Kotimaa

Kysely: Viidennes uskoo käteisen käytön loppuvan vuosikymmenen sisällä – vain murto-osa valmiita maksamaan kä­teis­nos­tois­ta

Hyvin harva joukko suomalaisia, noin kuusi prosenttia, kertoi kyselyssä olevansa valmis maksamaan käteisnostoista. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 15.7.2019 8:04
Mirko Siikaluoma

Finanssiala ry:n teettämässä kyselyssä käteisen rahan käytön loppumiseen jollain aikavälillä uskoi reilu 60 prosenttia vastanneista. Noin 20 prosenttia vastanneista kertoi kyselyssä uskovansa käteisen käytön lopettamiseen seuraavien kymmenen vuoden sisällä.

Lähes 30 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei käteisen käyttö lopu koskaan.

Finanssiala ry huomauttaa tiedotteessaan, että käteisen määrän vähenemisen myötä, siitä aiheutuvat kustannukset kasvavat. Hyvin harva joukko suomalaisia, noin kuusi prosenttia, kertoi kyselyssä olevansa valmis maksamaan käteisnostoista.

Finanssialan etujärjestön aiemmin julkaiseman selvityksen mukaan vain 17 prosenttia suomalaisista käyttää päivittäisostosten pääsääntöisenä maksuvälineenä käteistä. Ylivoimaisesti suosituin maksutapa oli pankkitiliin liitetty debit-kortti, jonka kertoi tavallisimmaksi maksutavakseen yli 70 prosenttia suomalaisista.

Finanssiala ry:n IROResearchilta tilaama internetkysely toteutettiin maaliskuussa ja siihen vastasi tuhat suomalaista, joiden otos oli painotettu vastaamaan suomalaista väestöä. Kuluttajapaneelin virhemarginaaliksi kerrotaan 3,2 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Ukki valisti jo 1955, pontikkaa ei sitten koskaan myydä muuten kuin käteisellä. Oli viisas talousmies. Olemme suvussa jatkaneet vakaasti vanhoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa tuulesta temmatulta tuo 17%, koska , no tämä nyt on vain yksi kokemus, mutta kerran rautakaupassa kuulutettiin, etttä kassajärjestelmissä vikaa, ainoastaan korttimaksu hyväksytään. Vian aikana kassoille ei mennyt juuri kukaan, mutta kun käteinen jälleen hyväksyttiin ihmisiä alkoi virrata kassoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahan loihtiminen tyhjästä pankin tavoin pitäisi olla kaikille mahdollista. Pankki tekee sen pyöräyttämällä pari bittiä tietokoneessa ja tulostamalla sinulle velkakirjan allekirjoitettavaksi. Sitten se pistää velkakirjan tai pahimmassa tapauksessa peukaloidun version (kuten minulle kävi) holviinsa, jota sitten maksat korkoineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käteisen käyttöä ei voi lopettaa niin kauan kuin pankkitalletus (kyllä, omat rahasi omalle käyttötilillesi) on lain mukaan riskisijoitus. Antamalla rahasi pankin valvontaan otat lain mukaan riskin rahojen menettämisestä. Pankki ei pidä rahojasi turvassa ja tallessa vaan lainaa ne eteenpäin. Jokainen meistä on siis riskisijoittaja. Kyproksella tavalliset ihmiset joutuivat kantamaan sijoittajariskiä, kun pankit lohkaisivat pankkikriisin tullen tavallisten ihmisten säästötileiltä itselleen siivun. Vain käteisen pitäminen estää valtiota ja pankkeija tekemästä tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisilla uutisilla yritetään vaikuttaa ihmisiin ja vierottaa pois käteisen käytöstä. Kalliit älypuhelimet olette jo saaneet samalla menetelmällä myytyä niillekin, jotka ei sitä olisi koskaan edes tarvinneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietoturva-asioihin perehtyneet kokevat epäilemättä sen, miten tieto lisää tuskaa. Alan asiantuntijat tietävät, että kaikki ihmisen tekemät järjestelmät ovat murrettavissa. Viikoittain ellei ihan päivittäin tulee netissä näkyviin huolestuttavia uutisia siitä, miten rikolliset ovat edenneet suojausten murtamisessa siellä, missä asioihin perehtymättömien rahoja liikkuu. Tänäänkin luin, miten joku jo aiemminkin pankkitunnusten kalastelusta tunnettu taho on ilmeisesti kerännyt 250 miljoonaa sähköpostiosoitetta esim. yahoon, gmailin ja hotmailin käyttäjiltä. Näyttää siltä, että suomen kieli tarjoaa suojaa niille, jotka käyttävät suomalaisten palveluntarjoajien omia sähköpostiosoitteita, koska pienet ja kielimuurin taakse jäävät ehkä kiinnostavat kansainvälisiä rikollisia vähemmän. Toisaalta kotimaiset toimijat voivat oppia kansainvälisiltä asioita ja samalla kotimaiset tuntevat maan erityispiirteitä paremmin.

Kummasti nuo kaksi nopeimmin kansainvälisestikin kasvanutta pankkia, Danske Bank ja Nordea ovat tällä haavaa pahasti alamaissa pörssikurssilla mitattuna ja nehän ovatkin karsineet rutkasti konttoriverkkoaan. Ruotsista tuli jokin aika sitten uutisentapainen, jonka mukaan valtio asettaisi vaatimuksen tarjota käteispalveluja kaikkialla maassa. Valtion tehtävä onkin asettaa minimivaatimukset kansallisen huoltovarmuuden turvaamiseksi. Internet ainoana kanavana ei missään tapauksessa ole riittävä huoltovarmuuden kannalta. Myös suurilla apteekeilla varmaan täytyy olla oma suora yhteys omakantaan ja resepteihin, jotta kyberhyökkäyksenkin aikana lääkehuolto voidaan turvata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuten yksi poliisi sanoi aikanaan, että kun hän lähtee baariin, niin hän ei ota koskaan mitään kortteja mukaan. Jos hukkaa ne rahat, jotka on taskun pohjalla, niin enempää ei sitten katoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa ihmiset, kaikki raha on VELKAA. Kaikki raha on VELKAA YKSITYISILLE pankeille. Se raha on taiottu tyhjästä ja sen velan päälle on laitettu KORKO. Ja sitä korkoa ei pystytä koskaan maksamaan kuin työnteolla, eli olemme eliitin ikuisia velkaorjia. Hieno systeemi kertakaikkiaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi olla mutta ilman sitä asuittaisiin lehmänpaskamajoissa ja teillä demareilla tulisi oikeasti nälkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä me asuttaisiin lehmänpaskamajoissa ilman pankkimafioita? :D Ja kerro nyt toki miten demarit tähän liittyy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Rahamaailma voisi perustua reaalitalouteen. Jos rahanpainanta olisi valtioilla, niin valtiot eivät voisi velkaantua YKSITYISILLE pankeille, jotka lainaavat valtiolle rahaa, jota niillä itselläkään ei ole. Se raha luodaan täysin tyhjästä tietokoneelle. Valtio, eli me, joudumme sitten velkakurjuudessa karsimaan koulutuksesta, terveydenhuollosta, teiden ylläpidosta jne. Tilanne on aivan älytön!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi luopua kokonaan käteisestä. Ellei sitten tieten tahtoen haluta altistaa Suomea haavoittuvaksi kyberhyökkäyksille. Koko maa pysähtyy jos kukaan ei pysty maksamaan tai ostamaan mitään. Pankeilla tuntuu olevan ongelmia järjestelmiensä pystyssä pitämisessä jo ilman hyökkäyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käteinen ei lopu koskaan.
Miksi omien rahojen nostamisesta pitäisi maksaa jollekin välikädelle?
Pitäiskö siis siirtyä ottamaan palkat käteisenä suoraan maksajalta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipä oo enää velvoitetta maksaa käteisellä palkkoja ollu toviin laissa... että se siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikealla ihmisellä on muutama kymppitonni kotona piirongin laatikosta, josta on helppo otaa lompakoon tarpeen mukaan.Raha kun tarvitaan lisää käyn pankissa ylös sanomassa kolmekymmentä tuhatta ja kiikutan piironkiini käytöä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva sitten siinä vaiheessa, kun sun piironki roihahtaa liekkeihin, tai talossa käy varkaita. Ei taida vakuutusyhtiö oikein uskoa selitystä kolmestakymmenestä tuhannesta eurosta talletettuna alalaatikkoon. "Oli siellä, ihan varmasti oli!!!" "Jooopa joo..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivaa kun pankki nollaa ja sulkee tilisi. Millisekunnissa olet maksukyvytön, etkä saa ruokaa, lämpöä, liikkumista jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai kiva kun pankki päättää ottaa kaikkien tililtä vaikka 10% pankkikriisin tullen. Pankki ei siis kanna itse riskiä toiminnastaan, vaan ottaa kaikilta siivun kun omat businekset sörssittiin liian suuria riskejä ottamalla. Käteistä eivät tule kotipiirongista ottamaan. Sinne ei pankin sormet yllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image