Kotimaa

Kysely: Tasa-arvoisen avio­liit­to­lain kannattajat voittavat eduskunnassa

Kotimaa 24.11.2014 3:00 | Päivitetty 25.11.2014 15:23
STT

Keskustan ja kokoomuksen kantaansa panttaavien kansanedustajien äänet ratkaisevat, meneekö kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista perjantaina läpi eduskunnassa. STT:n kyselyn perusteella näyttäisi siltä, että aloite on menossa niukasti läpi. Kyselyyn vastasi 199 äänioikeutetusta vain 124 kansanedustajaa.

Vastanneista 65 kannattaa ja 46 vastustaa avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. 2 vastaajaa ei vielä tiedä kantaansa ja 11 ei halua kertoa sitä.

Kokoomuksen 44 kansanedustajasta kyselyyn vastasi 29. Heistä 17 – joukossa neljä ministeriä – kannattaa ja 11 vastustaa lainmuutosta. Pertti Salolainen ei kerro kantaansa. Kyselyyn eivät vastanneet esimerkiksi Leena Harkimo, Sampsa Kataja ja Sofia Vikman, jotka ovat allekirjoittaneet aloitteen tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi. Myös vastaamatta jättänyt Petteri Orpo on julkisuudessa kertonut kannattavansa lainmuutosta.

Keskustan 36 edustajasta kyselyyn vastasi 24. Heistä 4 – Mikko Alatalo, Antti Kaikkonen, Annika Saarikko ja Kimmo Tiilikainen – kannattaa lainmuutosta, 15 vastustaa ja 5 ei kerro mielipidettään.

SDP:n 42 kansanedustajasta kyselyyn vastasi 25. Lainmuutosta vastustavat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Harry Wallin. Vastustajia on tiettävästi ainakin kaksi muuta. Aiemmin vastustajiin kuulunut Jukka Kärnä vastasi kyselyyn, että ei tiedä.

SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa yleinen käsitys oli, että kansalaisaloite menee läpi muutaman äänen erolla. Kokouksessa uskottiin myös, että osa SDP:läisistä vastustajista saattaa jäädä pois äänestyksestä. Puheenjohtaja Antti Rinne on vedonnut lainmuutoksen puolesta.

Tiettävästi kaikki 10 vihreiden ja 14 vasemmiston (vasemmistoliitto ja vasenryhmä) kansanedustajaa kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia, vaikka kaikki eivät vastanneet kyselyyn. Myös RKP:n enemmistö kannattaa sitä.

Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajia näyttäisi olevan erityisen paljon Vaasan ja Lapin vaalipiireissä ja kannattajia Etelä-Suomessa.

"Muunlainen liitto on seksiliitto"

– Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Muunlainen liitto on seksiliitto, perustelee Pentti Oinonen (ps.).

Avioliittolain muutosta vastustavat selkeimmin perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Perussuomalaisia kansanedustajia on 39, kristillisdemokraatteja 6.

Perussuomalaiset ovat kielteisellä kannalla muun muassa siksi, että näin on sovittu jo ennen viime eduskuntavaaleja.

– Lasten oikeudet ja aikaisemmin tehty sopimus puolueen kanssa, kun lähdin eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi nelisen vuotta sitten. Pidän sanani tässäkin asiassa. Sinänsä asia ei herätä minussa mitään kiihkoa mihinkään suuntaan, perustelee Mika Raatikainen ei-vastaustaan.

Ritva Elomaa (ps.) vastasi kyselyyn, että ei tiedä.

Vaalikoneessa tasa-arvoista avioliittolakia kannattanut Arja Juvonen (ps.) on jäänyt pois molemmista lakivaliokunnan äänestyksistä, mutta aikoo äänestää perjantaina. Juvonen ei vastannut STT:n kyselyyn eikä soittoihin.

Adoptio kynnyskysymyksenä

Lain mukaan lapsen saa adoptoida yksin adoptoijan seksuaalisesta suuntauksesta riippumatta, mutta silti moni vastustaja perustelee kantaansa lapsen oikeudella isään ja äitiin.

– Adoptiotilanteessa lapsen oikeuden sekä äitiin että isään tulee olla vahvempi kuin yksilön oikeuden solmia adoption mahdollistava avioliitto, sanoo Vesa-Matti Saarakkala (ps.).

Kannattajien mielestä lainmuutos helpottaisi byrokratiaa ja olisi lapsen etu.

– Ei ole kenenkään etu, että nykyisin toinen joutuu adoptoimaan ensin yksin ja toinen sitten adoptoi kumppaninsa lapsen. Lapsen edun mukaista on, että molemmat hänen kanssaan arkea elävät henkilöt voivat tulla lapsen vanhemmiksi yhtä aikaa, sanoo Sari Sarkomaa (kok.).

Juttua oikaistu 25.11.2014 kello 15.23. Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan nimi korjattu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Miksi jotkut kansaa edustavat panttaavat mielipidettään? Mikä voi vielä muuttua muutamassa päivässä? Nyt kannattaisi äänestää aloitteen hyväksymisen puolesta, jos kerran mielessä onjatkokaudelle pääsy. Enemmistö kansasta kannattaa tasa-arvoista avioliittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole nähnyt yhdessäkään sanomalehdessä ensimmäistäkään pääkirjoitusta, jossa puolustettaisiin nykyistä avioliittokäsitystä. Miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et selvästikään ole lukenut kaikkia sanomalehtiä. Vastasiko tämä typerään kysymykseesi? Voisit muuten lopettaa asioiden ihmettelemisen: sinulla ei ole siihen touhuun riittävästi aivosoluja, vaan paljastat moukkamaisuutesi jokaisella kysymykselläsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakiesityksessä puhutaan vain avioliitosta. Typerää sotkia koko tasa-arvoinen tai sukupuolineutraali sanaa tähän asiayhteyteen, koska nämä sanat eivät esiinny laisinkaan lakimuutoksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homovastaisten mukaan kaikki muut paitsi heitä kannattavat ovat väärässä. Todella suvaitsevaista hommaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaahan nyt mennä jo läpi tämä asian 2000-luvulla sentään. Se ei ole keneltäkään pois. Usko, toivo ja rakkaus, mutta suurin niistä on rakkaus, on kristinuskon tärkein sanoma, jota lahkolaiset ja herätysliikkeet eivät toteuta, onneksi kuitenkin ev.lut kirkko ymmärtää asian. Onnea perjantaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihme jos voittavat kun on tietodusvälineissäkin vain yksi kanta. Ylistävät homoja muiota mielipiteitä ei julkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä todennäköisimmin suurin osa ihmisistä tekee päätöksensä ihan itse. Niin kansa kuin kansanedustajat. Kansan enemmistö on ainakin gallupien mukaan hyväksymisen kannalla. Ketä kansanedustajien pitäisi edustaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homomielisten mukaan kaikki muut paitsi heitä kannattavat ovat väärässä. Todella suvaitsevaista hommaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasa-arvomielisten mukaan kannatta lisätä tasa-arvoa erilaisten ihmisten välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, mietipä, mikä on oikein ja mikä on väärin. Minä ainakin annan homoliittovastaisten olla ihan sitä mieltä, mitä ovat, vaikka yritänkin heille kovasti vakuutella, että heidän pitäisi tutkia ja ajatella asiaa vielä syvemmin, olla perustelematta mielipiteitään Raamatulla tai muilla"näin on aina ollut" -väittämillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki Realisti kiteytti asian hyvin. Miksi jatkuvasti sotketaan kirkko ja kansalaisen oikeudet keskenään? Miksi tässä maassa ei saada kirkkoa erotettua valtiosta, niin nämä ihmisoikeusasiatkin olisi uskovien piirien paljon helpompi ymmärtää tämän jälkeen. Ja turha enää sotkea jotain Raamatun tekstiä tähän asiaan, sillä eihän opus ole lakikirjaan verrattava teos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Keskusta näkisi ns. metsän puilta tässä avioliitto keskustelussa Perussuomalaisten lailla, niin silloin lapsen etu menisi kaiken edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on vain ennakokysely asiasta ja lopullinen vastaus saadaan eduskunnan äänestyksen jälkeen ja se on sitten siinä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni hankala ajatella tätä tasa-arvo asiana,rekisteröidyssä suhteessakin voitaisiin järjestää niin että ollaan kumppaneita.Avioliitto on tarkoitettu naisen ja miehen välille ,tasa-arvoa käytetään tässä vain keinona että saataisiin tämä asia läpi Vaikka ajat muuttuvat ja ihmiset sen mukana niin ei perus asioita saa ihmiset mennä muuttavan Suomen laki-asioissa on paljon asioita jotka perustuvat kristillisiin arvoihin ja näin sen kuuluu olla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma , että meitä kaikkia ei joka asiassa "kyykytetä" !! Olen ollut 43v AVIOLIITOSSA , ja olen vieläkin !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten Ylen vastaava päätoimittaja uutistoimituksen päälliköitä ohjeisti, asiasta ei tule mediassa käyttää nimitystä "tasa-arvoinen" avioliitto. Oikea termi on "sukupuolineutraali".

Tämä johtuu siitä, että tasa-arvo on lähtökohtaisesti positiivinen ilmaus, jota on helppo kannattaa. Lakialoitteessa on kuitenkin kyse sukupuolineutraaliudesta, sukupuolen merkityksettömyydestä, parisuhteissa, jota aloitteella halutaan ajaa.

Suurin osa suomalaisista kannattaa tasa-arvoa mm. miesten ja naisten välillä, mutta suuri osa ei pidä parisuhdetta sukupuolineutraalina vaan haluaa parisuhteen ja perheen olevan ensisijaisesti naisen ja miehen välinen liitto erityisesti, kun perheessä on lapsia.

"Tasa-arvon" käyttö terminä tässä asiayhteydessä on johdattelevaa, joka kyseenalaistaa asiaa koskevan uutisen todenperäisyyden ja motiivien tulkinnat tietojen takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image