Kotimaa

Kuopion koulusurmaa tutkitaan myös törkeänä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna – hyökkääjän tavoitteena oli vieläkin suurempi uhrimäärä

Savon ammattiopistossa tapahtui kaksi viikkoa sitten väkivallanteko, jossa yksi ihminen kuoli ja kymmenen loukkaantui. KUVA: Matias Honkamaa
Kotimaa 14.10.2019 12:45 | Päivitetty 14.10.2019 13:12
Rebekka Härkönen

Keskusrikospoliisin mukaan Kuopion koulusurmasta epäilty ei ole toistaiseksi pyytänyt pääsyä mielentilatutkimukseen. Tulipalo syttyi samassa luokkahuoneessa, jossa hyökkäys tapahtui.

Keskusrikospoliisi (Krp) kertoi maanantaina tutkivansa Kuopion koulusurmaa myös törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna ja törkeänä vahingontekona.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo Lännen Medialle, että epäilty törkeä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu liittyy samaan oppilaitokseen ja luokkayhteisöön.

– Tällä teolla oli osittain eri kohderyhmät, Töyräs muotoilee.

Kuopiossa lokakuun 1. päivä tapahtuneessa miekkahyökkäyksessä kuoli yksi henkilö ja loukkaantui yhdeksän. Lisäksi epäilty itse loukkaantui poliisin ampuma-aseen käytön seurauksena kiinniottotilanteessa.

Töyräs kertoo, ettei törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu voi olla rikosnimikkeenä lain mukaan päällekkäinen esimerkiksi murhan yritysten kanssa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että poliisin käsityksen mukaan kouluiskusta epäilty oli valmistautunut vieläkin suuremman henkilöjoukon vahingoittamiseen.

– Rikosnimike liittyy epäillyn ajatusmaailmaan ja tavoitteisiin. Väkivallan kohde olisi ollut kuitenkin sama koululuokka

Aiemmin poliisi on kertonut tutkivansa väkivallantekoa murhana ja murhan yrityksinä.

Törkeä vahingonteko liittyy oppilaitoksessa sytytettyyn tulipaloon. Jutun tutkinnanjohtajan mukaan tulipalo syttyi samassa luokkahuoneessa, jossa myös pitkällä teräaseella tehty hyökkäys tapahtui.

– Tulipalo aiheutti materiaalisia vahinkoja tapahtumaluokkahuoneessa, Töyräs muotoilee.

Poliisin mukaan epäilty ei ole ainakaan toistaiseksi vaatinut mielentilatutkimusta.

Kaikki uhrit kuulusteltu

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo, että poliisi on kuulustellut kaikki kouluhyökkäyksessä loukkaantuneet uhrit. Poliisin mukaan osa heistä sai väkivallanteossa vakavia vammoja.

– Tämän tarkemmin en tiedä, minulla ei ole niitä tietoja tässä nyt käytettävissäni. Vammojen pysyvyydestä en maallikkona osaa sanoa, on lääkäreiden tehtävä arvioida sitä, sanoo Töyräs.

Poliisi kertoo selvittävänsä myös sitä, tähtäsikö epäilty uhreihin kohdistamansa iskut nimenomaan kuolettaville alueille.

– Osaan uhreista epäilty kohdisti vakavaa väkivaltaa, siitä voi päätellä varmasti jotakin, Töyräs muotoilee.

Töyräs ei osaa sanoa varmuudella, että ovatko kaikki miekkamiehen uhreiksi joutuneet päässeet jo pois sairaalasta. Viime viikolla yksi heistä oli mediatietojen mukaan yhä hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Epäilty yhä sairaalassa

Kouluiskusta epäilty mies on poliisin mukaan edelleen sairaalahoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Poliisilla ei ole käsitystä siitä, milloin vakavasti loukkaantunut mies pääsee pois sairaalasta.

– Tästä tekevät päätöksen lääkärit. Kun hän pääsee sairaalasta, Rikosseuraamuslaitos tekee päätöksen siitä, mihin hänet siirretään tutkintavankeuteen tai hoitoon, ottaen huomioon hänen vammojensa hoito ja jälkihoito.

Poliisi kertoo kuulustelleensa epäiltyä tähän mennessä neljä kertaa.

– Häntä tullaan kuulustelemaan vielä lisää, ainakin muutamia kertoja. Tilanteen mukaan. Meillä on asialliset välit häneen, ja sitä polkua tulemme jatkamaan. Kuulustelut ovat edenneet hyvin.

Poliisi ei halua avata tässä vaiheessa käsitystään tekijän mahdollisesta motiivista tai siitä, miksi tämä käytti väkivallanteossa juuri sapelia.

– Nämä asiat tulevat aikoinaan ilmi esitutkintapöytäkirjasta, Töyräs kertoo.

Poliisin tämän hetkisen käsityksen mukaan Kuopion koulusurmasta epäilty toimi täysin yksin.

– Tämä käsitys meillä on tällä hetkellä. Tässä ei siis ollut takana mitään aivoriihtä tai muutakaan takapirua, Töyräs sanoo mutta korostaa, että jutun esitutkinta on kesken ja on mahdollista, että poliisin käsitys asiasta vielä muuttuu tutkinnan edetessä.

Juttua päivitetty kello 13.04.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image