Kotimaa

Kysely: Yk­si­ny­rit­tä­jil­lä on halua työllistää kaikilla toimialoilla, mutta suh­dan­neo­do­tuk­set ovat silti laskeneet

KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 15.10.2019 10:00
Anita Simola

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimmistä päätöksistä.

Yksinyrittäjät ovat kasvava joukko yritysmaailmassa. Noin kaksi kolmasosaa yrittäjistä on yksinyrittäjiä. Viime vuonna heitä oli tilastojen mukaan 182 000.

Siksi on perusteltua, että myös he saivat oman barometrinsa, jossa tutkaillaan suhdanneodotuksia.

Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö selvittivät, mitä tämä joukko odottaa tulevalta.

Tuloksista selviää niin aurinkoisia kuin pilvisiä odotuksia. Hyvää on se, että yksinyrittäjien odotukset henkilökunnan määrästä ovat varsin myönteiset.

Erityisesti kasvuhakuisimmat yksinyrittäjät odottavat henkilöstön määrän kasvavan selvästi. Heidän odotuksensa työntekijöiden määrän kasvusta on yli yhdeksän kertaa suurempi kuin muilla yksinyrittäjillä, barometri paljastaa.

Hyvä signaali

Hallitus on kirjannut itselleen kovat työllisyystavoitteet. Jotta ne toteutuisivat, tarvitaan paljon lisää työllistäviä pk-yrityksiä.

Erityisesti nuoremmat, kasvuhakuiset yksinyrittäjät odottavat henkilöstön määrän kasvavan selvästi. Tätä pidetään hyvänä signaalina, koska aktiivisesti kasvua hakevat yritykset luovat työpaikkoja muita yrityksiä enemmän.

Yksinyrittäjät odottavat kasvattavansa henkilöstöä kaikilla päätoimialoilla. Suomen yrittäjät poimii barometrinsä yllätyksen, yksinyrittäjien odotukset henkilöstön määrän kasvattamisesta ovat positiivisia myös kaupassa. Kauppa on se ala, jossa muiden pk-yritysten odotukset ovat negatiiviset.

Opas tarpeen

Halu työllistää piristää, mutta yksinyrittäjien suhdanneodotukset ensi vuodelle ovat sitä vastoin laskeneet.

Heidän odotuksensa ovat matalammalla kuin työllistävien yrittäjien yleensä. Selvitys kertoo, että yksinyrittäjistä 23 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 14 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.

Työllistävistä pk-yrityksistä 29 prosenttia arvioi, että suhdanteet paranevat seuraavien 12 kuukauden aikana ja 18 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.

Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala huomauttaa, että ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimmistä päätöksistä.

– On tärkeää, että rekrytoinnin taustaksi ja tueksi on olemassa tietoa. Siksi teimme oppaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista varten, Kujala kertoo.

Yrittäjien mukaan myös hallituksen kaavailema rekrytuki pienille yrityksille on hyvä askel, joskaan pysyvä työpaikka ei synny siksi, että siihen saa tukea verovaroista.

Suomen Yrittäjien tavoite on laajemmin se, että palkkaamisen riskiä pienennetään tekemällä työlainsäädäntöä joustavammaksi ja lisätään paikallista sopimista.

MAINOS

Kommentoi

Kyse ei ole halusta vaan mahdollisuuksista.

Kun hankintoja suunnataan ulkomaille ja suuriin yrityksiin ei paikallisilla piënillä ole mitään mahdollisuutta työllistää paikallisesti kun ostajat rahoillaan työllistävät kaikkialle muualle.

Ei ole valtion, eli veronmaksajan, asia maksaa vaan se on asiakkaiden maksettava - markkinataloudessa.
Komminismissa tilanne on toinen - siinä kaikki vaativat rahaa valtiolta ja vieläpä vastikkeetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...ostajat rahoillaan työllistävät kaikkialle muualle."
Ja siellä jossain kaukana ei ole työterveyshuoltoa tai äitiyslomaa tai maksettuja lomia tai...
Eli se on vähän niinkuin ostajan päätettävissä työllistyykö suomalaiset/paikalliset... vai syyllistetäänkö vaan porukalla se paikallinen pienyrittäjä huonoksi työnantajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin ryhmä joka jaksaa vuodesta toiseen luvata, valittaa, ja luvata suurten valtiotukien ja työllistukien toivossa. Työntekijöiden palkanmaksussa kiemurtelevat ja ovat kipeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on yhteiskunnalle tärkeimpiä asioita, mutta ensimmäisessä työtaistelussa se unohdetaan.
Vastuut ja maksut vaan lisääntyy kun kolmikanta tappelee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen vastaan avosylin Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
133
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
53
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
24
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

136 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image