Kotimaa

Kyselyn enemmistö: Palkat avattava julkisiksi työpaikoilla – SAK haluaisi määräykset lakiin jo ensi vaalikaudella

Kotimaa 11.2.2019 10:42 | Päivitetty 11.2.2019 10:44
Virpi Niemistö

Palkka-avoimuudella on laaja kannatus ammattiliitto SAK:laisten luottamushenkilöiden keskuudessa: yli 67 prosenttia heistä kannattaa palkkojen avaamista julkisiksi työpaikoilla.

Tämä käy ilmi SAK:n luottamushenkilöpaneelista.

Paneelin mukaan palkka-avoimuuden kannattajista lähes kolmannes eli 31,5 prosenttia julkistaisi kaikki palkanosat.

Pelkän tehtäväkohtaisen palkan julkistamisen kannalla on 22,8 prosenttia myönteisen vastauksen antajista.

SAK:n työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen korostaa, että avoimuus auttaisi korjaamaan perusteettomat ja epätasa-arvoiset palkkaerot työpaikoilla.

– Sukupuolten välisen palkkaeron kurominen umpeen on edennyt Suomessa liian hitaasti. Palkka-avoimuus edistäisi tätä tavoitetta ja tervehdyttäisi muutenkin palkkausta ja sen perusteita, hän toteaa tiedotteessa.

Kolmanneksessa perusteettomia eroja

Luottamushenkilöistä 30,5 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on todettu perusteettomia palkkaeroja.

– On huolestuttavaa, että näin monella työpaikalla on todettu perusteettomia palkkaeroja. Toisaalta lähes puolet luottamushenkilöistä kertoi, että heidän työpaikallaan on ryhdytty toimenpiteisiin perusteettomien palkkaerojen korjaamiseksi, Mironen toteaa.

Myös palkkatietämyksessä on SAK:n kyselyn mukaan paljon korjattavaa.

Luottamushenkilöistä lähes 48 prosenttia arvioi, että työntekijät tuntevat työpaikkansa palkkausjärjestelmän perusteet melko tai erittäin huonosti.

– Työnantajan on tehtävä kaikille työntekijöille selväksi, mitkä ovat palkkauksen ja henkilökohtaisen palkitsemisen perusteet, Mironen huomauttaa.

Työryhmällä valmista maaliskuussa

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asetti tammikuussa kolmikantaisen työryhmän laatimaan esitystä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi.

Työryhmän määräaika päättyy maaliskuun puolessavälissä.

SAK:n tavoitteena on saada ensi vaalikauden aikana lakiin määräykset, jotka turvaavat palkkatietojen avoimuuden työpaikoilla.

Luottamushenkilöpaneeliin vastasi tammikuussa 974 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Kaikkien palkat pitää olla julkisia työpaikalla kaikille, myös pomojen. YT-neuvottelut joutaa lopettaa. Äänestetään, että ketkä irtisanotaan, koskee myös pomoja. Loput jatkaa hommia, heimo on puhunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan palkat on ollut julkisia niin kauan kuin muistan.
Nyt on tullut henkilökohtaiset lisät ja siinä pärstäkerroin merkitsee eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi tärkeä vaikutus tällaisella läpinäkyvyydellä olisi suomalaisen korruption paljastuminen. Meillä kun ei jaella ruskeita kuoria siten kuin tuolla jossain korruptiokulttuurin läpitunkemissa maissa. Siksi Suomi keikkuukin joka vuosi maailman vähiten korruptoituneiden maiden listalla. Mutta syynä ei tosiasiassa ole korruption vähyys, vaan sen laatu: näillä mittareilla ei meikäläistä korruptiota tunnista. Se kun perustuu "hyvä veli" -järjestelmään, jossa johtoporras jakaa hyväpalkkaisia pestejä kavereille ja muille joojoo-miehile ja naisille. Ja se siis näkyy myös palkkaeriarvoisuudessa. Samasta nimikkeestä voi pomon kaveri saada merkittävästi enemmän, vaikka esim. työn vaativuus tai vaadittava koulutus olisi pienempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutuksella ja osaamisella on mutkikkaassa maailmassa harvoin yhtäläisyyksiä. Tämän voin sanoa satoja rekrytoineena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkatietojen lisäksi pitää julkistaa tasan tarkkaan myös palkanmaksun perusteet kaikkine positiivisine ja negatiivisine tekijöineen. Ahkera, laiska, viisas, tyhmä, osaava, tumpelo, motivoitunut, hällä väliä, raitis, juoppo,...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

verotiedot julkisiksi heti vain kaikilta, miksi lehtiin pääsee vain hyvätuloiset, olisi kiva nähdä kyllä muidenkin tuloja, itsellä tulot ovat olleet julkisia jo viimeiset 38 vuotta, jopa nykyään nämä eläketulotkin, julkisiksi vain nettiin kaikki, jotka Suomeen veroja maksavat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt patalaiskat lusmutkin yrittävät vaatia samaa palkkaa, kuin ne, jotka ovat ammattitaitoisia, osaavia, motivoituneita ja ahkeria. Vai pitäisikö samalla julkaista myös jokaisen työpanos em. kriteerien mukaan. Siis työtekijä xxx ansaitsee yyy, koska on tyhmä, laiska, muita häiritsevä, osaamaton, epärehellinen, ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se voi otsikko johtaa harhaan, täälläkin osa porukasta käsittää asian niin, että naapurin isännän tuntipalkka, ja lisät julkaistaan myös minulle kahden viikon välein. Tässä on pyrkimys palkkatasa-arvoon, perusteena samasta työstä samoilla kriteereillä, mutta eihän se niinvaan työnantajille passaa. Puhutaan kannustavasta palkkapolitiikasta, joka on pelkkää naamataululla kusettamista, ja sopivan kateuden ylläpitämistä. Ei herrat helposti siitä luovu , mikä heille työnjohtokoulutuksessa porukan johtamisesta opetetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Imppa, sun on hyvä ymmärtää ettei ahne porvari todellakaan luovu rahoistaan toisen naamataulun perusteella. Jos toisin kuvittelet niin pahasti olet eksyksissä. Ehkäpä juurikin tuo asenteesi näkyy töissä päälle ja vaikuttaa siihen mielikuvituksesta tulevaan pärstäkerroinpalkkaan. On paljon helpompaa aina löytää syyt muista kuin omista asenteista, itselleen voi valehdella mutta se on huono tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kysely on tehty sakkilaisten luottamushenkilöiden kesken. Buahahahaahahaaa. Tuohan on sama kun kysyy demareilta mikä on paras puolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun palkkani on jo julkinen. Ollut useita vuosia. Tuloni ovat juuri ja juuri julkisen rajan ylittävät ja niillä sitten repostellaan joka lehden verokoneissa. Kaikki julkisiksi tai salaisiksi, miksi parempituloisten palkat ovat ainoastaan julkisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY:n tulee ilmoittaa jäsenkohtaisesti, kuinka paljon me, eli yhteiskunta, menetämme verovaroja verovapauden takia. Siitä jokainen voi laskea jäsenen tulot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotiedot ovat jo tarpeeksi julkisia, ja se riittää aivan mainiosti. Ja markkinataloudessa on se hyvä etu, että osaaja voi pyytää palkkaa ja osaamaton tyytyy siihen minimipalkkaan.
Ainahan se luonnevikaista harmittaa koko ajan, kun jollakin toisella on vaikka vain 1 sentti enemmän palkka. Joten ei tule sak:lta turhat työt loppumaan, kun mielensä pahoittajien pillin mukaan hyppii ja niiden toiveita toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No markkinataloudessa saattaa olla noita palkkaluokkia, ja toki niidenkin sisällä voi olla melko peruustettomia eroja työntekijöiden välillä.
Vaikka onkin osaaja, niin saattaa saada pienempää tiliä kuin peruslaiska p..nuolija. Siinä tilanteessa pystyy jo perustelemaan ja kyseenalaistamaan tilanteen johdolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä haluan ay jäsenmaksujen verovapauden pois, Työmarkkinajärjestöjen maksuosuuden nostamisen työttömyysmenoista vähintään 50%:iin,
laittomat lakot pois ja suurten säätiöiden verovapauden pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uteliaisuus taas vanhingoittaa toisia ja kilpailua. Ehkä ei kaikkea kannata kertoa kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image