Kotimaa

"Kuuraa muodostuu niin, että metsästä vain rutina kuuluu" – Sähkölinjojen korjaajat tehneet kymmenien tuntien työputkia

Tykkylumi on aiheuttanut monia ongelmia Kainuussa. Lumikuormat ovat vahingoittaneet pylväsrakenteita ja kaataneet pylväitä maastossa. KUVA: Eltel Networks Pohjoinen
Kotimaa 26.1.2018 17:14
Janne-Pekka Manninen

Kainuu on kärvistellyt lähes kuukauden lumikaaoksen kourissa. Eri sähköyhtiöiden työntekijät ovat tehneet ympäripyöreitä päiviä ja korjanneet sähkövikoja. Asentajat ovat siivonneet lumen kaatamia puita pois sähkölinjoilta ja pudotelleet painavaa lumikuormaa johdoilta.

Töitä on tehty pimeässä ja umpihangessa. Asentajilla on moottorikelkat ja lumikengät helpottamaan kulkua, mutta liikkuminen umpimetsässä ei ole yksinkertaista.

– Ei se ole helppoa. Lumen katkomat puut hidastavat liikkumista. Maa ei ole roudassa, niin ojat ja muut vesistöt ovat auki. On jouduttu lastaamaan lunta ojaan, että on päästy kelkalla yli, Eltel Networks Pohjoisen tiimiesimies Teijo Heikkinen sanoo.

Heikkisen vastuualue ulottuu Vaalasta pohjoiseen, Puolangalle, Suomussalmen ja Hyrynsalmen rajoille. 15-20-tuntiset työpäivät ovat tulleet tutuksi vuodenvaihteesta lähtien asentajille.

– Pisin vuoro, minkä itse tein, oli 30 tuntia, Heikkinen sanoo.

Töitä pitäisi tehdä, mutta levätäkin täytyisi. Joskus 15-tuntisessa työpäivässä puhdistaa puita ja lunta pitkältäkin pätkältä sähkölinjaa, mutta linjojen katkeaminen tai pylväsrakenteiden hajoaminen hidastaa.

– Mäntymetsä antaa heti periksi, kun pakkanen kiristyy. Jos on painavaa tykkyä kertynyt paljon, niin kaatuvathan ne puut.

Korjaustöitä on tehty lumikinoksissa ja pimeässä keskellä sydäntalvea. KUVA: Eltel Networks Pohjoinen

Työtä tehdään oman turvallisuuden ehdoilla

Asentajat liikkuvat metsässä työpareina. Turvallisuus on työnteon ehdoton edellytys. Vaaratilanteita ei ole sattunut Heikkiselle, eikä hänen tietoonsa muillekaan. Ammattilaiset osaavat varautua, ja vaikka asenne on, että maastoon mennään kelillä kuin kelillä, ei turhia riskejä oteta.

– On nytkin ollut tilanteita, että on ollut kova tuuli ja kova lumisade ja puut kaatuvat jatkuvalla syötöllä. Ei silloin pidä mennä, kun tulee puuta niskaan.

Heikkisen mukaan Kainuussa on eletty melkein neljä viikkoa suurhäiriöaikaa. Tällä viikolla tuli taivaalta vettä ja lämpötila nousi plussalle. Sen ennakoitiin mahdollisesti aiheuttavan uuden suman sähkökatkoja, mutta tilanteesta selvittiin odotettua helpommalla.

– Ehdittiin varmaan tehdä niin paljon ennakoivaa työtä. Sääolosuhteet ovat olleet pahimmillaan sellaiset, että kertaalleen kuurasta puhdistettu linja on viikon päästä samanlaisen kuorman alla. Täällä onkin vitsailtu, että kuuraa muodostuu niin vauhdilla, että rutina vain kuuluu metsästä.

Heikkinen sanoo, että ainahan Kainuussa on kuuratalvia. Koskaan ei kuitenkaan tällaisessa mittakaavassa.

– Tykyn paino on ihan muista maailmoista. Olen ollut täällä 15 vuotta eikä koskaan ole ollut vastaavaa tilannetta.

"Vappuna helpottaa"

Perjantaina kerrottiin, että torstainen vesisade oli puhdistanut sähkölinjoja ja puita lumi- ja kuurapeitteistä. Heikkinen ei uskaltanut vielä huokaista helpotuksesta.

– Mehän vitsaillaan, että vappuna tämä helpottaa. Toivottavasti helpottaisi pikkuisen aikaisemmin, jospa jo ensi viikolla selvittäisiin ihan normaalin työajan puitteissa, Heikkinen sanoo.

Sähköverkkoyhtiö Loiste kertoi perjantaina, että suurhäiriötilanne on Kainuussa tällä erää kriittisimmiltä osin ohi. Helikopteritarkastuksissa selvisi, että ainoastaan korkeimmilla vaara-alueilla on tavalliseen talvimaisemaan kuuluvaa lumista puustoa, joka ei ole kallistumassa johdoille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Ennen vanhaan, kun presidentit olivat Kekkosia, silloinkin saatiin nauttia lumisista talvista, jopa paljon lumisemmistakin kuin nyt. Jostakin kumman syystä silloin ei puhuttu "lumikaaoksesta" enkä muista, että olisi ollut puoli Kainuuta pimeänä tykkylumen takia. Miksiköhän? Jokin mättää nykyään pahasti kun ei kohtalaisesta talvesta selvitä sähköyhtiöissä. Minä kyllä tiedän mikä mättää mutta en sano sitä koska jotkut voisivat pahoittaa mielensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö niihin ilmajohtoihin voisi jo kaapelitehtaalla laittaa erillisen sulanapitokaapelin, jota voisi ohjata tarvittaessa valvomosta. Ei liene kustannuskysymys verraten jokatalvisiin moto- ym. kopterihommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi puitten raivaus työtä ei ole tehty kesällä,vai onko sillonkin tykkylumi riesana.Hakatkaa ensi kesänä niin leveä välämä linjan alle notta ei haittaa mikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia ei ole noin yksinkertainen kuin sinun ajatusmaailma. Toisten omistamia metsiä ei niin vaan hakata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On määritelty hätätyöksi jota ei normaali työaikalaki koske.Kertokaapa mulle,vanhalle linjamiehelle miten te nostaisitte langat puurajan yläpuolelle?Tapahtuisiko se vaihtamalla pylväät vaiko jatkamalla entisiä?Jos ne vaihdettaisiin niin mitä materiaalia ne olisivat ja mitkä olisivat kustannukset?Sitäpaitsi kuura kertyy myös johtimiin ja pylväsrakenteisiin,ei kaikki viat ole olleet kaatuvista/katkenneista puista johtuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, miksiköhän niitä sähkölinjoja ei vaan nostettaisi reippaasti ylemmäksi, niin että olisivat puunlatvojen yläpuolella? Silloihan ei haittaisi vaikka puut kaatuisivat tykkylumeen, koska ne kaatuisivat sähkölinjonen alapuolella. Eli viisi - kymmenen metriä lisää korkeutta nykyisiin sähkötolppiin ja ratkaisu on siinä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että rautatolppia jo keskijännitteelle?Kas ku ei noin pikiä puupylväitä taida olla,ku ehotit.Halvempi ois jo varmaan maakaapeloida,ja se seki jo hiton kallista.Maksatko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta katoppakö,kun se lumi ja vesi ja räntäkin tarttuu myös niihin piuhoihinkin..sekin voi katkoa sähöt,vaikkei puut kaadukkaan niitten pääle-.Se on sama vaikka ne ois taivaissa ne johot...kerta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salama on semmoinen veitikka että tuhoaa maan allekin ja kun se sen tekee, niin silloin onkin vitsit vähissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mutta ei ne maan alla olevat jatkoksetkaan kovin pitkään siellä kestä, aikasintaan 5 vuoden päästä uusitaan jatkoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää tuota "viisauden" määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavatko työsuojeluviranomaiset ylityötunteja vai nostavatko korkeaa palkkaansa tekemättä mitään? Mitä virkaa millään laeilla on jos niitä ei taritse noudattaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hätätyössäkin on säännöt.
30 tuntia putkeen on jo vaaratilanne sinänsä.
Se on vaara itselle ja työkavereille.
Tarkkuutta vaativat jännitteettömäksi tekemiset ja sähkötyöurvallisuussäänöt ovat asioita joita ei saa oikoa missään tilanteessa oikoa.
Väsyksissä niin voi tapahtua ja autoa ajavat siitymätaipaleet nukuksissa.
Ei hyvä.
" Tienaaminen" menee ohi turvallisuudesta.
Kun niitä mediassa olevia videonpätkiä katsoo, niin esim motokuskit tekevät töitä jännitteisten kJ- linjojen alla ja läheisyydessä eikä turvaetäisyydet täyty.
Motolla ei juurikaan pysty puun kaatosuuntaan vaikuttamaan ja silloin on vähintään kuski vaarassa saada sähköiskun, kun koneita ei maadoiteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo ylityökatto on yksi esimerkki Suomen sairaista laista ja päätöksistä! Jos jaksaa ja haluaa painaa pitkää päivää, niin kelle se kuuluu? Joutilaat lorvikoot, mutta tekeville mahdollisuus painaa pitkää päivää, työn iloa! Aikoinaan tuli tehtyä satoja tunteja ylitöitä, ne palkitsi ja antoi valtavasti uskoa omaan "tärkeyteen", ei niinkään se raha, sillä verottaja vei noistakin palkoista suurimman osan! Eli tehkää ylitöitä ja nauttikaa, työ on arvo jo sinänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaanhan tehdä 8 tunnin työpäivää, mutta mitä sanot silloin kun sähköä ei tule ja miehet lähtee kotiin kun tuli päivä täyteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image