Kotimaa

Kysely: Yk­si­ny­rit­tä­jil­lä on halua työllistää kaikilla toimialoilla, mutta suh­dan­neo­do­tuk­set ovat silti laskeneet

KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 15.10.2019 10:00
Anita Simola

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimmistä päätöksistä.

Yksinyrittäjät ovat kasvava joukko yritysmaailmassa. Noin kaksi kolmasosaa yrittäjistä on yksinyrittäjiä. Viime vuonna heitä oli tilastojen mukaan 182 000.

Siksi on perusteltua, että myös he saivat oman barometrinsa, jossa tutkaillaan suhdanneodotuksia.

Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö selvittivät, mitä tämä joukko odottaa tulevalta.

Tuloksista selviää niin aurinkoisia kuin pilvisiä odotuksia. Hyvää on se, että yksinyrittäjien odotukset henkilökunnan määrästä ovat varsin myönteiset.

Erityisesti kasvuhakuisimmat yksinyrittäjät odottavat henkilöstön määrän kasvavan selvästi. Heidän odotuksensa työntekijöiden määrän kasvusta on yli yhdeksän kertaa suurempi kuin muilla yksinyrittäjillä, barometri paljastaa.

Hyvä signaali

Hallitus on kirjannut itselleen kovat työllisyystavoitteet. Jotta ne toteutuisivat, tarvitaan paljon lisää työllistäviä pk-yrityksiä.

Erityisesti nuoremmat, kasvuhakuiset yksinyrittäjät odottavat henkilöstön määrän kasvavan selvästi. Tätä pidetään hyvänä signaalina, koska aktiivisesti kasvua hakevat yritykset luovat työpaikkoja muita yrityksiä enemmän.

Yksinyrittäjät odottavat kasvattavansa henkilöstöä kaikilla päätoimialoilla. Suomen yrittäjät poimii barometrinsä yllätyksen, yksinyrittäjien odotukset henkilöstön määrän kasvattamisesta ovat positiivisia myös kaupassa. Kauppa on se ala, jossa muiden pk-yritysten odotukset ovat negatiiviset.

Opas tarpeen

Halu työllistää piristää, mutta yksinyrittäjien suhdanneodotukset ensi vuodelle ovat sitä vastoin laskeneet.

Heidän odotuksensa ovat matalammalla kuin työllistävien yrittäjien yleensä. Selvitys kertoo, että yksinyrittäjistä 23 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 14 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.

Työllistävistä pk-yrityksistä 29 prosenttia arvioi, että suhdanteet paranevat seuraavien 12 kuukauden aikana ja 18 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.

Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala huomauttaa, että ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimmistä päätöksistä.

– On tärkeää, että rekrytoinnin taustaksi ja tueksi on olemassa tietoa. Siksi teimme oppaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista varten, Kujala kertoo.

Yrittäjien mukaan myös hallituksen kaavailema rekrytuki pienille yrityksille on hyvä askel, joskaan pysyvä työpaikka ei synny siksi, että siihen saa tukea verovaroista.

Suomen Yrittäjien tavoite on laajemmin se, että palkkaamisen riskiä pienennetään tekemällä työlainsäädäntöä joustavammaksi ja lisätään paikallista sopimista.

MAINOS

Kommentoi

Kyse ei ole halusta vaan mahdollisuuksista.

Kun hankintoja suunnataan ulkomaille ja suuriin yrityksiin ei paikallisilla piënillä ole mitään mahdollisuutta työllistää paikallisesti kun ostajat rahoillaan työllistävät kaikkialle muualle.

Ei ole valtion, eli veronmaksajan, asia maksaa vaan se on asiakkaiden maksettava - markkinataloudessa.
Komminismissa tilanne on toinen - siinä kaikki vaativat rahaa valtiolta ja vieläpä vastikkeetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...ostajat rahoillaan työllistävät kaikkialle muualle."
Ja siellä jossain kaukana ei ole työterveyshuoltoa tai äitiyslomaa tai maksettuja lomia tai...
Eli se on vähän niinkuin ostajan päätettävissä työllistyykö suomalaiset/paikalliset... vai syyllistetäänkö vaan porukalla se paikallinen pienyrittäjä huonoksi työnantajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin ryhmä joka jaksaa vuodesta toiseen luvata, valittaa, ja luvata suurten valtiotukien ja työllistukien toivossa. Työntekijöiden palkanmaksussa kiemurtelevat ja ovat kipeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on yhteiskunnalle tärkeimpiä asioita, mutta ensimmäisessä työtaistelussa se unohdetaan.
Vastuut ja maksut vaan lisääntyy kun kolmikanta tappelee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image