Kotimaa

Kylmä rintama työntää helteet pois – Pohjois-Pohjanmaalla jäädään alle 20 asteen

Helteet väistyvät ainakin hetkeksi, mutta varsinaisen kylmää ei silti ole tulossa. Oulun seudulla mittari on torstaina 15-20 asteen välillä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 16.5.2018 21:04
STT

Suomen keskiviikon lämpöhuippu koettiin Porissa, missä elohopea kohosi rautatieaseman mittauspisteellä 29,2 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitos. Yli 28 asteen lämpötiloja koettiin keskiviikkona vain maan länsiosissa, mutta keski- ja itäosissakin päästiin 26–27 lämpöasteeseen.

Myös Lapissa mitattiin hellelukemat, Ivalon lentoaseman mittari näyttäessä 25,1 astetta. Helteestä ei kuitenkaan nautita Lapissa kauaa, sillä torstain vastaisena yönä saapuva kylmä rintama pudottaa lämpötilan laajalti 7–13 asteeseen.

Kylmempi rintama saavuttaa Pohjois-Pohjanmaan torstaina päivällä.

–  Pohjanmaan alue on sateeton ja varsin aurinkoinenkin, mutta pohjoisesta käyvän ilmavirtauksen vuoksi lämpötilat jäävät 15–20 asteen paikkeille, kertoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Maan eteläosassa helteitä esiintyy monin paikoin vielä torstaina. Maan itäosassa tulee sade- ja ukkoskuuroja varsinkin iltapäivällä.

Sää viilenee myös etelässä perjantaina. Pohjoisesta maan keski- ja eteläosaan kulkeva kylmä rintama voi tuoda mukanaan myös kuurosateita perjantaiaamuna. Sää selkenee lännessä päivän mittaan, sateet jäävät lähinnä itäisimpään Suomeen.

Tulen käsittelyyn varovaisuutta

Lämpimien kelien kuivattama nurmi on "kuin ruutia", pelastuslaitos muistutti keskiviikkona. Varsinais-Suomessa Uudessakaupungissa nurmi roihahti liekkeihin, kun pellolla ajettiin henkilöautolla. Noin hehtaarin kokoinen alue ehti palaa ennen kuin pelastuslaitos sai tulen taltutettua. Palon aiheuttajaksi epäiltiin kuumaa pakoputkea.

Keski-Suomessa Uuraisilla pihamaalla tehdyt auton hitsaustyöt päättyivät henkilöauton, kahden piharakennuksen ja hehtaarin kokoisen nurmialueen palamiseen. Hitsauksesta syntynyt kipinä sytytti nurmen, ja palo levisi nopeasti.

Tulvatilanne Torniossa ja Kittilässä on rauhoittumaan päin. Tulvakeskuksen mukaan Torniossa vedenkorkeus ei enää nouse ja Kittilässä vedenpinta kääntyi keskiviikkona laskuun.

Ennusteiden mukaan Lapissa sateet ovat vähäisiä, joten tulvatilanteen odotetaan helpottuvan.

Katso paikkakuntakohtaiset sääennusteet Kalevan sääsivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei Oulussa ainakaan mitään hellettä ole ollut, meri on kai vielä jäässäkin. Palataan asiaan heinäkuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä +27 on jo helle..... meitä sydän ja hengitys potilaita ahisti melko reippaasti jo roskien vieminenkin...... onneksi sentäs yöt oli vilpoisia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palataan siis lähemmäs normaaleja lämpötiloja. Ihan hyvä. Ei kuluteta kaikkia kesän helteitä jo toukokuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii oikein mainiosti vähän viileämpikin ilma,on helpompi tehä isompia hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jippii!! Voi taas hengittää ja pääsee ulos ilman nitropurkkia, vettä kun vielä sataisi kunnolla niin lähtis siitepölyt koivuista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onpa tosi kylmä rintama.. viidestätoista kahteenkymmeneen astetta. Hui, mitenkähän niin kylmästä selvitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvää vastapainoa. Taisi viime vuonna tähän aikaan olla 10 astettakin tiukilla. Lunta tuli äitienpäivänä, ja koulujen päättäjäispäivänä ei ollut vielä hiirenkorviakaan näkyvissä. Nyt on kohta tuomi kukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image