Kotimaa

Kuntoilun aloittajat haluavat nyt palkata personal trainerin – valmennusta tarjoavat jopa apteekit ja urheilukaupat

Merja Patovirta harjoittelee espoolaisella kuntosalilla. Personal trainer Pentti Mikkonen opastaa, miten liikkeet tehdään oikeaoppisesti. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 4.2.2018 18:54
Silja Aitoaho

Asiakaskunta ja pt:t muuttuvat vauhdilla. Valmennusta tarjoavat jopa apteekit ja urheilukaupat.

Yhä useampi kuntoiluharrastusta aloittava haluaa palkata avukseen personal trainerin eli henkilökohtaisen valmentajan, jonka kanssa esimerkiksi liikuntaharrastus voidaan aloittaa ohjatusti ja turvallisesti. 

Taloustutkimuksen viime syksynä tekemän kyselyn mukaan joka kolmas 15-79-vuotias on kiinnostunut personal trainer -palveluista.

Kasvanut suosio ei yllätä personal trainereita kouluttavan Trainer4Youn kehitysjohtajaa Riku Aaltoa, joka on työskennellyt alalla vuodesta 1998. Hänen mukaansa hyvistä personal trainereista on jo pulaa.

Suomessa on tällä hetkellä noin 8 000 koulutettua personal traineria. Heistä täyspäiväisesti itsensä personal traningilla elättää pari tuhatta valmentajaa.

Ala kasvaa tasaisesti, mutta vaihtuvuus nuorella alalla on suhteellisen korkea.

Personal trainerin perustaksa on keskimäärin 250-350 euroa kuukaudessa silloin, kun tapaamisia on viikoittain.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan personal trainerin palveluista oltaisiin halukkaita maksamaan noin 50-150 euroa kuukaudessa.

Aalto uskookin, että yksilövalmennusten rinnalla myös pienryhmävalmennukset, klinikkaluonteinen liikuntaneuvonta ja verkkopohjaiset valmennukset tulevat yleistymään.

- Näissä hinta ei muodostu niin korkeaksi. Esimerkiksi verkkovalmennuksia voi saada jo muutamilla kymmenillä euroilla.

Uusi ilmiö on myös se, että kuntokeskusten lisäksi personal training -palveluita ovat ryhtyneet tarjoamaan myös työterveysyritykset, urheilukaupat ja apteekit, joilla on jo valmiiksi asiakkainaan potentiaalista asiakaskuntaa.

Esimerkiksi Oulun III Hansa Apteekissa osa henkilökunnasta on kouluttautunut töiden ohella personal trainereiksi. Apteekkari Janne Leino sanoo, että muutaman vuoden ajan asiakkaille tarjotun palvelun painopiste on neuvonnassa ja ennaltaehkäisyssä.

- Tarkoitus ei ole kilpailla kuntokeskusten kanssa, vaan kyse on pikemminkin siitä, että voimme tarjota esimerkiksi diabetesta sairastaville asiakkaillemme ravintoneuvontaa lääkeneuvonnan ohella.

- Sen sijaan, että vain myisimme lääkkeitä, voimme ohjata asiakkaita esimerkiksi syömään terveellisemmin, Leino kuvaa.

Riku Aalto on työssään huomannut, että myös personal trainereiden asiakaskunnassa on tapahtunut voimakas muutos viimeisen kymmenen vuoden aikana.

- Vielä parikymmentä vuotta sitten asiakkaani olivat pääosin huippu-urheilijoita, malleja ja ihmisiä, jotka olivat maailmalla asuessaan törmänneet personal trainingiin ja kokeneet sen motivoivaksi tavaksi muokata kehoaan ja parantaa suorituskykyään, Aalto kertoo.

- Heille kaikille keho oli työväline, ja he olivat myös keskimääräistä maksukykyisempiä asiakkaita.

Nykyisin valtaosa, arviolta jo 80 prosenttia, asiakkaista on liikuntaa aloittelevia, terveytensä vuoksi kuntoilevia tavallisia ihmisiä, nuorista eläkeläisiin. Moni haluaa esimerkiksi opetella uuden liikuntalajin.

- Alaa leimasi pitkään elitistinen leima, mutta tänä päivänä personal training on pitkälti koko kansan palvelua. Tavallisten kuntoilijoiden määrä kasvaa koko ajan.

Tyypillinen asiakas on nyt 30-40-vuotias nainen.

Yhtä aikaa asiakaskunnan muutoksen kanssa myös valmennuksen sisällöt ovat muuttuneet kehonmuokkauksesta ja suorituskykykeskeisyydestä entistä terveyslähtöisempään suuntaan.

Liikuntavalmennus on nykyisin vain osa kokonaisuutta, jossa korostuvat myös lepo ja palautuminen, ravintovalmennus ja arjen valinnat.

- Uskon, että personal trainingin rooli kehittyy yhä enemmän ennakoivan terveydenhuollon ja elintapaneuvonnan suuntaan, Aalto arvioi.

Etene pienin askelin

Muista, että aivot vastustavat muutosta. Uutta aloittaessa mieleen voi helposti juolahtaa, että tämä on naurettavaa puuhaa. Kun ei luovuta, ajatusmaailma kääntyykin toisinpäin.

Ole itsekäs. Aseta kuntoilussa tavoite, joka miellyttää sinua itseäsi. Kun teet itsellesi, onnistut.

Palkitse itsesi. Ota kuntoilun jälkeen tavaksi vaikka käydä kahvilassa tai soittaa jollekin mukavalle ihmiselle.

Valmistaudu kuin matkalle, sillä elämänmuutoksessa on aina kyse matkanteosta.

MAINOS

Kommentoi

Sopiva hinta ja sopiva ohjaus/valmennus ihmiselle joka ikäluokassa on jees! Palvelua,terveyttä sekä yrittäjiä on ollut jo pitkään olemassa. Ei uusi nimike SPT=senior personal trainer tai pelkkä PT tarvi muuttaa hintoja ylisuuriksi. Kohtuus kaikessa on hyvä motto tähän aiheeseen! Rikastua ,jos nopeasti tarvitsee,niin pyrkikää lottoamaan tai olkaa hyvissä väleissä rikkaiden sukulaisten kanssa. Yllättävästi rahaa myös löytyy terveyden,kunnon hoitoon,kun jättää viinan sekä tupakin...huumeet poissa kokonaan. Peukutan tätä asiaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hienoa huomata, että noinkin suurella joukolla homma on hanskassa ja kykyä sekä osaamista löytyy. Valitettavasti kaikilla tieto/taito ei suinkaan ole itsestäänselvyys tai itse kuntoilun aloittaminen on jo vaikeaa. Silloin kun ihminen on nuori ja vetreässä kunnossa on tiedon hankkiminen jossain määrin helppoa ja sitä on myöskin saatavilla, tutkittua faktaa tai sitten sinne päin. Tavallinen arkiliikunta toki on suurimmalle osalle jollain tapaa helppoa, hiihto, juokseminen, kävely etc. mutta liikunnan tavoitteellisuus saattaa puuttua ja liikkuminen on satunnaista. Ravinto on keskeisessä osassa oman terveyden hallinnassa eikä siinä kyse pelkästään ole näläntunteen helpottamisesta vaan siitä, että elimistö voi hyvin, vahvistuu ja kehittyy, koordinaatio paranee (kaatumiset vähenevät). Edellä mainitut seikat ovat meille kaikille toki tärkeitä, mutta ikäihmiselle jopa elintärkeitäkin. Kukapa meistä ei tietäisi sukulaista tai tuttavaa joka on joutunut laitoshoitoon ja jopa vuodepotilaaksi ainoastaan siksi, että yleiskunto on ollut niin heikko ja ravinnon saanti puutteellista. Tuota edellä mainittua tilannetta hidastamaan ja jopa estämään, koulutetaan tällä hetkellä Oulussa Senior Personal Trainereita eli ikäihmisille tarkoitettuja kunto-ohjaajia jotka ovat erikoistuneet nimenomaan ikäihmisten kuntoa ja hyvinvointia edistämään. Uutta tutkittua tietoa liikkumisesta sekä ravinnosta tulee jatkuvasti eikä edes istumisen aiheuttama riski omaan terveyteen ollut muutama vuosi sitten mikään itsestäänselvyys. Asiantuntevat ohjaajat ovat nimenomaan niitä, jotka tuon tiedon hankkivat ja pyrkivät sitä myöskin ohjaustyössään siirtämään asiakkailleen eli ohjauksen ja valvonnan lisäksi tiedon jakamista joka ikäihmiselle jo sinänsä tuo suurta lisäarvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tyypillinen asiakas on nyt 30-40-vuotias nainen."

On tämä kummallista taas kun naiset leimataan. Että juuri naiset olisi niitä avuttomampia, jotka tarvitsevat personal traineria?? Lopettakaa naisten leimaaminen heikommaksi sukupuoleksi!
Tai oikeastaan eihän niitä sukupuolia edes ole... kaikki ovat henkilöitä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä personal trainerit ovat vaan tosi kalliita ja hyvin eritasoisia. Toiset ovat ex ammattiurheilijoita ja todella tietävät, mistä puhuvat. Toiset taas ovat käyneet viikonloppukursseja ja eivät itsekään ole missään kunnossa. Nämä viimeksi mainitut ovat todella vaarallisia. Eivät edes itse osaa tehdä esim. maastavetoa, tempausta tai työntöä, eivätkä osaa käyttää sykemittaria edes! Minulta pt on esim. kysynyt miten juoksumatto toimii?

Onnekkaita ovat ne, joilla on varaa palkata todella pätevä ja ammattitaitoinen traineri. Itse en juurikaan luota muihin kuin itseeni. Teen kohtuudella ja varovaisesti. Kohtuullinen liikunta pitää terveenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselleni ei tulisi mieleenkään hankkia personal traineria tai life coachia. Jos näille ammattiryhmille kuitenkin on paljon töitä, niin Suomen talouden ja rahankierron kannalta tämä on loistava juttu! Ihmiset ostavat toisiltaan erilaisia palveluja (olivatpa ne ihan mitä tahansa), työllisyys lisääntyy ja raha kiertää. Suomessa on juuri niin monta työtöntä vähemmän kuin on personal trainereita. Asiassa on siis jotain positiivistakin. Jotkut ostavat siivouspalveluita, lastenhoitopalveluita tai puutarhanhoitopalveluita ja toiset sitten ostavat personal trainerin palveluita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisillä on löysää rahaa ja sille rahalle on ottajia. Kuntoiluunkin on tullut uusavuttomien ihmisten joukko joille kaikki mitä salilla tapahtuu johdetusti on valtavan hienoa ja uutta asiaa, sitä sopii kaverille kertoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä liikun enkä tarvitse siihen ohjaajaa .syön ja en siihenkään tarvitse ohjausta .lääkkeet tarvitsen ja lääkäri uusii ne ja apteekista ne on haettava ja maksettava .terveys ei aina riipu elämäntavoista eikä varallisuudesta tämä on totuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kärditään miljardien tappiot vuosittain liikkumattomuudesta johtuen ja terveydenhuoltojärjestelmämme ei millään mallilla pysty auttamaan murto-osaakaan apua tarvitsevista ja mm. elintapaneuvonnasta hyötyvistä. Todellakin alan kasvu on hienoa ja tarpeellinen juttu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanopa muuta. Lisäksi monella on kädessä ranneke, joka aamulla kertoo miten he ovat nukkuneet!?!
Minä en sellaista tarvitse, koska aamulla silmäni aukaistuani tiedän tasan tarkkaan miten olen nukkunut ennenkuin olen edes noussut ylös sängystä. Ei tarvitse tarkistaa rannekkeesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aivan, ja uniapnea tutkimus on sitä varten jonka tekee sitten lääkäri kyllä jos tarve on.
tällaset personal trainerit..pöh.
Kokemusta on kyllä niistäkin eikä niin mairittelevia kun piti ambulanssi soittaa itselle tällasen jälkeen. Ei kiitos..
Tiedän itse parhaiten mitä syön, mikä ruoka minulle sopii mikä ei ja ennenkaikkea: Tiedän kyllä miten liikun vahingoittamatta itseäni.
Siihen ei tarvita rahastusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo.kyllä ihminen tietää itsekkin mikä liikunta on hänelle hyväksi ja ruoka myös.tämä on uusavuttomien juttu.rahastusta alusta loppuun.minä en ikinä moisiin usko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse olla kovassa kunnossa. Riittää, että on kunnossa. Kuuntele kroppaasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image