Kotimaa

Kuunteleeko Facebook puhelimia? Asiantuntija: "Se olisi aika hyödytön ja tehoton tapa kohdistaa mainontaa"

Facebookin tietosuojavastaavan mukaan on mahdotonta poistaa kaikkea mainontaa omasta uutisvirrasta. KUVA: LUONG THAI LINH / EPA
Kotimaa 5.10.2018 8:10
Tommi Mikkonen

Keskustelet ystäväsi kanssa automerkeistä, vauvoista tai lomamatkoista, kaivat puhelimen taskustasi ja huomaat, että Facebookin uutisvirtaan on ilmestynyt mainos aiheesta, josta olet juuri puhunut ystäväsi kanssa.

Kuulostaako tutulta?

Tämä viittaisi äkkiseltään siihen, että Facebook tai sen omistamat sovellukset kuuntelisivat keskustelujasi puhelimen kautta, mikä olisi tietysti laitonta.

Cambridge Analytica skandaalin jälkeen Youtubessa on ollut nähtävillä muun muassa CNBC:n julkaisema video, jossa Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg vastaa kysymyksiin Yhdysvaltojen senaatin kuulemistilaisuudessa.

Kysymykseen siitä, käyttääkö Facebook laitteista kerättyä audiodataa Zuckerberg vastaa yksiselitteisesti, "ei".

Tietotekniikka-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen, mitä mieltä olette väitteestä, että Facebook tai jokin muu sovellus käyttää puhelimen mikrofonia kohdistaakseen mainontaa yksityisille ihmisille?

– Tästä on lukuisia kertomuksia, jotka ovat ihan uskomattomia ja niitä on vaikea selittää millään tavalla.

– Sitten on asian toinen puoli. Ensinnäkin Facebook ja Google jyrkästi kiistävät tekevänsä näin, ja toiseksi, jos he joskus jäisivät tästä kiinni, niin se olisi näille isoille pörssiyhtiöille todella vakava ja valtavat taloudelliset tappiot tuottava asia.

Mitä hyötyä tästä olisi Facebookille?

– Se olisi aika hyödytön ja tehoton tapa kohdistaa mainontaa. Puhelimen salakuuntelu kuluttaisi akkua, joten se näkyisi nopeasti käyttäjälle. Se lisäisi myös datakulutusta, joka varsinkin Yhdysvalloissa on iso asia, koska siellä ei ole näitä rajoittamattomia liittymiä toisin kuin meillä.

Onko kukaan pystynyt näyttämään tätä asiaa todeksi?

– Ihmisiltä tulee satunnaisia havaintoja, mutta kukaan ei ole pystynyt näyttämään puhelimella montaa kertaa peräkkäin, että mainokset kohdistuisivat juuri hänelle.

Olisiko mahdollista, että jokin kolmas osapuoli joskus hyödyntäisi kyseenalaisella tavalla Facebookin henkilötietoja esimerkiksi mainonnassa tai politiikassa?

– Voisi se olla mahdollista. Puheohjatut assistentit ovat muuttaneet tämän tilanteen. Näissä toiminnoissahan täytyy olla jokin puheohjelma käytössä. On epäilyjä, että nämä pääsee käsiksi siihen dataan, jota puhelimen mikrofonin kuunteleva toiminto käyttää, mutta tästäkään ei ole kenelläkään mitään varmaa tietoa, eikä sen pitäisi Facebookin mainontaan vaikuttaa.

Lue lisää 05.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kuinka hassusti se sattuikaan. Kotona LVI-huoltoliike teki pienehkön WC-pytyn remontin, ja seuraavana päivä turkulainen tukkuliike otti yhteyttä puhelimitse tarjoten erillaisia vesihuoltoon liittyviä laitteita ja koneita. Fonecta ei tunnistanut, mutta kuukkeli löysi toiminimen ja numero täsmäsi. Myikö huoltoliike asiakastietoni ? Asioin liikkeen kanssa henk.kohtaisesti, kännykällä ja olin vielä myöhemmin yhteydessä netin kautta. En vastaa tuntemattomiin numeroihin yleensä, mutta selvitän soittajan fonectan ja googlen avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei liity suoraan mainontaan mutta ei sen väliä mikä puhelinmerkki on käytössä. Kaikista pystytään keräämään dataa keskusjärjestelmien kautta, siihen on omat "viranomaisvaatimuksensa" olemassa. Tiettyhin maihin laitteistoja toimitettaessa "kansalaisten seuraantaan" tarkoitetujen keskusjärjestelmän kanavien määrä on ollut huomattavan suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän takia ei kannata ostaa android-puhelimia tai käyttää facebookia. Myöntävät ne sitä tai ei, ne kaikki on amerikkalaisten turvallisuusjärjestöjen datankeräysvälineitä. Harmillisesti nokian omat alustat kuoli pois, sillä luotettavalle ja vakoiluvapaalle kännykälle olisi varmasti ostajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei välttämättä tarvitse edes puhua, koska kännyköissä on myös kamerat! Aloin kasvattaa partaa ja facebook täyttyi Gillette ja partakone mainoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina voi olla ostamatta sen älytv:n tai muun laitteen jossa mikrofoni tai kamera saadaan haltuun. Puhelimen tai muun laitteen asetuksista voi kieltää ja estää sovelluksien luvat käyttämästä näitä molempia tai sijaintitietoja. Ihmiset eivät vaan tiedä mille kaikelle antavat luvan ladatessaan kaikkia näitä pelejä tai muita sovelluksia. Lukekaa ne ohjeet ja laittakaa ne estot päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovelasti väistetty kysymys. Siis facebook ja google pystyy kuuntelemaan älypuhelinta, ja on takuu varmaa että kiistävät mahdollisuuden, kuten Petteri kertoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen lueskelin käyttöehtosopimusta Instagramiin, Facebookin palvelu sekin. Käyttäjä antaa yritykselle mm. luvan päästä osoitekirjan tietoihin, puhelu- ja tekstiviestilokeihin. Miksi kuvien jakamista varten heille pitäisi antaa pääsy noihin tietoihin? Jäi lupaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olette googlailleet lähipäivinä tai tunteina noita mainostettuja asioita. Sekin vaikuttaa että jos klikkailee joitain lehtien mainoksia auki. Kun käyn jonkun firman sivuilla katselemassa saappaita, niin kohta näkee joka paikassa saapasmainoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kuuntelua vaadi. Kavereiden toiminta verkossa puskee samoista asioista mainoksia muille. Kun kaverin isä kuoli, niin minulle näkyi hautaustoimiston mainoksia. Kun toisen kaverin naapuriin murtauduttiin, niin minulle tuli murtohälytin/vartiointiliike mainoksia. Eli kun mainostajat tietävä kaveripiirit, niin mainontaa kohdennetaan kavereiden tekemien verkkohakujen ja sivustovierailujen perustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä asiantuntija heittäytyy diplomaatiksi ja tietämättömäksi! TOTTAKAI puhelimet ja sovellukset näytteistävät ympäristöään kun niihin on annettu lupa. Osumatarkkuus mainoksille voi olla huono aluksi, mutta AI jauhaa taustalla ja kyllä ne mainokset kohta alkavat napsumaan kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä näitä asiantuntijoita sikiää ei oo pelkkää mainontaa vaan voidaan vakoilla ihmismassoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän on ollut juttua, että ihan Suomen tietoturva-asioiden kärkinimet testasivat FB:n appeja labrassa. Löysivät pitkän kaivelun jälkeen ihan uuden tason tiedonsiirrossa ja data oli suuruudeltaan sitä luokkaa että voisi sisältää salattua audiodataa. Millään normaaleilla testipenkeillä tämä ei olisi onnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Ongelman' toinen puoli, että vaikka nämä ko. suuryritykset kärsivät imago- ja pörssitappiot, niin ei muuta kuin pumppaamaan halventuneita osakkeita ja kohta ongelma on käätynyt (kymmenien-satojen) miljoonien voitoksi. Aika yksinkertainen riskianalyysi kun kaikki tiet vievät suurella todennäköisyydellä voittoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tiedä itkeäkö vai nauraako kun lukee näitä kommentteja. Ilmeisesti näitä esittävät kuitenkin aikuiset ja täysivaltaiset ihmiset, vieläpä tosissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en ole edes facebookissa ja puhelin tekee niin. Kaveri huomannu saman. Juttelet jostain aiheesta ja kappas seuraavaksi kun selailet jotain sivua tulee mainos johonkin väliin juuri kyseisestä mainoksesta. Ei voi olla sattumaa vaan!! Pelottaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet älypuhelimet kuuntelevat automaattisesti sinua ja niillä voidaan etäkuunnella käyttäjää milloin halutaan. Taustalla googlen uusimmat ohjelmistot. Kaikki joissa on googlen android kuuntelevat sinua puhelimen käyttäjä. Usko tai älä, mutta näin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hyvähän se on että edes joku kuuntelee niin kenenkään ei tarvitse tuntea olevansa yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

21:50
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
21:14
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
20:57
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
20:39
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
19:34
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
19:19
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
19:00
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille
83
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
76
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
54
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
50
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
48
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
44
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
34
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image