Kotimaa

Kuntien sote-tiloissa piilee rahareikä - uudet ti­la­vaa­ti­muk­set voivat laittaa julkiset kiinteistöt remonttiin

Hiirosenkodin palvelupäällikkö Maria Vahtola esittelee huonetta Herttakodin tehostetun palveluasumisen yksikössä. 15,5-neliöisessä huoneessa on oma 5-neliöinen invamitoitettu wc-tila. KUVA: Matti Räty
Kotimaa 26.6.2017 5:00
Riikka Aaltonen

Sote-uudistuksen mukanaan tuomat uudet tilavaatimukset voivat aiheuttaa kunnille yllättävän laskun. Vuonna 2019 kunnat saattavat joutua kunnostamaan omistamiaan vanhoja sosiaalihuollon kiinteistöjä ennen kuin maakunnan tai yksityisen puolen yhtiö voi alkaa tuottaa niissä palveluita.

Yhtiöittämisvelvoitteen vuoksi julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat säädeltäväksi saman lainsäädännön kautta kuin yksityiset palvelut.

Nykyisen lainsäädännön mukaan vain yksityisten ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja tarjoavien toimijoiden on haettava lupaa Aluehallintovirastolta tai Valviralta. Viranomaiset tarkistavat, täyttävätkö lupaa hakevien palveluntarjoajien kiinteistöt määrätyt tilavaatimukset.  

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvoksen Timo Keistisen mukaan uudistuksen tavoite on taata, että yksityisellä ja julkisella toimijalla olisivat samat kiinteistöjen tilavaatimukset.

Uudistus vaikuttaa kuitenkin enemmän julkisessa omistuksessa oleviin sosiaalipalvelujen kiinteistöihin, sillä ne ovat keskimäärin yksityisen puolen kiinteistöjä vanhempia.

– Kunnat omistavat paljon sosiaalipuolen laitoksia. Vanhat vanhainkodit eivät enää esimerkiksi välttämättä täytä standardeja. Viime vuosina on myös pyritty vähentämään vuodepaikkoja ja lisäämään tuettua palveluasumista. Tilanne ei ratkea pelkällä korjausrakentamisella, vaan vaatii myös uusien kiinteistöjen rakentamista, Keistinen sanoo.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kiinteistöjen tilavaatimusten siirtymäajasta ei ole vielä päätetty.

Kartoitus aloitetaan Pohjois-Pohjanmaalla vuoden loppuun mennessä

Kaikki julkiset sosiaalialan laitokset eivät välttämättä täytä yhtenäistettyjä tilavaatimuksia. Ongelmia on todennäköisimmin 1980-luvulla ja sitä ennen rakennetuissa kiinteistöissä, etenkin jos niitä ei ole peruskorjattu.

 

– Meillä ei ole tarkkaa tilastotietoa siitä, kuinka paljon tällaisia kiinteistöjä on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueella. Todennäköisimmin rakennukset, jotka eivät täytä kriteereitä, ovat vanhoja vanhainkoteja, Pohjois-Suomen Avin ylijohtaja Terttu Savolainen sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan Sote- ja maakuntauudistuksen toimitila- ja kiinteistötyöryhmän valmistelijana toimiva Pasi Keskitalo kertoo, että kuntien omistamien kiinteistöjen kunto on määrä saada kartoitettua vuoden loppuun mennessä. 

Kymmenelle Pohjois-Pohjanmaan kunnanjohtajalle tehdyn soittokierroksen perusteella yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat eivät ole osoittaneet erityistä kiinnostusta kuntien vanhoja sote-kiinteistöjä kohtaan. Suoria ostotarjouksia ei ole esitetty yhdellekään kunnalle.

Näitä standardeja vaaditaan yksityisiltä nyt

Tilat ovat turvalliset, viihtyisät ja kodikkaat. 

Tilat on rakennettu esteettömäksi siten, että ne soveltuvat liikuntarajoitteisille ja apuvälineiden käyttäjille.

Asukkailla on omat huoneet sekä huoneessa oma invamitoitettu saniteettitila.

Asukashuoneet ovat riittävän tilavia, suosituskoko on yli 20 neliömetriä.

Pariskunnilla on halutessaan mahdollisuus asua yhdessä tilavammassa huoneistossa. 

Asukkailla on riittävästi säilytystilaa henkilökohtaisille tavaroille.

Tilat on toteutettu siten, että asukkaiden oma rauha toteutuu.

Asukas pääsee helposti ulkoilemaan eri vuodenaikoina.

Yksikössä on vaatteiden huoltotilat, keittiötilat, sauna- ja pesutilat, ruokailutila ja yhteistä harraste- ja oleskelutilaa.

Yksikössä on automaattinen sammutusjärjestelmä ja hätätilanteessa pelastautuminen on helposti toteutettavissa.

Tilojen pintamateriaalit ovat helposti puhtaana pidettäviä ja tilojen siisteydestä ja hygieniasta huolehtivat siivousalan ammattilaiset säännöllisesti.

Yksikön ilman laadun tulee olla hyvä. 

Yksikön on sijaittava sellaisessa paikassa, että muut yleiset palvelut ovat helposti asukkaiden saavutettavissa ja läheisten vierailut voivat toteutua helposti.

Lue lisää 26.06.2017 Kalevasta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten tässä näin kävi - eikö asioiden pitänytkin olla niin, että yksityinen sektori on mukana vain rahastamassa ja julkinen tuottaa hyvää laatua halvalla. Nyt paljastuukin, että yksityistä terveydenhuoltoa on valvottu paljon tiukemmilla kriteereillä kuin julkista. Nyt kun nämä laitetaan samalle viivalle, julkinen ei täytäkään laatuvaatimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelvottomiksi muuttuvat toimitilat jäävät kuntien harteille ! Maininta on että sote & kunta etsivät uutta jatkokäyttöä tiloille . Tuohan on merkki siitä että kenelle rahanreijät jäävät .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnat maksaa remontit,että yksityiset yritykset pääsee "tienaamaan" verovaroilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietävätkö kunnanjohtajat asiasta tarpeeksi, koska todellisuudessa tarjouksia on tullut eri laitoksille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi, mihin tämä kaikki johtaa!! Pian varmaan byrokraatit joutuvat hylkäämään suomen kansan, koska se ei täytä standardeja! Vähintäänkin tarkastamaan, jossa prosessissa hylätään epäkelvot kansalaiset, joita ei voi yksityisesti hoitaa, koska ne eivät tuota tarpeeksi.. Tämä on taas sitä, että hoitoa mitataan seinillä, neliöillä, kappaleilla ja siitä kuvitellaan tulevan hoidon hyvä laatu. Milloin ihmiset saavat tarpeekseen tällaisesta "demokratiasta"!! Ei ole oikein, että ihmisen terveyskin asetatetaan markkinavoimien ulosmitattavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa nyt sitten vihdoinkin päästään Suomessa rehottavasta julkisten tilojen homeongelmista eroon.
Joka ikinen sisäilmaltaan huonolaatuinen tila puskutraktorilla nurin ja uutta sekä nykyaikaista tilalle. Ellei kunta tätä halua tehdä, palvelut voi siirtää naapurikuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image