Kotimaa

Kyösti Kallion sanat ravistelivat kansaa

Kyösti Kallion herättelevien sanojen äärelle palataan tänään. Kuvassa Kalervo Kallion isästään veistämä muotokuva, joka on Nivalassa Kyösti ja Kalervo Kallion museossa.
Kotimaa 4.5.2008 0:00
Heikki Uusitalo
Suomi oli jakaantunut kahtia. Eri leirit, punaiset ja valkoiset, olivat ottaneet aseellisesti yhteen. Elettiin vuotta 1918. Kansalaissota oli vaatinut yli 36 000 ihmisen hengen. Ne menivät taisteluissa, teloituksissa, vankileireillä.

Vasta itsenäistynyt Suomi-neito tanssi oman elämänsä ensiaskeleet mollisävelmään. Joulukuussa vuonna 1917 saatiin itsenäisyys. Tammikuussa 1918 jo sodittiin.

Raakuuksien ja poliittisen terrorin runtelema kansakunta kaipasi eheytymistä - kaipaa kai vieläkin.

Jostain eheytymisen oli lähdettävä. Kun historian aikajanalle pystytetään merkkipaaluja, voi yhden eheytymisen merkkipaalun iskeä Nivalaan. Päivämääräksi tolppaan sopii kaivertaa 5.5. ja vuodeksi 1918.

Tuolloin nivalalainen senaattori Kyösti Kallio puhui Nivalan kirkossa. Kansalaissodan päättymistunnelmissa hän hämmensi kuulijakuntaa.

"Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä", Kallio puhui täydelle kirkolle.

Kirkkoväki ei ollut odottanut näin sovittelevaa sävyä mieheltä, joka oli juuri palannut kotiin piileskeltyään Helsingissä henkensä puolesta.Ensimmäinen sovintopuhe


Kallion puheesta on kulunut 90 vuotta. Puhe itsessään ei saanut suurta huomiota aikansa lehdissä - esimerkiksi Kaleva ei kertonut siitä mitään - mutta puheen pohjalta alkoi keskustelu sovinnosta.

"Puheella oli huomattava merkitys siksi, että Kallio oli ensimmäinen valkoisen puolen ministeritason poliitikko, joka puhui julkisesti sovinnon puolesta", professori Kari Hokkanen sanoo. Hokkanen on kirjoittanut Kyösti Kallion elämäkerran.

Kallion sanat voisivat olla edelleen minkä tahansa isänmaallisen julistuksen pääsanoma. Omana aikanaan, sodan melskeiden runtelemalle kansalle osoitettuna, ne ravistelivat eivätkä saaneet aikaan varauksetonta vastakaikua.

"Voidaan sanoa, että se oli poikkeuksellinen ja rohkea veto, sillä myöskin kuulijakunta suhtautui siihen melkoisen hämmentyneesti", Hokkanen toteaa.

Tänään sunnuntaina Kallion sanat saavat vastakaikua ja ansaitsemansa huomion, myös lehdissä.

Nivalassa pidettävään Tasavallan eheytymisen juhlaan Kallion sanojen äärelle saapuvat esimerkiksi entiset pääministerit Paavo Lipponen (sd.) ja Esko Aho (kesk.).Hallitusmuoto ja sovinto kiistakapuloina


Kallion sanat voi nähdä osana yleistä keskustelua, jossa yhteen nivoutuivat hallitusmuototaistelu monarkian ja tasavallan välillä sekä kansalaissodan jälkeinen sovinto.

"Monarkistit edustivat systemaattisesti jyrkkää linjaa, jonka kannalla oli hyvin selvästi Mannerheim ja senaatin oikeistolainen puoli. He olivat sitä mieltä, että on rakennettava järjestelmä, joka estää tapahtuneen uusiutumisen siten, etteivät punaiset uskalla enää yrittää. Tasavaltalainen puoli oli sitä mieltä, että on luotava järjestelmä, joka vie motivaation uusiutumiselta", Hokkanen näkee.

Miten Kallion julistama sanoma on muuttunut teoiksi? Onko syntynyt maa, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia? Edelleen jatkuvasta keskustelusta päätellen eheytyminen on yhä kesken.

"Vanha osapuolijako elää vielä yllättävästikin joissakin piireissä", Kari Hokkanen valittelee.

Tasavallan eheytymisen juhla tänään Nivalassa alkaen jumalanpalveluksella kello 10 ja jatkuen Kyösti Kallion koululla kello 13. Juhlapuhujina entiset pääministerit Paavo Lipponen ja Esko Aho. Historiaa valottaa professori Kari Hokkanen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
12:13
Seitsemän tähden liikkeellä seitsemän eduskuntavaaliehdokasta Pohjois-Suomesta – vaalipiireissä tähdätään täysiin listoihin
12:00
THL: Tarvitaan enemmän tietoa ihmisten sairauksista, jos jokaiselle suomalaiselle määritellään hinta – Työterveyshuolto korvauskriteereihin mukaan
12:00
Talouspolitiikan arviointineuvosto moittii hallitusta: Sote-uudistuksen säästöt yhä epävarmoja
11:55
Käräjäoikeus tuomitsi Oulussa kaupparyöstöjä tehneen miehen viiden vuoden vankeuteen
10:57
Valtteri Bottas hurautti ensimmäiset rallikilometrit Rovaniemellä, mestarikartturi uskoo formulakuskin rallitaitoihin – katso video Tilaajille
37
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
23
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
21
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
17
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
12
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image