Kotimaa

Ky­se­ly­tun­nil­la Sipilää hiil­los­tet­tiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sai jo vuoden alussa uusia työtarjouksia. KUVA: Silja Viitala / Lännen Media
Kotimaa 21.2.2019 17:36
Ossi Rajala

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kommentit "perustuslakitalebaneista" ovat oikeuskanslerin käsittelyssä.

Eduskunnan kyselytunnilla oppositio hiillosti aluksi erityisesti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ehdokkuudesta ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen.

– Markkinat tulevat ensin hallituksen politiikassa ja ministeri Berner on ollut usein arkkitehtina. Ihmiset ovat jääneet eriarvoiseen asemaan esimerkiksi taksiuudistuksessa. Ettekö ole nähnyt ristiriitaa, että ministeri nimitetään pörssiyhtiön hallitukseen, Sdp:n kansanedustaja Riitta Mäkinen kysyi pääministeri Sipilältä.

Sipilä korosti, ettei Berner ole samaan aikaan ministeri sekä SEB:n hallituksen jäsen.

– Kyse ei ole täysipäiväisestä tehtävästä vaan hallituspaikasta. Oikeuskansleri ei ole nähnyt estettä. On myös muistutettava, että kyse on vasta ehdokkuudesta. Nimitys tapahtuu mahdollisesti vasta maaliskuun viimeisinä päivinä, Sipilä sanoi.

Perussuomalaisten Ville Tavio syytti Berneriä ja koko Sipilän hallitusta siitä, että se ajaisi suurpääomia palvelevaa politiikkaa ja että Bernerin hallituspaikasta olisi sovittu jo keskustan sisällä jo ennen viime vaaleja.

Sipilä korosti vastauksessaan hallituskaudella syntyneitä työpaikkoja ja parantunutta julkisen talouden tilannetta, eikä selkeästi pitänyt Tavion vihjailusta ministeripaikan järjestämisen suhteen.

– Tässä salissa pitäisi puhua totta. Mistään tällaisesta (ministeripestistä) ei sovittu ennen viime vaaleja. Niin ei toimita keskustassa, Sipilä sanoi.

Ministeri Berner kertoi keskustelun aikana, että hän oli jo tammikuussa keskustellut oikeuskanslerin kanssa uusista työtarjouksista.

– Olin saanut useita työtarjouksia. Sain oikeuskanslerin mukaan käydä keskustelua luottamustehtävästä, hän totesi.

Niinistön puheet oikeuskanslerilla

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) joutui opposition kritiikin kohteeksi kyselytunnilla.

Niinistö on kuvaillut lakiasiantuntijoita "perustuslakitalebaneiksi", kun hän on ollut huolissaan siitä, että tiedustelulakeja yritettäisiin vesittää ulkoparlamentaarisella vaikuttamisella.

– Ministeri rinnasti lakiasiantuntijoita talebaneihin, jotka ovat murhanneet ja kiduttaneet myös naisia ja lapsia. Pidättekö, pääministeri Sipilä, hyväksyttävänä, että asiantuntijoita verrataan talebaneihin, kysyi kansanedustaja Kari Uotila (vas.).

Sipilä korosti vastauksessaan, että Niinistön kirjoituksista on tehty kantelu oikeuskanslerille.

– Niinistö on esittänyt blogissaan omia ajatuksiaan. Ne eivät edusta hallituksen kantaa. Myös ministerillä on sananvapaus. Asiasta on tehty oikeuskanslerille kantelu. Oikeuskansleri katsoo, onko sopivan käytöksen raja ylitetty, Sipilä kertoi.

Uotila tivasi uudestaan, pitääkö Sipilä Niinistön kommentteja hyväksyttävinä?

– En pidä niitä viisaina mielipiteitä. Oikeuskansleri tutkii. Noudatan hänen johtopäätöksiään, Sipilä vastasi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Bernerin & Sipilän markkinauskovaisten pörriäisten pyöröovi surraa. Ja kansa maksaa - kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vasemmistoliiton kannatus laskee vaikka johdossa on kehuttu ja ylistetty Li? Eikö aate kiinnosta nykyihmisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkaamme ylpeitä että Berner saa jatkoa upealle työuralleen! Kannattaa pyrkiä eduskuntaan ja ministeriksi. Esko Ahokin on kahden pankin johtajistossa, venäläisen ja amerikkalaisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voishan sitä hyssytellä ja puhua ympäripyöreitä kun on ministerierin asemassa ja siinä sivussa mielistellä oppositotakin, ehkäpä tulevia hallituskavereita.
Kaikista ei tähän ole ehkäpä Suomen onneksi ja valtiomiehiäkin tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herranen aika tätä Uotilan itkuvirttä: "Ministeri rinnasti lakiasiantuntijoita talebaneihin, jotka ovat murhanneet ja kiduttaneet myös naisia ja lapsia". Huomatkaa Uotilan kieroilu kysymyksessään, sillä Niinistö puhui perustuslakitalebaneista, mutta Uotila lisäsi kysymykseensä omat tietonsa murhaamisesta ja kiduttamisesta. Kommunistien tyypilliseen tapaan yritettiin murhaamisen ja kiduttamisen mielleyhtymä siirtää Niinistöön.

Eikä Uotilan kieroilu ole ainutkertaista. Joitakin vuosia sitten muistaakseni kyse oli hyväksytystä kilpailukykysopimuksesta, jonka yhteydessä hallituspuolueiden kolme keskeistä ministeriä teki tiedotustilaisuuden päätteeksi ujostelevan fist pump -kosketuksen, Sipiläkään ei hämmentyneenä oikein tiennyt, miten päin nyrkki laitetaan, kun kosketti sillä Lindströmin nyrkkiä. Tämä sama valehteleva Uotila nosti eduskunnassa asian esille ministerien "rehvasteluna".

Miksi Uotila ei kommentoi Superin Paavolan puheita filippiiniläisten hoitajien tänne tuomisesta "karjalauman raahaamisena"? Asiassa ei ole mitään epäselvää, sillä Paavolan sanat on ikuistettu moneen uutislähteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö tulee saamaan isot äänimäärät, kaikki kuuluvat olevan niinistön takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisia vahvoja persoonia maamme tarvii.
Hyvä asia kun nyt puolustusministerinä on luotettava suoraselkäinen mies.
Jussi Niinistö kuuluu sinisiin, ääni
siis isänmaan asialla olevalle puolueelle,
näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erityisesti tarkkailen miten poliitikot ja media tulee ulos näissä "kohuissa", tapaus Berner oli luultavasti sopiva ansa johon oppositio ei täysin langennut.
Julkisuutta on saatu, ok.

Ääneni menee jatkossakin näille jotka tulee tekemään eikä vain puhumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaikkien pitäisi olla iloisia, kun joku on päässyt Wallenbergien pankin hallitukseen? Onneksi olkoon ja niin pois päin. On tämä kyllä uskomaton kateellisten kommarien maa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin!
Ihmeellistä median lietsonta, "ehdokkuudesta kehkeytynyt soppa" yle uutisoi.
Ei uskoisi elävänsä sivistysyhteiskunnassa, ja kansan tyhmintä osaa viedään kuin pässiä narussa.
Ei ihme nykymedian meiningillä kansa kokee eriarvoisuutta.
Kommarimeininki, täysin oikea arvio.;

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kommunisteja ole ollut sillä nimellä suomessa kuin vuosituhannen vaihteessa viimeksi ja kyllä tämä hallitus on syyllinen eriarvoistumisen lisääntymiseen joten emme me rahvaat ole kateellisia vaan katkeria sipilän ja hänen suojattinsa bernerin tekemisille ja ahneudelle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nimellisesti, mutta salanimen muodossa! Ajattelutapa on kuin kommunisteilla. Käsi nyrkissä housun taskussa: kyllä me vielä sosialisoimme tämän maan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sitten vaikka kateellinen kommari, mutta nyky hallituksen ja varsinkaan Sipilän ja Bernerin tekemisiä en voi hyväksyä.
Jos pääministeri ei näe eturistiriitaa siinä, että hänen hallituksensa ministeri on menossa yksityisen pankin johtokuntaan heti ministeri pestin päätyttyä, on jo kumma.
Vaikka mitäpä se minulle enää kuuluu, kepun alamäki sen kun jyrkkenee. Pian jo kymmentä prosenttia hipoo kannatus.
Mutta luulen että eräskin isäntä tupailtojen hämärissä kyselee isoon ääneen, missä nyt oikein mennään ja missä on menty viimeiset neljä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muistan ja lujin mutta muisti on menny ja puhekki muuttunu kirijeeksi - kiitos jumalille näistä kyvvyistä ja huomena saan kaikki anteeksi... anteeksi velijet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli kun perustuslaissa lukee "samaan aikaan", niin se ei haittaa että "heti sen jälkeen" - tyypillistä kepulointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Niinistä on ollut oikeassa kommentissaan. Näyttää siltä, että asiantuntijat, jotka halusivat pysäyttää lakipaketin käsittelyn eduskunnassa, ovat ilmeisesti venäjän trolleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Tiedustelulakien osalta kyse oli ihmisoikeusjuristi Martin Scheininin käsityksistä. Hän on entinen suomalaisen kommunistipuolueen keskuskomitean jäsen v. 1981 ja Demlan puheenjohtaja 1989.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image