Kotimaa

Kylmän sodan aikaa Kuusamossa: Päällikkö soitti Antti Leivolle ve­nä­läis­loik­ka­reis­ta – "Meistä tuli ystävät"

Vuonna 2005 Antti Leivon puhelin soi ja soittaja kysyi, rajamies Leivoa. Saksalais-englantilainen kuvausryhmä oli Kuusamossa tekemässä Tie vapauteen -dokumenttia yhdestä mukana olleesta loikkarista, Alexander Shatravkasta. KUVA: Ulla Ingalsuo.
Kotimaa 6.12.2017 10:49
Ulla Ingalsuo

Antti Leivo on eläkkeellä oleva rajavartija Kuusamosta.

Alla hän kertoo tarinansa siitä, kuinka loikkarista ja rajavartijasta tuli vuosikymmenten jälkeen ystävät.


”Oli aamuyö, 12. heinäkuuta vuonna 1974, kun Liikasen vartioaseman puhelin soi Kuusamossa. Rajakomppanian päällikkö soitti ja kertoi kolmesta venäläistä rajaloikkarista. Toinen miehistä olisi aseistettu ja mukana olisi myös nainen. Latasin rynnäkkökiväärin ja herätin vaimoni. Hän jäi vartioimaan asemaa ja odottamaan apuvoimia. 10-vuotiaan tyttäremme nukkui kaikessa rauhassa.

Otin mukaani aseeni, radiopuhelimen ja Poju-koiran. Löysimme jäljen Oulankajoen rannalta ja ryhdyimme jäljittämään karkureita. Jälki oli löytöhetkellä 15 tuntia vanha, mutta koira seurasi sitä hyvin koko yhdeksäntuntisen etsinnän ajan.

Suorajärven seutuvilla pienen järven rannalta on vanha savotta-aikainen sauna, jonka ovi oli raollaan. Koira oli saunasta muutaman kymmenen metrin päässä, kun se ilmoitti minulle, että sisällä on ihmisiä. Kutsuin koiran luokseni ja otin sen tunnusvaljaat pois, jätin vain kaulapannan.

Juoksujalkaa siirryin ovelle, tempaisin sen auki ja näin neljä miestä nukkumassa. Miehet heräsivät ja nousivat nopeasti ylös. Ajattelin, että ovat saksalaisia turisteja, koska joukossa ei ollut naista. 

Kysyin passeja. 190-senttinen kaveri nousi ja viittoi rintaansa, että Kanada. Toistin vaatimukseni ja hän rupesi kaivamaan kädet täristen rintataskuaan. Ei sieltä passia löytynyt, mutta tupakka kyllä. Tulitikku ei ehtinyt sammua kun tajusin mistä porukasta oli kyse; mahorkan haju levisi saunaan nopeasti.

Komensin miehet ulos ja riviin. Koira vartioi heitä sillä aikaa kun tarkastin miehet aseiden varalta ja hälytin apua. Yhdestä saappaasta löytyi puukko ja yhden miehen taskussa oli kartta, johon oli piirretty katkoviivalla reitti Paanajärveltä Ruotsin rajalle.

Ei mennyt montaa minuuttia, kun etsinnöissä mukana ollut helikopteri laskeutui ja toi lisää miehiä paikan päälle. Karkurit kuljetettiin kävellen kuulusteltavaksi.

Saunan lattian alta löysin miesten passit, ja seinällä roikkuneesta pussista homeisia leivänkannikoita, joita olivat keittäneet kattilassa.

Asiasta ei tietenkään puhuttu vuosikymmeniin.

Vuonna 2005 puhelimeni soi ja soittaja kysyi, olenko rajamies Leivo. Saksalais-englantilainen kuvausryhmä oli Kuusamossa tekemässä Tie vapauteen -dokumenttia yhdestä mukana olleesta loikkarista, Alexander Shatravkasta. He halusivat tavata. Mietin yön yli ja kutsuin heidät kotiimme. Dokumenttia ei koskaan julkaistu, mutta meistä tuli ystävät.

Shatravka kertoi, että heidät palautettiin takaisin Venäjälle ja tuomittiin ensi viideksi vuodeksi mielisairaalaan ja sen jälkeen neljäksi vuodeksi vankilaan. Gorbatšovin aikana hänet vapautettiin ja miehelle annettiin lupa lähteä maasta. Hän muutti Yhdysvaltoihin, missä asuu edelleen. Pidämme yhteyttä muun muassa Facebookin avulla.

Ei minua pelottanut tuolloin eikä ole pelottanut sen jälkeenkään. Se oli sitä kylmän sodan aikaa Kuusamossa.”

Leivon tarina on julkaistu Kalevan Suomi 100 – Kansan kaikuja Pohjois-Suomesta -lehdessä, jota on jaettu 100 000 kappaletta. Tilaajat voivat lukea lehden myös eKalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä ajankuva kylmän sodan ajalta. Leivon Antilla olisi monia muistakin seikkailuja kerrottavana...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image