Kotimaa

Kysely: Eu­roop­pa­lai­set haluavat hallituksilta toimia valeuutisten kitkemiseksi

Kotimaa 14.6.2018 9:40 | Päivitetty 14.6.2018 16:02
STT

Mediayhtiöillä ja toimittajilla on suurin vastuu kamppailussa valeuutisia vastaan. Tätä mieltä on kolme neljäsosaa vastaajista vuoden Digital News Report -kyselytutkimuksessa.

Suurinta huolta valeuutiset aiheuttavat Brasiliassa, jossa 85 prosenttia sanoo olevansa huolissaan siitä, mitkä uutiset netissä ovat totta ja mitkä valetta. Suomessa vastaava prosentti on 55.

Kuluttajat kokevat valeuutisiksi myös puolueellisen journalismin, klikkiotsikot ja piilomainonnan.

Euroopassa yli puolet vastaajista toivoo, että heidän hallituksensa tekisi jotain lopettaakseen valeuutiset. Yhdysvallasta vastaava osuus on vain 14 prosenttia.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutti tekee vuosittain verkkokyselytutkimuksen, johon on kerätty noin 40 maasta noin 2 000 vastaajaa kustakin. Euroopasta vastaajia oli 25 maasta.

MAINOS

Kommentoi

Eu­roop­pa­lai­set hallitukset haluavat toimia uutisten kitkemiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valeuutiset eivät ole nykyajan ilmiö, niitä on aina ollut. Valehistoriaakin on aina kirjoitettu, myös Suomessa, vaikka sitä ei aina sellaiseksi havaita. Suomalaiset eivät todellakaan ole koskaan asuneet Volgan mutkassa, eikä Suomen aluetta ole edes hallittu mistään ennen ruotsinvallan aikaa. :)

Mediaa on turha alkaa suitsimaan, paitsi jos rikotaan lakia tai yleisesti hyväksyttyjä eettisiä sääntöjä. Jokainen uskoo niihin juttuihin mitä haluaa. Se joka muistaa YYA-ajan, niin silloin lehdistön jutut vasemmalta oikealle poikkesivat todella paljon toisistaan, erityisesti siinä miten Neuvostoliitosta ja sosialismista kirjoitettiin. Hoitakoon vapaa media itse vääristeltyjen uutisten oikaisun. Totuus voittaa kuitenkin lopulta, kuten olemme havainneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahinta valeuutisointia on nimenomaan vastuullisina itseään markkinoivien medioiden harjoittama puolueellinen journalismi. Astetta harmittomampia valeuutisoinnin muotoja ovat sitten varsinkin nuo kaupallisten medioiden tuottamat klikkiotsikot ja piilomainokset. Näistä kaikista kun päästäisiin eroon niin koko valeuutisten ongelmaa ei oikeastaan enää edes ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostaisi tietää paljonko on maksettu syytetyn puolustajialle valtion varoista, vangitsemisoikeudenkäynnit ja sitten ali- ja hovioikeusvaihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaushan on kuten raskaana oleminen, sitä joko on tai ei ole. Jos ei suoraan toista uhata, niin turhaan tuohon puuttumaan. Jos joku pahoittaa mielensä, niin se on tämän oma syvä häpeänsä.

Positiivistä kyselyssä toki on "Kuluttajat kokevat valeuutisiksi myös puolueellisen journalismin..." Eli kannattaa katsella mediataloissa peiliin ja pitkään jos minkäänlaista itsekriittisyyttä on olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image