Kotimaa

Kysely: Suomalaiset val­mis­tau­tu­vat tur­vat­to­mam­paan tu­le­vai­suu­teen

Kotimaa 21.1.2016 14:56 | Päivitetty 21.1.2016 22:55
STT

Suomalaiset kokevat tulevaisuutensa entistä turvattomammaksi, selviää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) kyselystä. Lähes kaksi kolmasosaa marraskuussa tehtyyn kyselyyn vastanneista arvioi Suomen elävän seuraavan viiden vuoden aikana aiempaa turvattomammassa maailmassa.

MTS:n kyselyissä on esitetty sama kysymys vuodesta 1990 alkaen, eikä turvattomuuden tunne ole koskaan ollut yhtä suurta.

Suomalaisten huolenaiheiden kärkikolmikko ovat Suomen työllisyystilanne, kansainvälinen terrorismi ja Euroopan talouden näkymät. Näistä huoli terrorismista nousi selvästi kyselyjakson aikana tehtyjen Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Selvästi eniten vuoden aikana lisääntyi huoli maahanmuuttajien määrän kasvusta Suomessa ja siihen osittain liittyvästä Syyrian tilanteesta. Useampi kuin kaksi kolmesta vastaajasta oli myös huolissaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta Suomessa ja Euroopassa, mistä kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa.

Aiempaa selvästi harvempi - vain alle kolmasosa vastaajista - arvioi Suomen varautuneen hyvin hallitsemattomaan maahanmuuttoon ja talouskriisiin. Luottamus ulkopolitiikan hoitoon kasvoi vuoden aikana mutta puolustuspolitiikan hoitoon heikkeni.

Nato-jäsenyydestä epävarmojen määrä kasvanut

Nato-jäsenyyden kannatuksessa tai vastustuksessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta, selviää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan kyselystä. Eniten näyttää lisääntyneen epävarmuus Nato-kannasta.

Nato-jäsenyyden vastustajien määrä aleni aiempien vuosien tapaan mutta vain kaksi prosenttiyksikköä 58 prosenttiin vastaajista. Samalla hupeni myös jäsenyyden kannattajien osuus 30:stä 27 prosenttiin. Eniten lisääntyi kannastaan epävarmojen osuus. Heitä oli nyt 15 prosenttia, vuotta aiemmin 10 prosenttia.

Lähes kaikki vastaajat (94 %) kannattavat Suomen sotilaallista yhteistyötä Ruotsin tai muiden pohjoismaiden kanssa. Yli neljä viidestä kannattaa sotilasyhteistyötä EU:n ja 58 prosenttia Naton kanssa.

Huoli Ukrainasta hellitti

Pariisin ilmastokokouksella ja uutisilla poikkeuksellista säistä lienee ollut osuutta siihen, että huoli ilmaston lämpenemisestä nousi myös selvästi. Vähemmälle huomiolle jäänyt Ukrainan tilanne sen sijaan huolestutti suomalaisia selvästi aiempaa vähemmän.

Myös huoli Venäjästä väheni vuoden takaiseen, mutta paljon tai jonkin verran huolestuneita itänaapurin kehityksen suhteen oli edelleen vajaat 70 prosenttia vastanneista.

MTS:n kyselyn toteutti Taloustutkimus marraskuussa. Kyselyyn haastateltiin tuhatta 17-79-vuotiasta suomalaista, ja sen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Mikään vieras valtio ei ole hyökkäämässä Suomeen, mutta Suomella on 2 uhkaa, toinen tulee sisältä päin, toinen on globalisaatiokehitys jossa Suomi jää toisten jalkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on myynyt rauhansa ja turvallisutensa halvalla saavuttaaksen kansainväisen multikulttuurisen statuksen, jossa ei ole sijaa sille vapaudelle ja turvallisuudelle, mistä olemme tottuneet nauttimaan. Sijalle on tullut erimielisyydet, levottomuudet, ahdistus, pelko, viha, rasismi, syyttelyt, turvattomuuden tunne, väkivalta ja kasvava rikollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"arvioi Suomen varautuneen hyvin hallitsemattomaan maahanmuuttoon"

Tämähän on täysi oxymoron. Miten "hallitsemattomaan" voi "varautua hyvin"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus on saanut aikaan sen ettei ilta-vuoron jälkeen Oulussa uskalla enään lähtä lenkille. Aivan uskomattomalta tuntuu miten päättäjät pilasi tämän maan turvallisuuden puolessa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täyttä totta, minäkin olen lopettanut ukoiluni iltaisin ja viikonloppuisin pimeään vuodenaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän tuohon valmistautuu? Rahat loppuu ja piste. se siitä.
lääkkeitäkään ei ole vara ostella kun sssss s kolmikko tekee niistäkin vain varakkaille (niille muutamalle) etuoikeutetun bisneksen.
sairaalaan ei ole vara mennä kun sekin maksaa.
ruoka muka halpuu..höpöhöpö..
eli odotellaan kuolemaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä tämä suomi alkaa olla melko turvaton maa,vaikka poliitikot toisin väittää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiovalta ja poliisi vakuuttavat: ei mitään hätää, kyllä (sisäisestä) turvallisuudesta huolehditaan. Ja aivan toisenlaisia uutisia tulee vastaan joka päivä tiedotusvälineistä. Mihin menet Suomi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsistä töppöseen! Meillä on Suomessa aika vankka turvallisuuspalvelu ainakin maaseudulla. Siellä ei puhuta katupartioinnista vaan toimitaan jos tarve vaatii, toivottavasti. Jos mun naapuri kaipaa apua niin menen
, enkä varmasti tarvi muuta kuin ensiapua, sairaankuljetusta tai pahimmillaan poliisia. Sitä ei onneksi vielä ole tarvittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI Natolle ja koko mädälle länsisysteemille. Lisää yhteistyötä itänaapurin kanssa niin saadaan Suomi oikeasti nousuun. Venäjä voisi olla Suomen paras liittolainen ja ennen kaikkea YSTÄVÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä on epätodellisen outo ja epäinhimillinen johto ja manipuloitu kansa, pysykäämme niinkaukana siitä maasta kuin kykenemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:00
Viikon lopuksi: Maailman parhaan levyn löytämisen elämys palkitsee etsijänsä Tilaajille
9:00
Jos mieli on jo valmiiksi kolhuilla, olet riskiryhmässä koronakriisissä – Päivi Rissasen arki tuntui romahtavan karanteenin takia
9:00
Kolumni: Olennaista on, miltä ihmiset näyttävät – kasvojen ja ylävartalon merkitys korostuu videoyhteydenpidossa
9:00
Teatteriseurueesta yli sadan vuoden takaa löytyi kansiollinen valokuvia – oululainen kirjansitoja aikoo kunnostaa vanhan kuva-albumin Tilaajille
9:00
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä pennut puuhaavat lauantaiaamuna
8:48
Auto lensi katolleen ojaan Rovaniemellä – kaksi henkilöä vietiin sairaalaan
8:12
Älä passaa ikäihmistä toimintakyvyttömäksi – Uusi osaamiskeskus haluaa auttaa ihmistä vanhenemaan mahdollisimman terveenä ja toimintakykyisenä Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jussi jyrähti

Tuon olivat keksineet MTK ja VL:n Myllykoski jo viikkoja sitten.Vai oikein jyrähti.Enemmänkin inahti. Lue lisää...
Skönäri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image