
Inkeri Harju

Ilmatieteen laitos ennustaa, että loppuviikosta hallaa voi esiintyä Oulun seudullakin. Tuleeko kotipuutarhurin varautua hallaan? Entä miksi hallasta kärsitään juuri alavilla mailla?

Heinäkuun helteistä ei näy merkkiäkään, sen sijaan loppuviikoksi ennustetaan ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää säätä. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että hallaa voi esiintyä alkuviikosta Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa, loppuviikosta hallaöitä voi esiintyä Oulussakin. Tilastollisesti Pohjois-Pohjanmaalla koetaan heinäkuussa keskimäärin yksi hallayö, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen tilastokeskuksesta.

Mikä vaikuttaa siihen tuleeko lähiöinä hallaa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela?

– Vuodenaikaan nähden on tosiaan todella kylmää, hallaan kuitenkin vaikuttavat sään poutaisuus ja tuulisuus. Tuulisella säällä hallan vaaraa ei juuri ole, sillä tuuli sekoittaa ilmaa.

– Halla syntyy, kun ilma seisoo paikallaan ja viilenee. Halla tarvitsee poutaisen ja tyynen sään, siksi alkuviikosta tuskin Oulussa hallaa esiintyy.

Miksi hallaa esiintyy erityisesti alavilla mailla?

– Jäähtynyt ilma on lämpimämpää ilmaa raskaampaa ja laskeutuu siksi alemmas. Maan pinnassa lämmin ilma alkaa valua korkeammasta maastosta kohti alavampia maita. Tästä johtuu, että tietyille alueille voi kertyä paksumpi kerros kylmää ilmaa.

Miten mahdolliseen hallaan kannattaa varautua kotipuutarhassa, Marttojen kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen?

– Harsolla peittäminen suojaa tehokkaasti paleltumiselta, herkimmät kasvit kannattaakin harsottaa yöksi. Sanomalehdestä saa käärimällä toimivan suojan, pahvilaatikotkin suojaavat, ruukkukasveja voi myös nostaa yöksi sisälle suojaan.

– Kasvihuoneiden ovet kannattaa sulkea illalla jo hyvissä ajoin. Kasvihuoneen sisälle voi myös laittaa esimerkiksi kynttilän palamaan, jos hallan vaara näyttää olevan suuri. Kasvien kasteleminen jo päivällä ehkäisee myös hallan aiheuttamia tuhoja.

Mitkä kotipuutarhan kasvit ovat erityisen herkkiä paleltumaan?

– Oman puutarhan kasvit kannattaa käydä läpi ja kartoittaa herkimmät lajit. Koristekasvit kestävät yleensä kohtuullisen hyvin lyhytaikaisen kylmän sään. Maustekasvit, kuten basilika, taas paleltuvat herkemmin. Erityisen herkkiä hallalle ovat myös esimerkiksi daaliat ja kaikki kovin vesipitoiset kasvit.

Millä tavoin peruna kärsii, jos halla tulee, perunanviljelijä Matti Loppi Tyrnävältä?

– Halla hidastuttaa perunan kasvua. Jokainen hallayö viivästyttää sadon saamista syksyllä. Mikä ei tietenkään ole toivottua, sillä syksyn jokainen päivä on myynnin kannalta tärkeä.

– Ei sinänsä ole väliä, tuleeko halla kesä- vai heinäkuussa, yhtä paha se on milloin vain.

– Pitkäaikainen yöpakkanen olisi sitten jo täystuho, koska se veisi perunanvarret.

Miten hallan tuhoja voi perunaviljelmillä ehkäistä?

– Enää ei juuri mitenkään. Pitää vain toivoa, ettei hallaa tule. Kasteleminen toki ehkäisi tuhoja, mutta siihen ei enää ole aikaa. Päivässä saisin kasteltua kalustollani muutaman hehtaarin päivässä, eli en mitenkään koko viljelmää loppuviikkoon mennessä.

– Aika harvalla viljelijällä on sellaista kalustoa, että näin nopea varautuminen olisi mahdollista.

Halla

Halla: lämpötila maan pinnalla alle nollan celsiusasteen kasvukauden aikana.

Ankara halla: lämpötila maan pinnalla alle -4 celsiusasteen.

Yöpakkanen: lämpötila pakkasen puolella 2 metrin yläpuolella maanpinnasta.

Tilastollisesti Oulun seudulla esiintyy heinäkuussa yksi hallayö.

MAINOS

Kommentoi

Mahtoipa 80-luvulla olla Tyrnävältä Muhokselle päin, että hallayönä perunanviljelijät olivat helikopterin tilanneet ilmaa sekoittamaan.
Muistaako joku toinen tämän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko maassa olisi syytä kiireenvilkkaa alkaa varautua tuleviin hallaöihin, ne tulee ihan vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä viitsi höpöttää,eikö mitään positiivista sanottavaa ole viljelijöistä jotka kasvattaa suomalaislle ruokaa? Jos luulet että se on vaan oleskelua,mene kokeileen niin tiedät mitä se todellisuus on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on harsoa niin paljon ,että saadaan pottumaa suojattua JOS haallaa uhkaa. Kukkia en aio suojata sen kummemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vaan olisi taas liioittelua? Ennusteessa matalin lämpötila on 7 astetta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallahan on näillä korkeuksilla jokakesäinen ilmiö juuri kun hilla alkaa kypsymään. Puolet hillasadosta vie perinteisesti yhden tai kahden yön halla. Sitten yöt heti lämpeneekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
110
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
33
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
18
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image